Tata Steel Masters fortsätter och vi har fortfarande Nils Grandelius i ensam ledning fantastiskt nog. Gårdagens match mot världstvåan Fabiano Caruana slutade remi i ett parti där Nils verkligen fick kämpa för poängen.  

Även om datorn hela tiden visade på lika spel var det Fabiano som hade vinstchanserna och det bättre spelet.   Partiet mynnade ut i ett slutspel med varsitt torn och olikfärgade löpare. Nils som vit hade det kämpigt med passiva pjäser och inget motspel utan allt handlade om att försvara sig.  Till priset av en bonde fick Nils aktivitet på sin kung och ställningen blev mer befriad. 

Peter Leko var dock helt säker på att Nils skulle förlora.  Svart har en bonde mer, menade han på, och spelet kan hålla på i all evighet om inte vit kan hitta något försvar som forcerar för remi.    Det visade sig också att han själv haft liknande ställningar och vunnit.  

Nu visade det sig - som tur för alla inblandade måste man säga -   att ställningen mynnade ut i remispel där det inte gick att spela i all evighet. 

Ett viktigt läge i partiet och Nils som vit vid draget. Svart har precis spelat 61. - Tb5

 

62, Tc7  Ett mycket praktiskt drag i detta läge som utnyttjar löparens korta räckvidd och forcerar spelet. 

62 . Td5 + och spelarna enades om remi. Ett långt parti som pågick i nästan sex timmar!  

En tänkbar fortsättning kunde ha blivit 63. Kc3 Lb5 64. Tc5 Txc5 65. Lxc5 Kxe5,  Svart har två bönder mer men kan inte vinna då det är fel färg på svarts kantbonde. 

Man kunde se i sändningen från chess.com att det var en mycket lättad Nils som skrev på protokollet.  En heroisk kämpainsats och han kan känna sig stolt ! 

Jag såg lite på slutet igår på sändningen från chess.com och det är något speciellt att se spelarna sitta vid brädet, och även om man inte är där själv känner man av atmosfären.   Så extra underbart att se en riktig turnering och att det är långpartier!   

Igår kunde jag se de sista dragen i partiet mellan Nils och Fabiano och det var en laddad atmosfär.  De var de enda spelarna som var kvar och i bild kunde man se schackklockan och hur spelarna satt lutade över brädet.  I vissa scener såg man bara en hand röra sig över brädet och hur draget drogs snabbt.  Väldigt dramatiskt!

Jag såg Nils blick när han såg på Fabiano som tycktes säga att hur länge ska vi fortsätta.  En trött blick men samtidigt sade den något annat.  " Fortsätt du för jag är beredd... "  Fabiano i en lugn kroppsställning och jag fick en känsla att han var beredd att det kunde bli remi.   Visst kan man vara beredd att spela för evigt som Peter Leko sade, men vill man verkligen lägga all sin kraft och partiet kanske ändå slutar remi..  Kanske var en viss lättnad även hos Fabiano att partiet slutade remi. 

Den som vinner mest på det i sådana här lägen är naturligtvis den som kämpar och förhoppningsvis ger det Nils extra energi i dagens match mot Anish Giri.   Schackfesten fortsätter för oss åskådare och nu håller vi tummarna för Nils.  

En spelare som har kommit igen bra efter sin inledande förlust mot Magnus Carlsen är Alireza Firouzja. Han blandar mod, förnuft och våghalsighet som mynnar ut i ett kompromisslöst spel.   Gårdagens parti mot Alexander Donchenko var ett sådant. Daniel King presenterar partiet på sin kanal på ett mycket spännande sätt under rubrkiken The final mistake  och går att se här 


I onsdags spelade jag med i Swedish Rapid Team Battle men gick riktigt dåligt för min del.  En inledande förlust där jag satte bort pjäs i vinstställning visade vägen till flera förluster och jag kom aldrig igen.   Förlorade fyra partier på raken och tänkte att nu ska jag se om jag vinna ett femte.  Där stod jag på förlust men lyckades vinna mirakulöst nog och sedan bestämde jag mig klokt nog för att dra mig tillbaka från mer spel.  Min klubb   Kristallen är med och slåss i toppen och vi får se vad som händer de avslutande två ronderna . 


I torsdags var det damträning med Juan Bellon.  Vi hade genomgång med tema olika ställningar där det fanns mattbilder med två torn.  Ganska roligt med sådana teman.  När kursen var slut ville jag spela ett parti på Lichess för att koppla av lite och nedan ställning dök upp där jag har vit. Svar har precis spelat 20. - Ke6.  

 


Här tänkte jag reflexmässigt göra 21.  f4 men sedan ändrade jag mig.  Jag har ju precis haft kurs om att matta med två torn tänkte jag istället för mig själv. Vi provar hur det går.. 

21. Td6+ Kxe5 22. T1d5+ Ke4 23 f3+ Ke3 

 

24. Te6+ Kf4 25. Te4 med matt. 


Faktiskt lite lustigt att jag skulle få spela ett parti med samma tema vi hade på kursen.  Hur ofta händer det att man mattar med två torn och mitt på brädet dessutom  Känns lite magiskt men å andra sidan vet vi ju alla en sak.  Schack är helt enkelt magiskt!