Förra veckan var lite tuff då jag inte kände mig helt bra.  Gick dock bra att jobba igen i onsdags och visst underlättar det att man kan jobba hemifrån i sådana situationer.   

Kändes extra skönt i fredags när det var dags för helg, och jag sov ovanligt länge både i lördags och söndags.   Schackunderhållning har ju inte saknats under helgen då Tata Steel har startat.  Som vanligt utmärk bevakning med  sändning av Deniz Arman och August Lindmark.   Fokus ligger på vår svenska deltagare Nils Grandelius och visst är det fantastiskt att vi har en sådan spelare som slåss i världseliten. 

Första ronden var tuff för Nils då han gjorde en missbedömning i tidsnöden i en balanserad ställning som ledde till förlust.  Nils hade svart mot fjolårets segrare Jorden Van Foreest.

Tufft att starta med förlust i första ronden och spela med det i ryggen i nästa rond.  Spännande parti att följa i gårdagens rond då Nils hade svart mot Sam Shankland. Det var vad man kan säga ett kämpaparti som böljade upp och ned.   Ett tag såg det ut som Nils skulle förlora, och jag tänkte det att vilklen otrolig jobbig start på turneringen i så fall.  Vore en riktig mardröm att starta med två nollor.  Emellertid hittade inte motståndaren den rätta vinstvägen och Nils kämpade bra och partiet slutade remi.   Nu blir det spännande att följa rond tre idag.  

Nils har vit mot Richard Rapport från Ungern. Richard kommmer med en vinst i bagaget från gårdagens rond och mötet med Jorden Van Foreest.  I ett remiartat springarslutspel gjorde en Jorden en bortsättning i tidsnöden, förlorade en bonde och därmed partiet.   

Vet inte om Nils har mött Richard Rapport tidigare men det får vi säkert veta i dagens sändning.  

Världsmästaren Magnus Carlsen gjorde ett glansparti igår mot Anish Giri.  Magnus har verkligen den förmågan att det ser så lekande lätt ut när han vinner sina ställningar.  Han ser helt enkelt kärnan och vad som är viktigt.   

Ett oväntat och roligt drag bjöd en av spelarna på redan tidigt i öppningen.  

Det var mötet mellan Shakriyar Mameduarov som vit mot Andrey Esipenko. 

I ställningen nedan har vit precis spelat 3. g4.  Ett bondeoffer och ett högst oväntat drag som man inte förväntar sig att se bland världseliten.   

 


Det var roligt att se i bild reaktionen från Esipenko som inte kunde hejda ett småleende när han satt vid brädet och tänkte på sitt svarsdrag.  Han bestämde sig för att inte syna bondeoffret utan fortsatte med 3. -d5.  Partiet slutade senare remi efter 26 drag i en balanserad ställning. 

Roligt att se ett drag som g4 och jag ser det som en hyllning till lekfullheten inom schack.  Även att schack handlar om kamp, och det är inte bara öppningar som gäller.  

I år har Nils sekundant med sig till turneringen.  Det kan man läsa om här  på Sveriges Schackförbunds hemsida.    När jag läst artikeln var jag - som så säkert många andra  - otroligt nyfiken på vem sekundanten var.  Man diskuterade det även under sändningen men är tydligt hemligt.   Finns många duktiga detektiver bland schackspelarena så det kommer säkert snart att komma fram.  

Hur som helst ett klokt beslut att ta med sekundant.   Som Nils säger i intervjun blev det krävande att vara för sig själv så mycket förra året under tuneringen samt restriktionerna gällanden pandemin.  Det kan jag förstå.  Jag åkte ju själv till en turnering i Danmark ensam år 2012.  När jag tänker tillbaka levde jag då på samma sätt som under en pandemi.  Bodde långt ifrån spellokalen, ingen att umgås med och inga aktiviteter ordnades för spelarna.  Det var bara att spela sitt parti och åka tillbaka till hotellet.  Jag gjorde ett riktigt dåligt resultat i denna turnering och tror sociala faktorer påverkar mer än vad man tror när man spelar schack.  

Fuskare inom schack dyker upp då och då men det var längesedan nu jag råkade ut för något på Lichess.  I lördags mötte jag en spelare som började chatta med mig och frågade om min ålder.  Jag svarade inte utan stängde bara av chatten.  Han spelade ganska långsamt och jag tänkte att det kan vara ett bevis på att han är nybörjare men jag noterade att han spelade väldigt bra.  Jag förlorade partiet och tänkte inte mer på det.   Igår fick jag ett meddelande från Lichess att jag råkat ut för en fuskare och fick tillbaka fyra rankingpoäng, och det var just denna person.  Där ser man och det är skönt att Lichess är noga med sina kontroller.  

I torsdag var det dags för årets första damträning med Juan Bellon.   Roligt nog har vi en del nya deltagare som blivit inspirerade till träningen efter arrangemanget Dam-Weekend som var i december. Träningen är krävande och intensiv men också väldigt roligt och stimulerande.  Jag tycker om känslan att jobba tillsammans med ställningar och sedan gå igenom lösningen.  Väldigt givande. 

Nu på torsdag ska jag för första gången vara med på något liknande som min klubb Kristallen ordnar. Ska bli intressant.  Det är också via Zoom som är ett  bra redskap för undervisning.  

Vi hade många intressanta ställningar på damträningen i torsdag.  Fastnade för en svår men väldigt vacker studie av en rysk studiekompositör vid namn Leonid Kubbel.  Jag lägger ut denna här nedan men den är som sagt inte lätt.   För den som vill prova kommer lösningen i nästa inlägg. 

 Vit vid draget håller remi.