Fyra veckors ledighet som både har gått fort men samtidigt varit  innehållsrika.  Skönt att få vara i Spanien och vi har fått mycket praktiska saker gjorda dessutom som verkligen behövdes.   Bland annat lyckades vi ordna AC detta år som vi inte lyckades med förra året pga massa missförstånd.   Nu blev det klart och AC behövs verkligen med tanke på att det är så varmt.   Inte lika varmt som förra året då rekordet var 43 grader och som mest hade vi 37 grader.  Den dagen var vi i Malaga och det är otroligt jobbigt med sådan värme och vara i en stad.  Man känner sig nästan fångad, och får ingen svalka när luften står stilla och det aldrig fläktar.  

Det var längesedan jag spelade en turnering i Spanien.  Förra året hade jag tänkt spela i Nerja som är en väldigt vacker plats men det blev instället pga pandemin.  I år spelades Nerja dagen innan vi skulle åka hem så det skulle inte fungera, och istället blev det en turnering i Coin.  Jag har spelat där förut en gång och visste att det var en trevlig turnering.   Förra gången åkte vi dit med buss och minns att det var svårt att hitta till köpcentret där turneringen spelades.  Roligt minne när jag tänker på hur vi frågade några som satt i bussen och hela bussen engagerade sig och började förklara.  Typiskt spanskt om man säger så..  Vi fick hjälp även denna gång när min min man frågade en taxichaufför men problemet var bara att han pratade någon helt obegriplig spansk dialekt.   Märktes att han ville hjälpa och hade stort leende, men helt obegripligt att förstå.  Det var bara att le tillbaka och fråga vidare och så småningom kom vi rätt och fram till turneringen.  

Turneringen spelades även i år i ett köpcenter en bit utanför Coin. Fungerar bra och bra PR för schack och praktiskt också med tanke på att det finns luftkonditionering när man spelar.  Som vanligt alltid lite pirrigt innan man hittar rätt i turneringen, men smidigt då de flesta turneringer fungerar likadant världen över.  En lista - som alla kastar sig över -   sätts upp i lokalen med lottning och bordsnummer.   

 

Jag hittade rätt i första ronden och fick möta en liten flicka på åtta år.  Jag vann partiet men hon var duktig och fick även pris i sin åldersgrupp.  Efter det rullade ronderna på och det gick bra för mig och jag började med fyra av fyra.  Märkte att jag blivit snabbare samt att mina öppningar fungerade bra.  Nedan en bild från rond fyra där jag vann ett spännande parti med ömesidigt mattangrepp. 

  


I rond fem blev det ett hårt parti med tidsnödsduell som jag förlorade.  Efter det förlorade jag även nästa parti då jag missade en taktisk finess som motståndaren fick in i förlustställning.  Sådant som kan hända i schack.   I sista partiet hamnade jag i förlustfara men spelade otroligt snabbt för att vara mig, och försökte irritera och jag vann på tid.  Därmed slutade jag på fem av sju och fick pris som bästa kvinnliga spelare.   Totalt elva i turneringen och känner mig nöjd med min insats.  Extra plus med en sådan trevlig turnering.  Väl organsierad och bli så trevligt bemött som gäst från Sverige! 

En bild från prisutdelningen. 

 

Prisutdelningar i Spanien är ofta pampiga med många tal och tar lång tid, och både fotograferingar och det filmas.   Prisbordet var också fullt med många fina pokaler.  

 


Slutresultat i turneringen.  

XXVI Open de Ajedrez "Ciudad de Coin" - Standings - info64.org


Jag hade kunnat spela en turnering även helgen efter, men den turneringen började åtta på kvällen och slutade ett på natten.  Typiskt spanska tider då det är fullt fart på kvällarna men inget för mig.   Så annorlunda i Spanien med kvällslivet.  Soppbilen kommer oftast elva på kvällen och jag minns första gången hur jag hörde någon slänga skräp och flaskor runt midnatt och blev förvånad.  Det är jag inte längre om man säger så.. 


Sista dagen i Spanien blev det lunch på en trevlig restaurang i  en vacker liten by som heter Aljarafe och ligger nära havet.  Vi frågade om det fanns paella och svaret kom på det typiskt spanska sättet.   " Si" och med ett lätt frågande tonfall ungefär som att är du helt galen som frågar.    Det fanns paella och den var otroligt god!   

 


Vi kom hem igår kväll till ett helt annat klimat än vad vi är vana vid.  Känns bra dock, då jag tycker om och ser fram emot  hösten.   Nu går dessutom pendeltågen igen så jag har lättare att göra olika saker än vad jag hade innan semestern.  

Schack väntar också i olika former.  Redan nu i helgen är det dags för Snabbschacks-SM för damer som jag tänker vara med i och spela här i Stockholm.