Norway Chess fortsätter med sina underhållande och spännande partier.  I rond sex blev det armageddon mellan Wesley So och Aryan Tari. I en bra ställning gjorde Wesley ett oväntat damoffer. 

 Svart: Aryan Tari 

Vit: Wesley So 

Vit står väldigt bra här och 16. Df4 är ett tänkbart alternativ.  Istället följde överraskande nog 16.  dxc6.   Svart lät sig duperas och slog direkt  med 16.  - Txd2.  Det fantastiska är att det lugna svarsdraget 16.  - bxc6 hade avgjort partiet.  Man behöver inte ta damoffret och vinner ändå, för damen kan inte flytta med tanke på matten på d1.  Nu vann Wesley istället då han fick ned en bonde på b7 och ett starkt löparpar som dominerade  och gjorde svart hjälplös.   Ganska originellt att det gick att avböja damoffret och vinna.  

Tufft för Tari som dock kom igen med besked i sjunde ronden.  Han spelade remi mot världsmästaren Magnus Carlsen och sedan dags för sedvanligt tiebreak med armageddon parti.   Det blev en laddad ställning där Tari kunde utnyttja svagheter i svarts kungställning och få in en avgörande taktisk finess som ledde till vinst. 

Tari var mycket glad i efterintervjun och säkert extra bra känsla att vilodag väntar inför de två sista ronderna.  Fridagen skulle tillbringas med att utflykt i bergen tillsammans med sekundanten.  Säkert både välgörande och avkopplande.  

Magnus Carlsen leder fortfarande och skuggas av Vishy Anand. Två ronder kvar och blir det världsmästaren som tar hem segern ?   

Ett otroligt fascinerande och intressant tornslutspel utspelade sig i åttonde ronden. 

 Svart; Hao Wang

Vit: Veselin Topalov 

Vit har länge stått på vinst och 57. Tc5 hade varit en bra och lovande fortsättning.   Svart är i princip i dragtvång.  I stället följde 57.  Td7 och vinstspelet försvinner och svart fick luft med Tc8 och var med i matchen igen.   

Några drag senare uppkom nedan ställning. 

 


60. - Tc2 ( Ett misstag och nu har vit vinstspel igen.  Bättre hade varit att spela 60. Tc4+ och ta b-bonden.   Oftast viktigt att få en fribonde i tornslutspel för att balansera ställningen.   Nu pressade vit och var nära vinsten men tornslutspel är svårt som vi ser när vi har kommit fram till nedan ställning. 

 

80. Ka7  (  Återigen försvinner vinsten och nu är ställningen remi.  Det rätta draget hade varit 80. h4 och den bonden blir svår att  stoppa. Hao Wang med 29 sekunder kvar på klockan tar chansen direkt.   )  80. - Tg1! 

 

81, Txf2 Kxf2 82, b8D och spelarna enades om remi.   Vits dam försvinner ju efter 82.  -Ta1+. 


Ett fantastisk tornslutspel med en snygg räddning av svart.   Topalov skakade på huvudet efter partiet medan Wang inte kunde hindra ett stort leende.  Kan tänka mig att inte bara för poängen utan den snygga vändningen.  

Självklart svårt för Topalov som hade åkt upp i tabellen rejält med vinst.  Nu  blev det istället avgörande armageddon och man kunde faktiskt se på spelarnas kroppspråk innan partiet vem som skulle vinna  partet.  Att rädda ett sådant förlorat tornslutspel ger säkert extra energi.  Wang offrade som svart  en springare i mittspelet som Topalov felaktigt tog och därmed vann Wang överlägset. 

Vilodag idag och två ronder återstår som sagt.  Blir spännande att följa avslutningen.  


Igår jobbade jag på kontoret och en mycket trevlig och behaglig arbetsdag.  Idag jobbar jag hemifrån då jag har min lediga eftermiddag och ska iväg och möta min syster och systerson vid tågstationen.   Känns fantastiskt och jag har fortfarande svårt att förstå att det är tio år sedan vi träffades sist.  Igår var en gråmulen dag men idag ser det ut att komma sol.