Igår kollade jag på åttonde ronden av Norway Chess när jag kom hem efter jobbet.  Vem hade kunnat förutse att det skulle bli en sådan dramatisk rond!  

Man  hade heller inte kunnat förutse att nedan ställning skulle uppkomma där svart är vid draget. 

 Svart: Shakhriyar Mamedyarov

Vit: Vishy Andand

Här har Vishy precis spelat  22. Db5  som är ett stort misstag.  22 Df5 och det är en balanserad ställning med mycket kvar att spela om.   Vishy inser sitt misstag och väljer att inte invänta svarts svarsdrag som naturligtvis skulle vara 22. - Dxf3.  En mycket vacker och oväntad mattbild med Sh4.  

Shakhriyar berättade i efterintervjun att detta inte var det första han såg utan han var inne på andra saker.  Här nedan en bild från sändningen där man kan se hur förvånad han såg ut när Vishy gav upp.  Han var till och med tvungen att fråga varför. 

 

Som Shakriyar sade i intervjun skulle han naturligtvis ha sett draget.  Som han också påpekade räknar han alltid om det finns något han kan offra.  

Som han också sade är draget ett stort misstag men som kan hända i många sammanhang när det gäller schack. Kan bara hålla med och vi är alla människor när vi spelar, och lätt ibland att tappa fokus och förivra sig.  Blev många diskussioner i chatten efteråt varför Vishy gav upp innan motståndaren gjort sitt drag men själv känner jag att det är förståeligt och jag hade gjort samma sak.  Om man inte är på humör förstås att bjuda på en vacker mattbild, men det får man bestämma själv.  

Matchen mellan Magnus Carlsen och Maxime Vachier- Lagrave kom att bli otroligt spännande.  Skulle jag sätta ett namn på den matchen finns det något väldigt passande.  Det är inte över förrän det är över!  

Magnus var riktigt illa ute i det första långpartiet med både sämre tid och ställning men kämpade och Maxime fann inte det mest avgörande och partiet slutade remi.  Med det var det dags för det avgörande armageddon. Vi kommer in i nedan ställning. 

 Svart: Maxime Vachhier- Lagrave

Vit: Magnus Carlslen 

Här har svart precis spelat 41. - Le5 och ser ut tufft ut för vit.   Kommentatorerna började till och med prata om att det skulle bli fjärde förlusten i rad i ett armageddon för Magnus.  Där missbedömde de hans förmåga att kämpa i svåra ställningar och det som talade till hans fördel var ju också att Maxime hade enbart 37 sekunder kvar på klockan.  

Partiet fortsatte med 42. Tc8 Lxg3 43. Kf1  och efter några drag dags för nästa spännande ställning. 

 

Ställningen är balanserad  - men ack så svår måste man tillägga - och med sex sekunder kvar på klockan spelade Maxime 43. - Sb4 ?   43.  h3 och ställningen är fortfarande balanserad. 

Magnus slog direkt  med 44. Kxb4 a2 


 

Vit drog 45. Ta1 och det blev upprörda röster i kommentatorsstudion direkt.  45. Tf1+ följt av Kxc3 ger vinstspel.  Nu är ställningen åter igen balanserad men Maxime får kämpa med tidsfaktorn i en så pass komplicerad ställning.  Några drag senare kom det avgörande misstaget. 

 

53.  - Kg5 ?   Ett drag som ser naturligt ut att kungen skyndar till sin fribonde. Emellertid är det rätta draget 53. - Kf5.  Varför ?  Jag fick fundera mycket och när jag analyserar med datorn  har jag kommit fram till att nyckeln för svart i denna ställninge är att se till att vit inte får en fribonde.  Det är därför svart ska bege sig annan riktning för att sätta tryck på bonden på e3.  Intressant men omöjligt med några sekunder kvar på klockan att förutse.  

54. Kd3 


 

54. - uppgivet. 

Det är helt slut för svart och vits kung kommer till f2 i samband med en schack på g1.  

En tuff förlust för Maxime som hade många chanser samtidigt som man får beundra värlsmästarens förmåga att klara av svåra ställningar och att aldrig ge upp kampen.  

Man kunde se i efteranalysen i sändningen när spelarna diskuterade ställningen att Magnus ideligen skakade på huvudet. Säkert missnöjd med sig själv och säkert också dessa hårda krav som gör honom till värlsmästare.  Samtidigt tycker man att han borde bli glad över vinsten men den känslan kommer kanske senare.  

För tidigt att slappna av dessutom.   Det blir en mycket spännande avslutande sista rond.  Magnus Carlsen leder ensam skuggad nu av Mamedyarov en halva efter.  Vem ska vi se som slutlig vinnare ? 

Avslutningsvis en hyllning till vår vackra stad Stockholm.   Igår var en fin dag med sol.  Min syster och systerson kom till mitt jobb och vi åt lunch tillsammans och de tyckte det var roligt att se alla som firade studenten på gatorna.  

De kommer till oss nu i helgen och vi ska göra en hel del saker. De har hyrt en lägenhet på Södermalm.  Fint belägen med utsikt över takåsarna och nära den lilla fina gatan där vi bodde som barn.  Hökens gata vid Mosebacke torg.  

Det är verkligen roligt att få träffas igen.  Jag skrattade på vår lunch då vi pratade schack . Maude som min syster heter var ju också med på Kristallens schackklubb när vi var juniorer men aldrig lika intresserad som jag. Nu berättade hon att hon ville bara spela klart sina partier för att hon hade sett att en av schackspelarna hade en fin cykel som hon ville låna.  Helt klart andra fokuseringar än vad jag hade.  

Efter vår lunch tog de en tur med en sightseeing båt och visst är Stockholm fantastiskt med denna möjlighet och allt vatten.