Veckan rullar på och fortfarande stort fokus på schack i media. Verkar som så många vill lära sig spela schack och det är ju helt fantastiskt.   Många kvinnliga spelare dessutom och kanske är  Beth Harmon - även om det är en fiktiv person - den förebild som många behöver.   

Jag fortsätter mitt vanliga liv när det gäller schack och kombinerar det mitt arbete.  Stängde som vanligt in mig i arbetsrummet igår efter arbetet och fastnade helt i denna fantastiska värld när jag spelade två partier på Lichess.  Ett förlorade jag i vinstställning men datorn visade mig ett fint drag som jag kunde ha gjort och väldigt snyggt.  I partiet efter blev det ett bondeslutspel roligt nog.    

Motståndaren hade mycket tid kvar men bytte ändå ned till bondeslutspel.  Det är sådant jag ser många gånger och förvånar mig att man inte använder tiden.  Räknar du rätt så så spelar det ingen roll om du har lite tid kvar när du har ett vunnet bondeslutspel.   Först tänkte jag bara att jag orkar inte räkna och gå in i kapplöpning och jag tar remi genom dragupprepning... Fegvarianten men jag spelade ut och vann partiet och det var vinst.    Så spännande med bondeslutpel!  

Jag hann också med igår att få lite undervisning av en klubbkamrat hur man skapar en turnering på Lichess.  Fint att få lära sig och inte så svårt som jag trodde.   Jag ska nämligen arrangera en snabbschackturnering i min klubb nästa vecka.    Ser fram emot det verkligen.  

Sedan rullade kvällen på.  En tur till centrum och jag bakade matbröd. Hittat många goda recept och nu ett med keso och ost med inte så mycket  kolhydrater och väldigt gott.   Lite som terapi att baka och skapa sitt eget bröd och känns välgörande  

Champions chess tour pågår och det är ju en fantastisk turnering.  Önskar att jag hade mer tid att följa den.  Igår såg jag de två sista ronderna och det var en riktigt hård kamp om de åtta platserna för de som gick vidare.   Förvånansvärd hård måste man säga och visar vilket getingbo det är. 

Det gick bra för unga lovande Alireza Firouzja som inkasserade många vinster under kvällens lopp  och han blev lovordad av publiken i chatten för sitt djärva och fina spel.  Många såg fram emot mötet mellan honom och Hikaru Nakamura .  Det partiet blev en lugn och strategisk ställning som var balanserad. 

 " Vilken solid ställning."   Det var en av kommentarerna i chatten.  Även om det inte hördes kunde man ana besvikelsen..  Den besvikelsen tror jag försvann ganska snabbt för som vanligt kan det hända saker snabbt i schack.  

Se ställningen nedan.  Alireza har svart och precis dragit 30. - Td8 ?  Ett drag som förlorar och istället hade   30 - a5 gjort ställningen fortfarande balanserad. 

 


Nu finns det en vacker kombination i ställningen och Hikaru Nakamura är inte någon som missar något sådant.   31. Dxb7!   Mycket vackert och mattnät på gång.    

Partiet fortsatte 31. - Dxb7 32. Txd8+  Kh7 33.  Sg6  Snaran har dragits åt med strypgrepp och svart måste offra damen för att ha någon chans att överleva. 33. - Dc8 34. Txc8 Sxc8 

Nu kommer ännu ett vacker drag som fryser svart ställning till is och allt hopp om att överleva försvinner. 

 

 

35. c5!  Ett underbart drag att få in och tar bort alla tankar om motspel för svart.  Helt enkelt vackert som en tavla!   Nakamura vann några drag senare.   

 I sista ronden var Alireza tvungen att  spela remi mot LIem Quang Le för att gå vidare.   Det visade sig att LIem spelade ett fantastiskt fint genomfört parti och spelade ut Alireza.   Ett fin prestation !  Det tuffa var att det hjälpte inte, och varken Liem eller Alireza gick vidare bland de åtta.  

Jag kände faktiskt medkänsla för både Alireza och LIem. Speciellt när jag såg Alirezas kroppsspråk under partierna men det är tyvärr en del av att spela schack.    Smärtsam men svår att undvika när det gäller förluster.    

Liem imponerade stort på mig i sitt sätt att vara i intervjun efteråt   Mycket sympatisk och ödmjuk och han tog sig tid att att tacka kommentatorerna.    Hur många gör det direkt efter ett parti, och trevligt gjort. 

Ikväll hinner jag inte se på tävlingen då jag ska spela själv.  Inte lika hög nivå men väl lika roligt och spännande även det.  Det blir första ronden för säsong 6 av Sweden Rapid Team Battle.