I mitt förra inlägg skrev jag om en stormästarskap vilket självklart alltid är roligt att skriva om.  Nu är det dags för ännu en rapport i samma tema.  Min goda vän Erik Näckholm från Luleå skickade ett sms och berättade om en trevlig seger.   Det var från Lichess i en lagmatch och han hade vit mot stormästaren Namig Guliyev.  Partiet var länge jämnt och balanserat men i nedan ställning var det dags för ett viktigt och avgörande beslut.   

Svart vid draget och med vilken bonde ska man slå tillbaka med ? 


 Svart:  Namig Guliyev

Vit : Erik Näckholm 


Damerna har precis blivit avbytta och vi har hamnat i ett bondeslutspel.   Remi eller vinst, och svaret är att det är remi men det gäller att ta med rätt bonde.   Svart valde fel och fortsatte med 28. - dxc4 vilket förlorar.   Fortsättningen blev 29. Ke3 Ke7 30. Ke4 b4 31,  d5 exd5 32. Kxd5 c3 33. Kc4 och svarts bönder föll som käglor och stormästaren tvingades ge upp några drag senare. 

En fin seger för Erik och speciellt med tanke på att Guliyev är en väldigt aktiv spelare och med en FIDE rating på 2536.   

Ett annat intressant slutspel dök upp i finalen i Asiens mästerskap i blixt för damer som ägde rum nu i november. 

Det var Vantika Agrawal mot Divya Deshmukh.  Divya var i den situationen att hon bara behövde remi för att vinna mästerskapet men det såg ett tag mörkt ut.  Vantika spelade mästerligt positionellt och hade fint grepp då hon gjorde ett misstag i tidsnöden.   Divya själv i tidsnöd missade det som kunde blivit en vacker vinst.   Svart vid draget kan vinnna i nedan ställning. 

 Svart:  Divya Deshmukh

Vit: Vantika Agrawal 

Här spelalde svart 54 - Kb5 vilket självklart är ett naturligt drag.   Dock finns en vinnande fortsättning med med tema offra bonde för att ge löparen en viktig ruta.  Nämligen  54. -  e4!  Fortsättningen kunde  ha blivit 55. fxe4 Kb6 56. a7 Le5+ (  finessen eftersom vit måste spela Ka8 för att behålla bonden)  57. Ka8 Kc7  och vit står så passivt att svart vinner slutspelet.   

Istället fortsatte svart som sagt med 54. - Kb5 och fortsättningen blev 55. a7 Lxa7 56.  Kxa7 Kb4 57, Kb6 Kc3 58. Sb1+ Kc2 59. Sa3+ 

 

59. - Kb3 och partiet slutade remi genom dragupprepning några drag senare. 

Ett minst sagt dramatiskt parti som slutade med att Divya Desmush fick den remi hon behövde för att vinna guldet.  Att det var dramatik syntes också tydligt i slutscenen i sändningen. 

 Visst är schack spännande! 


Veckan började med snökaos men nu verkar det ha lugnat sig lite.   Undrade hur det skulle gå att åka pendeltåg imorse men gick hur bra som helst.  Jag var 45 minuter tidigare innan kursen började imorse men kändes lika bra att vara ute i god tid.  En bra och givande kurs som fortsätter imorgon. 

Vilar mig från tandläkarbesök denna vecka men känner fortfarande av min tand.  Inte att jag har ont men men känns lite obekvämt och ömt i tanden.   Tandläkaren menar att det är en process för en tand att få en krona, och jag hoppas det kan ge med sig. 

Imorgon efter min kurs ska jag träffa en barndomskamrat och vi har inte sett varandra på 10 år.  Ska verkligen bli roligt att träffas igen.   Känns som i takt med att jag blir äldre att jag tänker mer på min barndom och tiden som varit.  Märkte också när jag träffade min syster i somras att vi pratade mer om vår barndom än vad vi brukade göra förut.  Rätt intressant .  Också fascinerande hur man minns olika saker.   

Fredag och helg närmar sig nu med stormsteg och pä söndag spelar jag en schackturnering .