I tisdags veckan som var slutade jag tidigt och åkte in till stan och träffade min syster och min systerson.   Först gick vi till Fotografiska och det var längesedan jag var där.   Faktiskt en besvikelse då ingen av oss förstod oss på utställningen som var.  Jag kände mig nästan dum när jag såg hur fascinerande alla var och hur de nickade begrundande på huvudet när de såg fotografierna.   Till mig sade utställninge  inget alls.  Det är ju inte någon negativ kritik utan det kan vara så ibland.   

Efter det när vi gick tillbaka mot Slussen började det regna kraftigt.  Typiskt sommarregn som slutade snabbt och sedan kom solen tillbaka.   Det blev så fint att vi kunde sitta utomhus när vi gick till barndomens konditori, nämligen Gunnarssons på Götgatan.  Där köpte vi alltlid tårta varje söndag när vi var barn.   

Sedan gick den lilla utflykten vidare till en tur in på Schacksalongerna för jag ville visa hur en schackturnering såg ut.  Det var Juniturneringen som spelades på Schacksalongerna.   Tyvärr inte så mycket folk där då det var en liten turnering och jag berättade hur fullt det kunde vara där många gånger.  Min systerson var också lite besviken då jag berättat att en stormästare skulle vara med.  Jonathan Westerberg spelade nämligen med i turneringen.  Han var emellertid inte där  och hade kanske blivit klar väldigt snabbt eller skjutit upp partiet.  

Efter det stod Skinnarviksbergen på programmet.  Ligger väldigt nära Schacksalongerna men oj så längesedan jag var där.  Det är en fantastisk vacker plats i Stockholm med vindunderlig utsikt.   Helt otroligt vilka smultronställen det finns som är lätt att glömma bort.   Hit måste jag åka igen denna sommar och promenera och ta del av den fina miljön.  


I lördags tog vi en tur till Birka, Sveriges första stad.  Ska berätta mer om den resan senare. Tyvärr kunde inte min syster följa med då hon blivit väldigt förkyld.  Jag tycker så synd om henne att behöva bli sjuk när hon är här på semester.  Hoppas hon kan bli bättre om hon vilar några dagar.  Det är mycket förkylningar som går just nu och många är sjuka.  

Just nu bevakar jag den pågående Kandidatturneringen och skriver om den för Stockholms Schackförbund.   Vilken turnering!  Bara just detta att åtta spelare som har förberett sig i månader och har och haft egna sekundanter som hjälper dem.  Självklart står mycket på spel.  Den som vinner får möta världsmästaren Magnus Carlsen i en match om kronan.   Något att kämpa för om man säger så.   

Tre ronder har gått och jag tror att ju längre turneringen pågår ju mer kommer nerverna att visa sig.  

Jag har tre personliga favoriter.  En av dem är Ding Liren.  Både för hans schackliga kunnande och fantastiskt ödmjuka framtoning när han blir intervjuad.   Dock har det inte gått så bra för honom.  Han spelade ett bra parti igår och stod på vinst men fortsatte inte med det mest övertygande så motståndaren slingrade sig ur greppet.   Jag tror att förlusten i första ronden tog hårt på honom och det märktes också i hans ansiktsuttryck under det partiet.   Han behöver nog vilodagen som är idag och det är många ronder kvar.  

En annan av mina favoriter är 19 -åriga Alireza Firouzja.   En spelare som bara har låtit tala om sig mer och mer samt  med en fantastisk taktisk förmåga vid brädet.   Imponerad också av hans målmedenhet då han har avstått från många turneringar på sista tiden och arbetat med att förbereda sig inför denna turnering.   

Min tredje personliga favorit är Hikaru Nakamura.  Självklart en fascinerande person och när han började spela vanliga turneringar igen efter pandemin måste jag erkänna att jag trodde inte på honom.   Nu har jag ändrat uppfattning rejält.   Han kan mycket väl vinna denna turnering. Det han har förutom sitt schackliga kunnande är ju hans miljontals supportrar via sin stream.  Sådant betyder mycket och han har själv utttalat sig hur mycket energi det ger honom.  Hikaru streamar inte under turneringen.   Jag loggade in på hans kanal efter första ronden och blev rejält överraskad när jag såg honom sitta och spela blindschack i kanalen.  Det var efter första rondens förlust mot Fabiano Caruana.  Jag tänkte direkt att nu har han tappat all sans och så kan man inte göra i en viktig turnering.  Det visade sig dock att det var ett tidigare inspelat klipp.    

Istället har Nakamura varit med på kortare intervjuer i sin kanal och efter varje parti har han gjort en sammanfattning av partiet och berättat om det på Youtube.  Mycket starkt  att hinna med det.  Trodde först att han bara gjorde det för sina vinstpartier men även första rondens förlust berättar han om.  

Jag läste en lång intervju med Hikaru Nakamura i Chess life.  Väldigt intressant och den går att läsa här 

Det jag tycker var intressant som han sade när han jämförde långpartier mot kortare betänktetid var att han menade på att han  har en stark intuition vad som är det rätta draget i ställningen.   Den använder sig  han av och självklart en anledning till att han är så bra på blixt bland annat.   Nu när han spelar långpartier får han mer tid att tänka på och det vill han ta vara på.  Han känner att det gynnar honom i kombination med hans naturliga intuition.

Tycker också om de tänkvärda orden han slutar med i intervjun. 

 " I think at the end of the day, what I would say is: Believe in the journey in chess. Enjoy it because it’s only going to be here once. When I look back on that... even with my chess career, I feel I’ve had a lot of periods in time where I’ve had a love / hate relationship with the game and everything that entails. You have those moments, but know that you believe in it. Follow that path to where it may lead."

Vi får se vad som händer.  Om några veckor vet vi svaret vem som är den nya VM-utmanaren.. 

Jag löser daglien mina fem problem på Chess 24 men står och stampar på 1900.  Jag tycker det är roligt att lösa dem även om jag alltid blir irriterad när jag missar något.    Lärorikt är det .  

Denna gick jag bet på igår och jag borde ha sett det ganska snabbt kan man tycka.   Lösning längst ned i inlägget. 

 Vit vid draget vinner. 


Jag löste tre av fem och missade även denna. 


 Svart drar och vinner. 


Har inte blivit så mycket tevetittande senaste tiden men nu  har jag hittat en serie att följa.   En turkisk serie som heter Kara Para och handlar om en diamantkupp som gått fel.  Mycket spännande.  Jag som alltid vill ha långa serier har verkligen fått det denna gång.  Serien är på 161 (!)  avsnitt.  Otroligt.  Man undrar om kan fylla en handling med så många avsnitt men än så länge är det som sagt väldigt spännande. Jag  hittade serien genom många positiva kommentarer i gruppen på Facebook om Netflx.


Lösning till problemen. 

Problem 1: Df6+ Sxf6 2. Lc5+ Sxc5 3, gxf6+ Kf8 4.  Th8 matt

Problem 2:  1.- Txb2 2, Sxb2 c3 3,  Txb6 c4  och svart vinner.  

Jag missade draget c4 här och var för snabb och spelade c2.