Sista ronden -  enbart på papperet visade det sig  -  spelades igår i USA-mästerskapet.   Både Wesley So och Samuel Sevian spelade varsin remi i sina partier.  Det innebär att de båda fick 6, 5 poäng och Fabiano Caruana hade chans att bli ensam vinnare av hela turnerigen. Det som behövdes var att vann sitt parti.   Vilken scenförändring med tanke på hur dåligt han startade i den första delen av turneringen.   

Fabiiano pressade som vit mot Sam Shankland och fick upp en vinstställning.  Alla kommentatorerna var övertygade om att han skulle vinna partiet och hela mästerskapet.   Så också jag och jag unnade honom det , för jag tyckte det var en fantastisk historia.  Någon på Youtube jämförde Fabiano med Fågeln Fenix, och nu blev det ännu mer markant.  

Jag gick och lade mig då klockan var över tolv på natten och helt säker att jag skulle få läsa om att Fabiano blivit turneringsvinnare när jag vaknade på morgonen.   Jag kollade inte resultat utan tänkte att jag ser en stund på sändningen i efterhand innan arbetsdagen startar.  Döm om min förvåning när jag får se Fabianos motståndare bli intervjuad i studion.   Vad var detta... Var det Sam Shankland som hade vunnit?   Så var det inte utan han hade lyckats rädda ställningen till remi.   

När jag gick och lade mig fanns följande ställning på brädet vilket är vinst för vit. 

 Svart : Sam Shankland 

Vit : Fabiano Caruana 


Maurice Ashley meddelade att det var vinst efter  45  e6  och alla kommentatorerna var övertygade om att Fabiano skulle göra det drage och spela hem vinsten.  Vad de inte tänkte på att ställningen är ytterst komplicerad och det är en sak att ha datorn till hjälp hela tiden som Maurice har.  

En annan sak att sitta som spelare med både en lång turnering och ett långt parti bakom sig.  Dessuotm känslan av att vad mycket som står på spel i partiet.   Man vill bara komma dit  till punkten när partiet är över och turneringssegern i hamn.. 

En komplicerad ställning som sagt och Fabiano fortsatte med 45. Td1 och ställning är plötsligt utjämnad.  Maurice var helt bestört och som han inte kunde tro sina ögon efter draget.   Som bekant är det inget som gör honom så arg som när man inte spelar de rätta dragen ,och nu var han som ett åskmoln.   

I  intervjun efter partiet fick Fabiano den direkta frågan av Maurice   - följt av en anklagande blick-  varför han inte gjorde e6 och att alla trodde han skulle göra det.draget.   Fabiano - trött efter långt parti och dessutom knappt hunnit avsluta partiet förrän han slängdes in i intervju - såg lätt förvånad ut.   Han nämnde att hen spenderade mycket tid på e6 men missade ett bra drag längre fram och räknade fel i ett läge.   

Det var ju en mycket svår ställning och inte helt lätt att få klarhet i alla varianter.    Den vinnande varianten är 45. e6 Tg3 46. Txc5 Tg5  47. Df8!  Det  var det draget  som Fabiano missat att det var så bra ,och han nämnde också att  tiden räckte inte heller riktigt till att gå igenom allt.   Det är vinstspel för vit efter 47.  Df8.

I partiet efter 45. Td1 fick svart möjligheten att spela c4  och den bonden ställer till problem för vit eftersom den hindrar kungen att komma till d3.    Mycket intressant och spännande i de sista dragen av partiet, och ett tag såg det ut som Fabiano skulle förlora men partiet slutade remi. 

Fabiano var märkbart trött i intervjun.   Vem skulle inte vara det, och dessutom vetskapen att han varit så nära att vinna hela USA-mästerskapet ensam.   På frågan om hur han såg på det väntande tiebreak kom det bara en frågande blick, då han inte ens visste hur det var upplagt.   

Det är bara att hoppas att han kan samla sina krafter inför kvällens drabbning.   Dramatik och spänning lär det säkert bli.  Wesley So och Samuel  Sevian har ju fördel just nu att de spelade kortare partieir igår. 

Min man är på kurs i rullskidor ikväll och jag lär inte ha några sysselsättningsproblem.  Kommer att vara framför datorn prick kl. 20.00 och följa avslutningen och se vem som koras til USA-mästare.  


Som avslutning ett trevlig problem från mina dagliga taktiska övningar. 

Svart vid draget håller remi. Går det att stoppa vits bönder ? 

 


En bra manöver att ha i ryggmärgen. Jag har faktiskt själv råkat ut för samma idé i vinstställning i ett av mina träningspartier på Lichess.   

1.  - Td2!   2.  b7  Sh2 +  3.  Kg1 Sf3+ Det går inte att stoppa remischackarna.