Redan torsdag ,och veckan har gått så fort så fort.  Mycket beroende på att jag haft mycket att göra på kvällarna.  I måndags kväll började jag skissa på en artikel för Sveriges Schackförbund hemsida om VM för företag som gick online i helgen.   Vi fick ju fantastiskt nog se Inna Agrest som matchhjälte i det segrande laget.  Verkligen starkt!   Inte nog med det, utan det var dessutom tre kvinnliga spelare som tog sig in på första plats.  Känns ju som en saga och som ett tecken att damschacket kommer att gå framåt!  

Det var roligt att skriva om dramatiken i sista ronden och hur Inna blev matchhjälte.  Det jag tycker är intressant är hur Inna kände att hon skulle få chansen efter att ha tagit remi i en vinstställning i ronden innan.  Hur lätt är det egentligen inte att tänka tvärtom... Jag hade chansen  och  nu kommer jag inte få den igen..   Den kommer inte tillbaka.   Istället vände Inna på allt och hon fick också chansen, och tog den med besked.   

Viktigt att ha rätt tankar och inte bara i schack naturligtvis utan i livet i stort.  Tankarna styr oss så mycket och mer än vad man inser själv ibland.  

Det var som sagt  intressant att skriva och följa VM för företag.  Jag tyckte om intentionen som var att man skulle träffas  på företaget under matchen och spela, och flera kunde se på matchen samtidigt.  Nu gick det ju inte av naturliga skäl med tanke på pandemin men vilken samhörighet en sådan sak skulle skapa.  

Hoppas den här tävlingen kommer igen.  Sverige hade ju ett lag med i form av Klarna och en stark spelare i toppen. Kunde ju vara en idé att bjuda in en stormästare till laget till exempel.  

Angående schack på företag så har jag själv ett roligt exempel från den tiden jag jobbade på  Hewlett-Packard.   Det var en säljare där som skulle sluta och han hade tydligen sagt att han var bra på schack och kunde slå mig.   Det hade de andra säljarna tagit fasta på och de ville ordna en match mellan mig och honom och han skulle bli överraskad och inte veta om det.   

Sagt och gjort och allt arrangerades med bräde och klocka och många inbjudna för att se på matchen och de tog dit säljaren som trodde det var vanlig avtackning.  Han blev ganska förvånad när han fick se mig och bräde och klocka kan jag säga.   Måste också erkänna att jag var ganska nervös inför matchen.    Hade ju ingen aning om hur bra han var på schack  Skulle ju kännas snöpligt om jag skulle bli helt nedmanglad, och han hade ju trots allt gått och skrutit om att han skulle slå mig..

Partiet tog sin början och efter de första dragen kunde jag känna mig lugn och visste att jag skulle vinna.    Jag vann  matchen och fick ha äran i behåll.  

Det som var intressant var att så många som inte kunde schack tyckte det var roligt att se matchen och blev intresserade av schack.  Det visar att schack har genomslagskraft, och det har vi ju sett mycket av på sista tiden. 

Jag har väldigt roligt med Chessmood som jag är med i och det händer så otroligt mycket hela tiden.   I söndag kunde vi följa en stormästare som spelade lagmatch och samtidigt kommenterade sina partier.  Han spelar de öppningar vi går igenom på våra kurser och det är verkligen givande och intressant att följa. 

Imorse såg jag min vanliga lektion på Youtube, Daily lesson from a grandmaster.   Den här gången handlade det om svaga bönder.  Det jag tog med mig från lektionen är att man till och med kan byta bort en sådan bonde om man får en annan fördel.   Ibland har jag varit för stereotyp i mina partier och tänk det att aldrig ta bort en svaghet från motståndaren men så ska man naturligtvis inte tänka.  

Jag spelade i Sweden Rapid igår men fortfarande ganska mediokert resultat för min del.  Jag har för mycket problem med tiden.  Igår hade jag precis ordnat upp min ställning och fick in  en taktisk finess då jag förlorade på tid.   Dock vann jag sista partiet mot en spelare jag brukar förlora mot, och där har jag gjort framsteg i öppningsspelet märkte jag.    

Conny Holst fick in en finess igår  mot Adrian Söderström. Se ställningen nedan där Conny har vit

 

Vit står på förlust med pjäs under men det finns gift i ställningen.  Vit spelade 18. h4 med en liten fälla.  Här är bästa draget för svart 18. - Lh6 för att sedan ta på g2 och vits ställning faller ihop.  Istället slog svart direkt vilket är förödande.  18. - Lxg2 19.  Lxf6+ ! uppgivet.  Det blir matt på g5 i nästa drag. 

Veckan rullar på och det blir schack ikväll också då vi har vår dramträningsgrupp.