Förra veckan hade vi damträning med Juan Bellon och jag missade ju första timmen på grund av strömavbrottet.  Jag fick dock problemen vi fick skickade till mig som vi alltid får.  Jag löste några nu på morgonkvisten och som vanligt inga lätta saker.  

Jag fastnade för nedan som är en studie av Retí  Som min rubrik är den så vacker i sin enkelhet.   Här är ju verkligen ett sådant fall att man tror inte vit kan vinna om man inte vet om det.  Hur många spelare skulle inte sträcka fram handen och enas om remi i sådan ställning.   ( Sedan skaka på huvudet efteråt när man ser vinsten men det är en annan historia.. ) 

Ställningen är här och vit drar och vinner.  Jag sätter lösningen sist för den som vill prova. 

 


Igår började jag inte dagen med schackproblem utan med att beställa kaffe från Nespresso.  Det visade sig vara svårare än att lösa schackproblem då jag beställde för 46 000 kr !  Det blev några nollor för mycket men gick att rätta till.  Jag tror att de har en spärr i sitt system också som tur är.  Nespressos kaffe är fantastiskt men så mycket kaffe går inte åt...


Sedan en trevlig arbetsdag hemma och vilken värme.  Jag avstod från eftermiddagskaffet på balkongen då det blev tok för varmt.  Sedan på kvällen blev det fantastiskt skönt.   

Vi hade damträff online i tisdags och blev väldigt lyckat. Så roligt att vi kvinnliga spelare från hela Sverige får chans att träffas.  Tror att det kommer att betyda mycket för framtiden.  Vi pratade en del om kvinnlig schackhistoria vilket var intressant.   Jag kände inte till så mycket om Katarina Beskow som  både blev två i VM 1927  samt bildade Stockholms första kvinnliga schackklubb år 1912.   En otrolig prestation när man tänker efter och i det samhälle som var på den tiden om man tänker på kvinnlig jämställdhet.  Borde skrivas en bok om henne. 

Vi pratade också mycket om damschack på 70- talet och om de kvinnliga spelare som spelade då. Intressant med tillbakablick.  Jag har skrivit ett blogginlägg tidigare som heter Vart tog alla kvinnliga spelare vägen och går att läsa här

En av dessa spelare tog faktiskt kontakt med mig då när hon läst min blogg vilket var roligt. 

Här kommer lösningen till problemet. 

1. La5!! Kb3 2. Lc3! Lxc3 3. a5 c4 4. a6 och vit vinner.  

Egentligen inte så svårt med tanke på att det är forcerat.  Skönheten ligger i att vinsten är så oväntad... 

I kväll ska det bli spännande att se fortsättningen på Chessable.