Nästan skönt, även som åskådare, att det var vilodag igår i  Tata Steel Masters. Det tar faktiskt på krafterna att se partierna.    

Kommentatorn Peter Leko var lite sjuk i början på dagen i onsdag med magproblem och han skyllde på sina nerver och att han engagerade sig så hårt i partierna.  Det gör han verkligen !  Minns hur han berättade hur han vaknade mitt i natten för han hade funderat på en sekvens i en kombination som Magnus Carlsen  gjorde mot Alireza.Firouzja..  Schack har verkligen en förmåga att göra att man blir helt uppslukad. 

 I onsdags var det Sweden Rapid Team Battle och jag spelade med, men gick tyvärr väldigt dåligt och jag vann inte ett enda parti.  Märkligt att det oftast går så dåligt för mig i denna turnering, och jag har problem med tidsformatet. Det  blir många bortsättningar.  Roligt att spela ändå och lärorikt och spännande. Någon gång skulle det dock vara roligt om jag kunde göra bättre ifrån mig.  

Deniz Arman tog en paus från att vara kommentator för Tata Steel Masters och hoppade in och spelade för Stockholms SS.  Det gjorde han med den äran då det blev fyra vinster av fyra.  Partiet mot Ralf Åkesson visade på faran av att ha bönder på lika färg som löparen i slutspelet. Deniz har svart i nedan ställning mot Ralf Åkesson och har precis spelat 33. -f6

 

Här svarade vit med 34. g6 men 34. Kf3 är ett bra drag  för att undvika dambyte.  Det följde 34. - Db6+ 35. Dxb6 Kxb6 och inget roligt slutspel för vit som står på förlust. Några drag senare har vi denna ställning. 

 

Vilken otroligt sårbar bondekedja för vit!  Svart spelade  45 - Lxe4 och vit gav upp. 


Slutspel med olikfärgade löpare är oftast remi men det sker inte automatiskt och det gäller att se upp i ställningen. Det visar nedan ställning där Bo Ländin har vit mot Mazembe .

 

Vit har precis spelat 63. b5, Efter 63 - cxb5 är ställningen remi.  Istället följde 63.-  Kf7 och det är vinst för vit.  64. b6! Ke8 65. a5 Kf7 66. a6 Lc8 

 

67. a7 och vit fick ny dam och vann några drag  senare.   


Igår var som sagt vilodag i Tata Steel Masters.  Nils hade ett välspelat parti mot Alireza Firouzja. Partiet slutade remi men Nils var det som hade vinstchanserna.    Nu ligger han på fem av tio vilket är bra i detta sammanhang.   Ska bli intressant att följa de tre sista partierna. 

Anish Giri har tagit sig upp till ensam ledning med sju poäng.  Ska han hålla ända in i mål?   Idag möter han världsmästaren Magnus Carlsen..  Magnus ligger långt efter på 5,5 poäng  men vill säkert -  sin vana trogen - se till att få en bra placering.