Peter Leko hade rätt i sin profetia angående de tre sista ronderna i Airthings Masters.   Stormen kom och det med ordentligt besked.  Nu var det slut på händelselösa om än korrekta remipartier.  Nu var det hård kamp som gällde.  Vinna eller försvinna var nyckelorden för gårdagen!  

Danil Dubov med sitt uppmärksammade glansparti dagen innan fortsatte i samma offerstil mot Ian Nepomniachtchi och offrade ett torn för pjäsaktivitet.  Även det fantasifullt och djärvt! Det ledde till en balanserad ställning med lika spel enligt datorn   Dock är det väldigt krävande med sådant schack.  Ett torn är ett torn och är som att gå på lina utan livbälte.  Ett enda felsteg och du faller hejdlöst.  Så hände också för Danil då han valde fel väg med damen i ett viktigt läge och tillät Nepo att ta befälet i ställningen och byta bort massa pjäser.  En tung förlust för Danil och det skulle bli mer. 

I partiet mot Wesley So spelade han ett tidigt Lc5  som svart i spanskt.   En balanserad ställning uppkom men sanningen att säga är den nog mer lättspelad för vit och speciellt i snabbschack. 

 

Wesley har precis spelat 30. Te4 och Danil fortsatte med 30. - Dg7 vilket förlorar.  Dd8 hade varit bättre och hållit ställningen vid liv.   Nu kom det starka 31. Te8!  Svarts ställningar rasar samman.   31. - La7 Ett  fåfängt försök att hindra damen att ta sig ned till sista raden men det finns andra sätt att komma fram.   32. Dd7! ! 32. - h6 33. Dc8  Txe8 34. Dxe8+ Kh7 35. Lxf6 uppgivet.  Mycket vackert och övertygande spelat av Wesley So! 

Att hård kamp lönar sig och man inte ska ge upp visade Maxime Vachier -Lagrave  i sitt parti som vit mot Teimour Radjabov.  Efter att ha länge stått på förlust visade sig nedan ställning. 

 

Vit har precis spelat 53. Td4. Här spelade svart 53- Kg6 vilket är för tidigt.  53 - Lc6 säkrar vinsten. 

Nu följde 54, Lxg5 !  En oväntad och snygg kontring!  54. - fxg5 55. Tcd5 !

 

En snabb scenförändring  och plötsligt opererar vits torn med full kraft och hotar både löparen och att vinna damen.  Partiet fortsatte med 55. - De1 och efter 56. Txd7 fick svart nöja sig med att ta ut remischacker på e5 och e1.   Detta parti och vinsten mot Grischuk i sista ronden gav Maxime en biljett för att gå vidare bland de åtta bästa  

Världsmästaren själv spelade två remier och en vinst i de tre sista ronderna.   Det gjorde att han bekvämt seglade vidare - som alltid har man lust att skriva - till en turneringsseger och fortsatt spel.   

Många höjde säkert på ögonbrynen när de såg partiet som Magnus spelade mot Nakamura.  Det blev en fredlig variant i Berlin som vit och väldigt remibetonad  Dock är inte resultatet färdigt förrän sista draget är gjort i ett parti och det fick vi tydligt se i ställningen nedan.   

 

50. - Td6 är ett drag här med remi som trolig utgång och inte ens Magnus kan trolla i ställningen.  Nakamura valde dock 50. - Ld5 vilket är förhastat och förlorar.  51.  Td7 Ke6 52, Td8 c4 53. a6 c3 

  


54. Txd5!  Snygg avslutning och svart gav upp.  Efter avbyten vinner vit eftersom bonden går ned i dam med schack.  

Märktes i efterintervjun att Nakamura var irriterad på sig själv efter det här partiet.  Peter Leko sade först att han inte ville fråga om partiet men Nakamura hade inga problem att prata om det och det är ett bra tecken.  Alltid bra att ventilera. Han sade att han helt enkelt hade missat att a-bonden går ned i dam med  schack.   

Nakamura kan vara nöjd ändå då han fick en tredjeplacering i sammanhanget.  Extra starkt med tanke att på grund av tidsskillnaden fick han starta ronderna sex på morgonen.. 

Personligen är jag glad att Danil Dubov trots två förluster i de sista ronderna tog sig vidare till fortsatt spel.  En kreativ och djärv spelare och imorgon får han möta världsmästaren i en match.  Är det någon som kan rubba världsmästaren så är det han och det ska bli mycket spännande att följa!  

Veckan rullar på och väldigt kort vecka då det är halv dag imorgon.   Igår var min födelsedag och en väldigt stillsam sådan kan man säga.   Min man jobbade, men ett paket väntade på morgonen och jag fick se en schackturnering på kvällen.  Räcker bra och man kan fira på olika sätt.