Det blev schackunderhållning i högsta grad på annandagen då VM i snabbschack startade i Polen.  Helt fantastiskt med så många bra spelare som deltar från världseliten.  Kände mig nästan yr i huvudet om  vilket parti man skulle följa, och säkert många spännande partiet som inte kunde få den uppmärksamhet de förtjänade. 

Peter Leko tillbaka i studion igen och guidade som vanligt oss åskådare med sina bra analyser.   Fint att ha honom tillbaka. 

Magnus Carlsen som vanligt suverän och trollade fram vinster från ställningar, som både såg ut som remi, och var remi.   Schack är praktiskt spel och dramatik vilket vi verkligen fick se i de första ronderna!  

Peter Leko har oftast några uttryck som ständigt återkommer när han kommenterar partierna.   Igår var det dessa ord som hördes hela tiden.  " What a turnaround! " Det var verkligen tvära kast och snabba ställningsförändringar.   

En av de mest märkliga var denna ställning och vad som hände senare i partiet. 

 Svart: Anish Giri 

 


Vit: Rasmus Svane 


Ställningen är remi som Peter Leko konstaterade då vits kung är för utsatt med alla schackar. Partiet fortsatte med 54. Kh4 och svart fortsatte med 54 - Dc4?  Scenförändring!  54. - De5 var det rätta draget.   Nu står vit på vinst efter 55. Kg5  då svarts f-bonde faller.   Man konstaterade detta i kommentatorsstudion och lade istället uppmärksamheten på andra partier.   Vit fick två fribönder och såg ut som lätt vinst.

Jag tittade inte heller på det partiet då jag såg någon i chatten skriva att Anish Giri hade vunnit.  Jag nästan skrattade för mig själv, och tänkte att nu var men ute och cyklade.  Remi är tillräckligt mirakel men vinst i denna ställning.  Kan inte vara möjligt.. Jo det visade sig vara riktigt.  På grund av ett tekniskt fel gick det inte att få fram de sista dragen i partiet, men ryktet säger att Rasmus Svane missade och gick på en forcerad matt.  

Tuff förlust och en riktigt chock i en sådan ställning.   Rasmus spelade en snabb remi i ronden efter vilket är förståligt. 

Ännu en  oväntad scenförändring kommer här i det spännande partiet mellan Jan-Kryzysztof Duda och Jobava Baadur i den femte och avslutande ronden för dagen. 

Duda som vit hade länge stått överlägset och på strategisk vinst, men i ömsesidig tidnsöd började det hända saker och Baadur började få luft under vingarna. 

 


 

Svart har precis spelat 39. - Se4  Ställningen är balanserad men inte så lätt för vit att hantera i tidsnöden.  Speciellt också med tanke på hur bra Duda stod tidigare, alltid lika chockartat att upptäcka att den fina ställningen man haft tidigare försvunnit och ställa om sig.   

40.  Ka1 ?  (  Nu står vi på förlust.  40.  Te1  hade varit det rätta.)   40.  - Sxc3 41. Txc3 Df6 42. Dd3 

(  Ett drag som garderar men samtidigt innehåller gift då det hotar schacken på h7 men Jobava löste det galant.  )

 

42, - Tb3 (  Svart tillät schacken på h7 för han hade räknat långt och snyggt. )  43.  Dh7+ Kf8 44.Dh8 Ke7 45, Te1+ Le5 ( Nyckeldraget och nu ska det inte vara någon fara på färde för svart men ödet ville annorlunda.. )    46. Dc8 

 

 Oj, spelar vit fortfarande var kommentareren från Peter Leko och konstaterade samtidigt att det finns ett sista hot att avvärja för svart då vit hotar att ta på c7.  Det enklaste hade varit 46. - Dd6 och det är helt slut för vit.  Vi är dock inne på temat scenförändringar och så blev det även här. 

46.  - De6 ?  (  Ett ödesdigert misstag och det blev uttrop i kommentatorsstudion.  Vilken scenförändring!  Det var nästan så att man höll andan och vem står på vinst var frågan. ) 

47.  Dxc7 +  Lxc7 48.  Txe6+ Kxe6 49. Txb3

 


Ställningen är balanserad och båda spelarna hanterade den bra och enades om remi några drag senare.   Finns ingen rättvisa i schack, och man är ju själv ansvarig för sina drag, men jag måste säga att det kändes rättvist med remi.  Ett mycket spännande parti!  

Nu leder tre spelare tävlingen med 4,5 poäng av fem möjliga.  Det är Duda, Jobava och Carlsen. Är det i denna trio vi ser den blivande vinnaren?   Personligen tror jag att Duda kan bli väldigt farlig.  Han spelade fina partier igår och spelar på hemmaplan.   Jobava är en kreativ spelare som verkligen kommer till sin rätt i snabbschacksformatet har också imponerat.   Sist men inte minst har vi naturligvis världsmästaren och oftast bäst när det gäller, samt  säkert väldigt motiverad.   Samtidigt hur många bra spelare som helst som lurar i vassen.  Ordet getingbo täcker inte ens det spännande scenario som väntar oss de kommande dagarna. 

Fick med mig lite tankar igår när jag såg partierna och hur mycket som kan hända. Lätt att göra missar även om man är en stark spelare i världseliten och det är mycket som påverkar.  Ibland känner jag mig modfälld när jag själv gör missar i mina egna partier, och att jag inte räcker till, men det kan hända många.  Schack är inte lätt och det är det som gör det så fascinerande och man ska inte vara så hård mot sig själv.  

Julen är över och den blev kort i år och idag väntar arbetsdag. Lite kortare vecka och sedan är det nyårsfirande.   Jag har inga direkta planer denna vecka men ska träffa en av mina goda vänner nu på onsdag och det blir trevligt.  Hon har nyligen varit i Spanien och ska bli roligt att höra hur hon hade det.   En sväng på rean blir det också men ska undvika trängsel.