I helgen anordnades det en vänskapsmatch för ett svensk damlag och ett damlag från Lettland.  

Det svenska laget bestod av Pia Cramling, Inna Agrest, Ellinor Frisk och Viktoria Johansson.  

Lettland ställde upp med Dana Reizniece-Ozola,  Laura Rogule, Katrina Amerika och Linda Krumina.

Två mycket starka lag med andra ord och jag såg fram emot att följa matchen och se på spännande partier under söndagseftermiddagen.  

Jag blev inte besviken.  Det jag möjligtvis, naturligt nog, är besviken på är resultatet.   Jag hade inte förväntat mig att Sverige skulle förlora med så stora siffror men poängen gick inte alltid vår väg, precis som det kan vara ibland när det gäller schack.   

Roligt att se Pia som ankare i laget och hon var säkerheten själv.   Hanterade tiden väl.  var väl förberedd och och i varje parti såg hon till att hon hade bra placerade pjäser.  Spelade ingen roll om hon var vit eller svart då det kändes som alltid hennes pjäser sprudlade av aktivitet.    Här ser vi ett exempel på ett sådant parti där Pia har vit mot Laura Rogule i andra ronden. 

 

Här hade kommentatorerna,  de båda stormästarna Tom Wedberg och Nikita Meshkovs en diskussion om Pia skulle byta bort sin springare mot löparen på f7.  Tom sade med eftertryck att Pia aldrig skulle slå bort en sådan stark springare och det visade sig att han hade helt rätt i det.   

Partiet fortsatte med 31. Lg2 Dc7 32. g5 Lh5 

 

33. Lf3 ( Enkelt och effektivt. )   Lxf3 34. Sxf3 Dg3 35. Se5  ( Springaren ska självklart tillbaka till sin fina utpost! )    S6d7 


 

36. Se4! Dh3 37. Dxc4 + uppgivet. 

Imponerade hur enkelt Pia slog hål på svarts ställning och samtidigt hade sin egen kung väl garderad och skyddad.   Svart kom ingen vart alls med sitt angrepp på b-linjen.   


Viktoria Johansson hade ett spännande parti som svart mot Lina Krumina i första ronden. 

 

Viktoria som svart har gjort ett chansrikt pjäsoffer för att skapa motspel och har precis spelat 35. -c4 i ovan ställning.  Vit hittar inte rätta fortsättningen.  Det rätta är att spela 36. d6 som är ett fint drag som tar bort svarts spel.   Istället fortsatte vit med 36. Se4 Lxe4 37. Lxe4.

 

37. - Lc5+  (  Bättre är 37. - Te8 med fina motchanser.)   38. Tf2  Lxf2 39. Kxf2  Dg5 ( 39. - f6 var både nödvändigt och svart är fortfarande med i partiet.)   40. Dxg5 hxg5 41. Lc7!   Td7 42. d6 Kf8

 

43. Lxb7  En hopplös ställning för svart  som fick ge upp några drag senare.  


Sammanfattningsvis var det många intressanta och komplicerade partier och hård kamp i varje rond.   Jag undrar hur ofta man ser en match på 16 partier och inget av dem slutar med remi! 

En tuff match för Sverige som förlorade  och slutresultatet blev 10 -6 till Lettland. Det är bara att gratulera till vinsten och en stark prestation!  

Pia tog full pott på första bordet, men med enbart två poång som togs av resten av laget räckte vi inte till.  En av anledningarna tror jag kan vara att det är större schacklig aktivitet i Lettlands lag.   Laura Rogule  är  t.ex en av spelarnas i Wasas lag och spelar regelbundet i Snabbschacksligan online i Sverige med goda resultat.  Senast nu förra onsdagen blev hon bästa poängplockare.   

Hur som helst är det bara för Sverige att sikta på revansch och hoppas att detta utbyte kan fortsätta för framtiden.  Tror det är oerhört  bra med tanke på hur man ska få dam och tjejschack att växa och utvecklas. Även att  länderna lär sig av varandra och att skapa relationer.   

Jag vill citera det som Lettlands förstabordsspelare Dana så fint skrev på sin Facebooksida. 

" LAT. SWE 10 -6, But our friendship is kept strong ".  😅