Tiden går fort som jag ofta skriver.  Vi säger alltid samma sak på våra möten på jobbet på torsdagar.  Vart har veckan tagit vägen ?  

I somras planerade jag för att spela i Hasselbacken som börjar nu 5 november.  Kändes så avlägset men nu böjar det plötsligt närma sig.   Har alltid varit lite tufft med resorna när jag spelar Hasselbackaen eftersom pendeltågen är inställda under den helgen och ersättningstrafiken tar lång tid. Glömmer aldrig för några år sedan när jag hamnade i stark  " tidsnöd" på vägen till partiet.    Insåg att jag inte skulle hinna vänta på spårvagnen vid Strandvägen utan slängde mig i en taxi. Taxichauffören såg ganska förvånad när jag med stressad röst bad honom att köra så fort han kunde då jag hade ett schackparti som väntade på mig.  Även om de har sett de mesta hör väl detta till ovanligheterna..   

Historien slutade lyckligt då jag både hann i tid, vann mitt parti samt fick tillbaka taxipengarna av SL.  Dock otroligt stressigt och ingen bra början på ett schackparti.  Det räcker med den tidnsöd jag brukar få i partierna.  Dennna gång ska jag därför bo på hotellet hela turneringen.  Vädligt lyxigt och jag tror aldrig jag bott på hotell i min egen stad.  Blir som en iiten resa fast på hemmaplan.  

Många tankar nu inför att spela en riktig turnering igen.  När jag såg på sändningen från USA-mästerskapet diskuterade att en spelare slog bort en pjäs på ett konstigt sätt.   Jag började fundera hur jag själv gör när jag tar en pjäs i ett riktigt parti.  Är så van att spela online nu.  Kommer faktiskt inte ihåg hur jag brukade göra, men man får väl hoppas känslan sitter kvar när man sitter vid brädet.   Roligt ska det bi att spela en riktig turnering igen och det var väldigt längesedan. 

Idag börjar FIDE Grand Swiss i Riga och det bir spännande att följa.  Var så säker på att denna turnering skulle bli inställd ,med tanke på att den är i Riga som stängs ned pga pandemin.  Regeringen gjorde dock undantag för denna turnering och några andra tävlingar.   Självklart har det varit många kritiska röster kring detta. Några spelare har valt att hoppa av men inte så många som man trodde i början. 

Det är bara att hoppas att man tänker på säkerhet och de flesta turneringar har ju klarat sig från större utbrott av covid19.  Det var några spelare  från Indenosien som fick avbryta en turnering i Ryssland i somras men det stannade vid det och inga mer blev drabbade.  

Först tänkte jag att vill man verkligen åka till ett nedstängt land och spela schack.  Blir det inte lite väl isolerat och tråkigt.  Svaret är nog att det inte blir det för schacket upptar ju all tid som det gör under turnnerinigar.  Man hinner inte med så mycket annat.  Jag tänker t.ex på när vi spelade Schack-OS i Moskva för så längesedan som 1994.  Det var ingen pandemi men farligt att gå ut och risk för att bli rånad.  Det var ingen varning taget från luften utan något som  faktiskt verkligen hände.   

Vi var bara ute några få enstaka gånger under dessa tre veckor och i princip isolerade på hotellet.  Det var lite jobbigt att känna sig begränsad och framför allt de stunder man var rädd ,men för övrigt kände jag mig inte isolerad eller att tiden gick långsamt.    Man har helt enkelt inte tråkigt när man är schackspelare. 

Apropå tänka tillbaka i tiden tog mina tankar ett annat skutt igår kväll när gäller FIDE Grand Swiss.   En av arrangörerna är Dana Reizniece -Ozola.  En stark kvinnlig schackspelare och tidigare Rigas finansminister.   Nu  har en hög position inom FIDE och är en av nyckelfigurerna i organisationen av turneringen.  Jag tänker  hur jag för drygt 20 år sedan bjöd in henne till en damturnering i Stockholm.  Då fanns det inte kommunikation över internet på samma sätt som nu utan det var samtal över en knastrig telefonledning som gällde.  Låter som det var hundra år tillbaka i tiden men utveckligen har verkligen gått fort.  Fascinerande hur mycket som har hänt sedan dess och hur lite man vet vad som ska hända.   


Jag spelade som vanligt några träningspartier på Lichess igår. Ett parti var ganska roligt med många pjäser som stod i slag och jag fick upp en vinstställning.  En spelare som var betydligt högre rankad än mig hade tydligen svårt att hantera att det var förlusttällning och lät bara tiden gå ut.  Tydligen ser Lichess att man har lämnat partiet och jag har aldrig riktigt förstått hur man kan veta det ,men det är en bra funktion. Kan man inte förmå sig att ge upp ett parti har man lite att jobba med i sin egen personliga utveckling.  

Jag har börjat en ny kurs på ChessMood.  Klassiska partier inom slutspel. Riktigt intressant.  Ett tag trodde jag det skulle vara väldigt begränsat och bara röra sig inom slutspel, men det handlar också om mittspel.   Igår var det Steinitz som hade huvudrollen och visade på löparparets styrka i ett instruktivt parti.  Här nedan är nyckelställningen som kursen startade med.  

 

Här gällde det att hitta en vinstplan för svart och föreslå den.  Mycket intressant och givande och så roligt att jobba med en sådan här ställning.   I kursen menade man att svart står väldigt mycket bättre.  Hur många skulle dock inte tro - inklusive jag själv- att det var remiställning. 

Jag ska inte gå in på alla varianter och drag utan bara dela med mig att det är så roligt att få göra sådana här övningar i en kurs.    Partiet slutade med att Steinitz i rätt läge bytte bort en av löparna och vann snyggt i det slutspel som uppkom. 

Ikväll är det dags igen för Snabbligan rond 3.  Samma sak där att tiden går fort. Redan har det gått två ronder.   Ska bli spännande !