Förra helgen spelades Trekampen på Lichess.  En  mycket intressant och uppskattad tävling som kommer från Uppsala Schackklubb. 

Tanken är schack förenar människor, och visst är det så.  Här var det ett damlag, ett seniorlag och ungdomslag som fick mötas.  Det var både hård kamp, intressanta partier och trevlig stämning.   En lyckad mix och jag skulle gärna se mer av liknande turneringar.

Precis som förra året vann Seniorerna överlägset och det är bara att gratulera till den fina insatsen. 

Vi i Damlaget fick se oss besegrade av både Seniorerna och Ungdomslaget men av kommentarerna i chattrummet kändes det som det skapade både inspiration och lust för revansch. Precis som det ska vara.  Damlaget var ganska blandat när det gällde spelstyrka.  I topp hade vi landslagspelaren WIM  Inna Agrest,  samtidigt som det var många som inte alls hade spelat så många tävlingar.  Verkligen roligt med sådan bredd och intresse! 

Inna gjorde en stark prestation och vann alla sina partier!  

En annan spelare i laget som imponerade på mig var 15-åriga Solomia Truskavetska. Hon gjorde mycket bra ifrån sig.  Solomia som har 1867 i rating slog som svart  Joakim Nilsson med rating 2256. En betydande ratingskillnad med andra ord.  Inte nog med det utan Solomia försvarade sig kyligt mot Joakims offerattack  och kunde sist med betydande materiell fördel ta hem hela poängen.  Stiligt! 

I ställningen  nedan blev det inte försvar utan mattangrepp. 

 

 

Här har Solomia vit mot Viktor Carlfors.  Vit är vid draget och gör matt i några drag.

25. Sg5 +  Kh6 26. Sxf7+ Kh5 27. Th8+ Sh7 28. Txh7 med matt. 

 

Ett annat intressant och spännande parti stod Cajsa Lindberg för i sitt möte med en spelare som har namnet Tim i sin profil på Lichess. Det blev ett spännande parti som böljade mycket fram och tillbaka.   Cajsa som svart var  dock var den som  mestadels förde partiet  men i ett läge kunde det ha gått hur som helst, se ställningen nedan. 

 

Cajsa som svart har precis spelat 26. - Taf8 och missade att det finns en klassisk kvävmatt i ställningen.  Svart står fortfarande på vinst om istället 26. - Tg2 +  hade spelats.  

Nu finns kvävmatten som sagt med 27. Sdf7+ T2xf7 28. Sxf7 +  nu kommer nästa springare.  28. - Kg8 29. Sh6 + Kh8 30. Dg8 Txg8 31. Sf7 matt.  En klassisk mattbild som sagt, som dyker upp ibland. 

Nu visade det sig att  även vit missade denna manöver och fortsatte med 28. Tc8 och det gav svart chansen.

28.- Tg2+!  Kh3 29. Sf4 med matt. Både matt och springargaffel originellt nog !


Skulle vara kul att få ihop fler matcher med damlag i framtiden.  För ett år sedan var det tal om att vi skulle möta Styrelsen för Stockholms Schackförbund på Salongerna..  Det blev dock inställt när all schacklig verksamhet ställdes in i mars förra året.   Något att sikta på när allt har lagt sig och kan börja bli som vanligt igen. 

Just när det gäller lag tror jag det blir en extra dimension, och förstärker lagkänslan när man kan se varandra i verkligheten.   Det är ju en speciell känsla att stå och kolla på sina lagkamraters partier och känna av stämningen, se en tidsnödsduell i verkliga livet.  Känns som det var väldigt längesedan just nu. 

Fredag och äntligen helg.  Har varit en ovanligt lång vecka. Denna helg får vi besök och det blir en hel del matlagning och ska bli roligt.  Imorgon blir det en vegetarisk paj med fetaost och soltorkade tomater.  Efterrätt behöver jag väl knappast skriva längre.. Ja det är sant.. Tro det eller ej men vi tröttnar aldrig på den goda äppelpaj jag brukar göra.