Lite lustigt när jag tänker tillbaka på  när jag lärde mig spela schack en gång i tiden.  Den pjäs som jag tyckte var absolut svårast att lära mig var faktiskt springaren.   Jag minns hur jag räknade för mig själv i stil med två rutor och sedan en sväng..    Kändes som springaren kunde göra det mest oväntade inhopp närsom helst och så kan jag fortfarande känna när jag spelar schack.   

Visst är det något fascinerande med springaren och ibland är pjäsen helt enkelt en hjälte hämtad från sagornas värld. Det  kan se ut  som den är tusentals mil ifrån en stoppa  fribonde , men med med hjälp av schackar på vägen, får samma fart som en jättes sjumilastövlar. 

Jag skrattade faktiskt lite åt mig själv igår när jag spelade ett parti på Liches och ledde med kvalité  och min motståndare hade en springare och jag ett torn och ett antal bönder.   Jag höll tornet så långt borta från kungen jag kunde för att inte hamna i en springargaffel. Helt enkelt livrädd..  Nåväl så rädd behöver man ju inte vara men visst är det viktigt att hålla ögonen på springarnas hopp.. 

Jag har hämtat några sådana ställningar från senaste omgången i Snabbschackligan  där partiet avgjordes av springarens kraft.  

 Svart: Toni Soppela 

Vit: Erik Alquist 


Svart är vid draget och vi får se hur springaren som står i hörnet tar sig framåt och avgör partiet. 

27. - Sc3+ 28.  Ke1 Ta1 + Kf2 29.  Sd1+ uppgivet 


I nästa ställning blev det inte bara ett väldigt kort parti, endast sju drag och springargaffeln slutade med matt som extra bonus.  

 Vit: Nils-Åke Malmdin 

Svart: Carlos Törnberg 

Vit är vid draget och svart har precis spelat 5. - Sc6  Slutet blev snabbt och brutalt.  6. Sc7+ Ke7 7. Dd6#


 I nästa ställlning blev det inte bara ett gaffelhot utan ett dubbelt.  

Svart: Soheil Zamanian 

Vit: Johan Furhoff

Vit är vid draget och fortsatte med 20. Sc4!  ( Nu hotar två gafflar.)  20. - Tb8  ( Svart garderade bara den ena och  en gaffel finns kvar.   )  21. Se5+ uppgivet. 


 

Nästa ställning är egentligen en katt bland hermelinerna då det inte är en springargafflel men nog så dödande springardrag. 


Svart: Johan Weidenstål 

Vit: Milton Pantzar 


Vit är vid draget.  19. Sf6+!  uppgivet. 


 I nästa ställning blir det ett lönsamt samarbete med en bonde för att skapa gaffeln. Springaren i vita hörnet vill röra på sig. 


Svart: Adam Morell 

Vit: Pär Träff 

Vit är vid draget.  26. c4+ Ke4 27. Sc3+ uppgivet. 


I nästa ställning är inte gaffeln lika direkt men ligger under ytan och lurar.  Vit tar fördel av den och räknar helt rätt. 


 Svart. Björn Johnson 

Vit: Laura Rogule


Här har svart precis spelat 21. - cxd4 och vit fortsatte med det starka 22. Df7+ ( Som vi snart kan se lurar en gaffel i vassen. )  22. - Kh8 23.  Dxe8! Sxe8 24. Sf7+ Kg8 25. Sxd6 Sxd6 26 Lxa6  En fin kombination som utmynnade i pjäsvinst och svart gav upp partiet några drag senare. 

Avslutningsvis ett av mina egna partier. 


 

Vit. Susanna Berg Laachiri 


Här har jag precis spelat 22. Dc4 med ett litet hopp om att svart ska lockas att ta min bonde.    Det gjorde svart och partiet fortsatte med 22. - Lxe3 (  Nu vaknar emellertid springaren till liv och det visar sig att bonden var helt förgiftad . )   23. Sd5 !  Hotar både löparen och springargaffel på b6. )  Vit vann pjäs och partiet några drag senare.  


Idag lördag och jag kommer att hålla mig inomhus.  Inga sysselsättningsproblem då Kandidatturneringen fortsätter.   Så spännande och ska Ian Nepo hålla ända in i mål... Kan bara föreställa mig känslan hur man bara önskar att allt var över samtidigt som man inte får tappa fokus och slappna av. Tror  det kommer att bli mycket nerver i partierna idag.