I onsdags var det dags för premiär av säsong 10 av Snabbschacksligan och känns roligt att det har kommit igång igen.  Känns också som ett lyckat koncept att samla så många lag tillsammans och även att utöka speltiden.    Dock inget lysande resultat för min del då jag enbart vann två partier.   Det är bara att kämpa vidare.  Trots allt så är det också efter en arbetsdag och ibland är det små marginaler som avgör det hela.   Spännande var det inte bara i mina egna,  utan som vanligt även i massa andra partier.   

Som jag brukar göra har jag  botaniserat och jag sätter slutspel som tema denna gång.   

Tycker det är bra att ta fram slutspel för det känns som de har en tendens att bli bortglömda när det gäller snabbschack.  Finns ingen tid kvar på klockan helt enkelt när man kommer dit.  Desto viktigare att en del principer ska sitta i ryggmärgen och ta sig tid att analysera efteråt. 

Det man inte får glömma är att man kan spela på matt i slutspel.  Nedan ställning är exempel på där spelaren väver ihop ett farligt mattnät.  

 Viit: Peter Halvarsson 

Svart : Osmani Penalver 

Den här ställningen är farlig för vit och gäller att tråckla sig ur mattnätet.   Vit vid draget tvekade och det straffade sig direkt.   Vit spelade 36. Tca5  ( 36.  Kg4 var nödvändigt och ställningen är fortfarande balanserad.  Nu dras istället snaran åt.. )   36.  - Se3! 37.Kh4 (  Att offra kvalité genom att slå på e3 är helt hopplöst då svart vinner lätt med sin fribonde på a-linjen. ) 37. Th8+ Kg5 38.  Th5 med matt.  


Vi fortsätter med mattmotivet och hoppar till nästa ställning.  


 Vit: Janne Mäkinen

Svart: Nejib Bouaziz 

Vit vid draget och även  här måste vit tänka på att skydda kungen då det är mattnät på gång.    Vit spelade 43.  d6 vilket förlorar.  ( 43 h3  var nödvändigt och ställningen är fortsatt jämn.  Nu går det istället fort och den vita kungen går snabbt under.)  43. - Tg1+ 44. Kh3 g4#


Jag råkade själv ut för att inte fästa uppmärksamhet på en farlig mattbild. 


 Vit: Arvid Fridman 

Svart: Susanna Berg Laachiri 

Ännu ett mattnät på gång och jag insåg inte heller faran.    Svart är vid draget och jag spelade 28.  - Txb2 (  28.  - Td8 hade varit bättre och svart kan fortfarande vara med och kämpa. )    29. Tc8+ ! Kh7 30.  Sxf7  !  Kom som en chock för mig och hade bara att välja på matt eller att ge bort ett torn.   Behövde inte ta det hemska valet då min tid rann ut och jag förlorade partiet. 


Det finns inte bara matt utan kan även bli patt.. 


 Vit: Rony Chaaboun Khiajii

Svart: Roger Karlsson


Vit är vid draget och hade lite för bråttom och lockades av mattbilden.  63. Tc7 ( 63.  Se7 + duger bra som vinstväg. )   63.  - Txf3+!  Hoppsan och nu är det pattmotiv som sagt.   Partiet slutade remi då svarti har ett envist torn som schackar hela tiden.  Tar man tornet så är det patt. 


Till sist ett lärorikt tornslutspel.  


 Svart: Tom Donilon

Vit: Ralf Åkesson

En intressant ställning och jag har själv haft likande ställningar som svart.   Här kan svart hålla remi genom 62. - Tb2 + 63. Kc5 Ta2  En viktig sak när man ska hålla remi är att behålla tryck på bonden hela tiden.    I ställningen ovan valde svart det felaktiga 62.  -Ke7 vilket förlorar.  Partiet fortsatte 63. a6  Ta1

64. Td5 (  Den berömda bron är på väg att skapas som gör att bonden obehindrat kan bli dam.. ) 

64.  - Ke6 65. Ta4 Tb1+ 66. Tb4 Ta1 67.  a7 


 Svart: Tom Donilon

Vit: Ralf Åkesson 

67. -Kd7 68.  Kb7 Uppgivet.  


Veckan har som vanligt rusat iväg och gått så fort.   Jag har ju inlett mitt  nya liv med periodisk fasta och det har fungerat bra.  Inser verkligen hur mycket jag småäter i vanliga fall utan att tänka på det.   Svåraste är egentligen på morgonen att inte äta frukost men efter en stund känns det bättre.   

Min man är van att fasta genom religionen och Ramadam.  Det var nytt för mig när jag kom i kontakt med det men nu förstår jag mer av tankegången .  Det är en månad varje år och då kan man inte dricka något under hela dagen utan först när solen går ned.  Inte lätt och speciellt under varma dagar.    Det är beundransvärt verkligen.   

Nu ska jag syssla med lite saker hemma innan jag - äntligen - får äta lunch.  Det är också en fördel med periodisk fasta att man blir mer aktiv och fokus på andra saker än mat.   

Sedan har jag min snabbschacksturnering idag som jag arrangerar kl. 15.00 och ska bli trevligt att få spela en turnering.