Nu har det gått nästan två veckor sedan vi kom hem från Spanien.  Tiden rusar iväg och intensiva veckor.  Tycker det är skönt att vila sig från den starka hettan som var i Spanien och känna en vanlig höst.  Samtidigt längtar jag till havet och att promenera vid stranden.  Det är verkligen en fantastisk känsla.  Vi får se vad som händer nu framöver, och om allt går bra kanske det blir en resa till redan under detta år.  

Träffade en av mina vänner häromdagen som gick i pension i november förra året.  Då åkte hon till Solkusten i Spanien och gör så även i år.  Kan vara en bra tid att åka och bra priser på flygbiljetter. Hon trivs verkligen med sin tillvaro just nu och njuter av känslan att ha så mycket egen tid. 

Förra helgen var det Dam- SM och då blev det inte så mycket egen tid om man säger så.  Full fart men väldigt roligt.  Jag skulle gärna se att vi hade mer damturneringar i Sverige.  Synd att det inte blev någon titelturnering i augusti men kanske den låg lite olämpligt till.  Hoppas det kan bli något liknande framöver.  

Dam-SM var fint arrangemg och bra ordnat på Elite Palace Hotel här i Stockholm. Det enda man kan kritisera att det var lite segt på lördagen då det var lite för mycket tid mellan ronderna, men det ändrade man på till söndagen. 

Jag slutade fyra och är nöjd med det.  Är inte så snabb när det kommer till tidsnödsdueller och tycker inte helelr om tidsnödsraffel riktigt.  I mitt första parti mot Cristina Svensson spelade Cristina ett bra parti mot mig och jag tyckte ställningen var ganska lika när vi båda hade ömsesidig tidsnöd.  Jag tänkte bjuda remi men precis då satte jag bort en bonde och kände att oj, nu kan jag inte bjuda remi.  Jag spelade därför vidare och vann partiet. 

I partiet mot Irina Tetenkina var ställningen lite oklar och ganska laddad när tidsnöden kom.  Jag slängde ut ett remianbud men hon nekade och även där vann jag partiet. 

I partiet  men Julia Östensson kom jag bra och stod på vinst men ömsesidig tidsnöd  och även här kastade jag fram ett remianbud och Julia nekade.  Det blev några forcerade varianter med pjäsavbyten där jag gick vilse ordentligt.   Känner att jag har en tendens att alltid vilja byta pjäser när jag har tidsnöd istälet för att göra några stilla enkla drag. 

 Svart: Julia Östensson 


Vit: Susanna Berg Laachiri 

 Vit är vid draget här. Jag hade 13 sekunder kvar och min motståndare 27 sekunder.   Fick ingen överblick hur jag skulle rädda min pjäs efter alla slagväxlingar. Det finns dock en räddning som jag inte såg.  35. Se7+ Kf8 36.  Sc6 ! och ställningen är balanserad. 

Istället spelade jag 35. Txa7 och råkade ut för 35. - Te8 med matt.  

Ett intressant parti och bra spel av Julia.  Jag mötte henne för flera år sedan i en damturnering och såg redan då att att hon var en lovande spelare.   Kan bara säga samma sak nu och hon tog också pris som bästa junior i turneringen. 

Jag började bra på lördagen med 3 av fyra men söndagen start blev inte lika bra.  Varken spelmässigt eller kommunikationsmässigt.  Det visade sig att det inte gick några pendeltåg från Jakobsberg.  Det finns ersättningsbusser - vilket är fel namn då de inte ersätter utan man får åka en riktig omväg- och jag valde därför en egen variant.   Åkte buss till Vällingby för att sedan åka vidare med tunnelbana till spellokalen.  Inget bra drag om man säger så.. Bussresan handlade om 34 ( !) stationer och var enerverande och även tunnelbanan tog tid.  Resan på morgononen tog nästan två timmar. Jag var helt slut när jag kom fram och gjorde också en riktig miss i mitt parti. 

 Svart: Susanna Berg Laachiri 

Vit: Cristine Mariono Wågman

Här har vit precis spelat 10. f4.  Vit har inte fått ut mycket i öppningen och svart har det mer bekvämare spelet.  10. - Sxc3 duger bra för svart som fortsättning.  Jag tänkte emellertid i fem minuter för att göra ett riktigt dåligt drag.   10. - 0-0-0 ?  Direkt när jag gjort draget såg jag vad jag missat och den taktiska finessen där allt bara stämmer för vit.  11. f5 ! 

Jag fick spela med pjäs under och försökte utnyttja den dåliga kungsställningen men för lite tid och valde fel väg.  Vit spelade dock inte optimalt och jag hade haft chanser såg jag efter partiet i nedan ställning. 

 

Här har vit precis spelt 14. Lb2 och 14. Tb1 är bättre.   Jag fortsatte med 14 - Sd4 och förlorade så småningom men 14.  - Dg6  håller partiet vid liv. Samtidigt är tiden en viktig faktor, och som är en del av partiet, och inte helt lätt att se sådant för det mänskliga ögat.   Schack handlar om aktivitet och ibland har det materiella inte så stor betydelse.   

En dålig start då jag förlorade de två första ronderna på söndagen men jag kom igen på slutet. 

Mot Viktoria Johansson hade jag ett intressant parti.

 Svart. Viktoria Johansson


Vit: Susanna Berg Laachiri


Här har svart precis spelat 10. - d6.  Vit har kommit bra i öppningen och står på vinst.  Jag var medveten om att jag stod bra men valde fel fortsättning och bytte dam genom att spela  11. exd6.  Juan Bellon som leder vår damträningsgrupp där både Viktoria och jag är med påpekade efter partiet att 11.  Le3 ger vinstspel för vit.   Självklart är det bättre att behålla damen när man ligger före i utvecklingen och jag gjorde en missbedömning.  Faktum var att 11. Le3 var det första drag jag spontant tänkte på.  Ibland ska man helt enkelt följa den känslan..  

Partiet kom att svänga väldigt upp och ned och efter några drag hade vi nedan ställning. 

 

Vit står mycket bättre här och tidsnöden närmar sig.  Vi hade båda 1 minut och 16 sekunder var.   Jag fortsatte med 25. Tad1.  Vit står fortfarande bra men det rätta draget enligt datorn är 25. Ta2.  Vem gör ett sådant drag ?  Ser lite konstigt ut men idén är att tornet står bra på a-linjen när man avancerar med böenderna på damflygeln.  

Partiet fortsatte...

 

Det var väldigt intressant för när jag kom hem efter partiet så lyssnade jag på Deniz Arman som kommenterade sändningen från Dam-SM och det var väldigt givande och intressant.  Extra roligt naturligtvis att få se och höra om sitt eget parti.  I ovan ställning menade Deniz på att vit har bra spel och bekvämt spel och föreslog 27.  Le3 för att kunna spela med bönderna på damflygeln och vit har en säker kungsställning.   Jag är dock alltid lite ivrig och svårt att göra drag som konsiliderar min ställning.  Jag spelade därför 27. Tdd7 men står fortfarande bra.   Vi går vidare i  händelserna. 


 

Här har jag 39 sekunder och Viktoria 46 sekunder.  Svart har precis spelat  28. - h4.  Reflexmässigt svarade jag 28. h3 för att stoppa bonden men vilket fruktansvärt drag.  Deniz kritiserade också det draget i kommentatorsstudion och menade på att det är kungen som ska stå på rutan h3. Helt rätt. Plötsligt insåg jag att jag höll på att snickra ihop en egen självmatt men hade tur i ställningen att f4 fanns som räddar kungen. 

Kampen hårdnar och ställningen är för laddad för att ett remierbjudande ska vara tänkbart.  Här är sista ställningen och möjligheten jag hade i partiet att spela på vinst. 

 

Svart har precis spelat 33. - Tb1. Kan vit hindra bondeförlust?  Ja datorn anger den snygga varianten 34. a4 Txb3 35. Txb3 Txb3 36. Ta7 och abonden går förlorad samt vit får bekvämt vinstspel.  Jag såg dock inte det utan valde 34. Tfc7 Efter bondeavbyten hade uppkom ett tornslutspel med två bönder mot en där jag hade merbonde men ställningen var lätt remi och partiet slutade oavgjort.

Mycket spännande, intressant och lärorikt parti verkligen.  

Nedan en bild från partiet med publik och jag är precis på väg att göra ett drag i tidsnöden.  Där ser vi bland annat stormästaren  Juan Bellon som följer hur det går när hans elever möter varandra. 


 

Bilden är tagen av schackfotografen Lars OA Hedlund som tog många fina bilder under turneringen.  Mer av detta går att se här 

 Intensiv helg förra  helgen men verkligen roligt att turneringen blev av.   Nu dröjer det inte så länge tills nästa damturnering nämligen damallsvenskan i Alingsås som jag verklgen ser fram emot.  

Schackvärlden skakas just nu ordentligt. För några dagar sedan kom chockbeskedet att världsmästaren Magnus Carlsen bryter en turnering i Grand chess tour.   Det efter en förlust mot Hans Niemann och inte bara det utan ett kryptisk meddelande.  Det har gjort att det har skapats spekulationer om Hans Niemann har fuskat eller inte.  Mycket obehagligt och jag kan bara föreställa mig hur det känns för denna spelare som blir utsatt för dessa spekulationer och tvivel.   Obehagligt och helt tyst från världsmästaren efter detta utspel dessutom.   Som någon skrev på Facebook får vi nog aldrig veta sanningen och jag lutar åt det också.  Världsmästaren kommer att fortsätta med tystnad, och detta läggs åt sidan men känns inte helt rätt.   

Denna helg blir lugn och avkopplande vilket jag behöver.  Min man däremot ska arbeta som röstmottagare och det tycker jag är fint gjort.   Ska bli intressant att höra hur det var och ett viktigt arbete. 

Jag förtidsröstade i onsdags så jag har mitt klart. Tycker det är en festlig känsla att rösta på valdagen men det var en fin känsla även dagarna innan.   

Idag blir det höstbetonad mat och jag ska göra en gratäng på zucchini, köttfärs och mozarellost.  Har gjort den förut och är väldigt god och inte så svår att göra heller.