Nils Grandelius spelade ett mycket intressant och spännande parti igår mot världsmästaren som han kan ha all heder av även om han förlorade efter många timmars kamp.  Som jag skrev igår var det en helt annan Magnus Carlsén vi fick se bakom brädet i denna rond.  Fokuserad och lämnade inget att önska i behandlingen av sitt vinnande damslutspel.  Även om många, som jag, säkert hoppades att det skulle dyka upp några magiska remischackar för Nils. 

Även här - som i många andra av Nils partier- blev ställningen mer svårspelad för hans del även om datorn visade på en balanserad ställning.   Det fanns intressanta varianter, men tidsnöden förstörde för Nils tyvärr.   Synd och kommentatorerna berömde Nils ställning i mittspelet och han hade ett hittat intressant sätt att skapa motspel.   

Nu är det bara att gå vidare i turneringen och hoppas att detta parti inte tröttat för mycket, vilket jag inte tror med tanke på att det var en vilodag innan.  Idag ska Nils spela mot  Alireza Firouzja, som tillsammans med Anish Giri och Fabiano Caruana, leder turneringen på sex poäng.  

Det känns som man kan ana att Alireza med tanke på Nils förlust igår  och att han själv leder vill satsa på vinst idag. Kan även tänka mig att Nils  kommer att vara psykologiskt förberedd vilket är viktigt.  

Alireza tycker om att ta risker och har gjort så många gånger  i motståndarens tidsnöd.  Kunde dock ha slutat illa om motståndaren haft mer tid men han spel har gått hem.   " Crazy position."   Det är ett vanligt uttryck av Peter Leko när han ser på Alirezas partier..  Icke desto mindre en mycket intressant spelare och vi kan se fram emot ett spännande parti idag.   Jag vet faktiskt inte om Nils har mött Alireza någon gång tidigare.. 

Fabiano gjorde ett fantastiskt parti igår!  Ett mästerverk skulle jag vilja säga.  Han spelade kungsindiskt som han enbart spelat några gånger tidigare.  Inte nog med det då han överraskade schackvärlden med ett ovanligt löparavbyte. Se ställningen nedan då han har svart mot Radoslav Wojtaszek.

 


13. -Lxc3 

Ett oväntat och ovanligt drag!  Både Nigel Short och Ivan Sokolov skickade upprörda meddelanden på Twitter över detta drag och draget väckte förvåning även i kommentatorsrummet.    Fabiano menade dock  i efterintervjun att han studerat detta noga i liknande typställning och att det inte är så dåligt som man kan tro att byta bort sin löpare. Schack är mångsidigt är det minsta man kan säga.. 

Partiet fortsatte och vit fick löparparet men spelade lite för passivt.  Trodde kanske att det var  lite lättare än det var när vi ser på nedan ställning några drag senare. 


 


Här har vit precis spelat 20.  Lc1.  Man kan förstå att vit trodde att hans egen löpare skulle bli så stark på diagonalen men svart har motresurser och sett längre in i ställningen.  Fabiano spelade upp en drömställning som hämtad ur en lärobok.

 

Tjusigt spelat och vilken pjäsaktivitet och springarna står maximalt. 

Partiet fortsatte och Fabiano satsade på ett genombrott i centrum med d5.

30. Df2 Te6 ! 31. Tc3 d5 32. g3 hxg3 33. hxg3

 

33.- dxe4!  Snyggt spelat!  34, gxf4 gxf4+ 35. Dg2 exf3 36. Dxg6+ Txg6+  Nu ser v nyttan av det tidigare torndraget till e6.  37. Kh1 f2 38. Lh3

 

38. -Sc4!  Så vackert och nu vinner svart. 

39.  Txc4 Te1+ 40. uppgivet. 


Ett mycket fint parti av Fabiano. Personligen för mig är Fabiano  en kandidat till slutsegern.  Dock har han ett viktigt nyckelparti idag då han möter Magnus.   Schackfest även idag med spännande partier med andra ord!

Intensiv dag igår med både jobb, och kolla på sändningen.  Jag gick ut på lunchen för att handla en del saker inför kvällens matlagning och slogs av hur skönt det var att komma ut.  I vanliga fall brukar jag bara förflytta mig till tevesoffan på lunchen men kanske dags att införa lite nya vanor.  En promenad i dagsljus är viktig.  

För att återkomma till mat så lyckades jag bra med jordärtskockssoppan igår.  Den blev len i smaken och riktigt god.  Härligt och då jag något bra att lägga till receptsamlingen.    

Längtade att spela schack igår innan jag gick och lade mig och vann tre partier på Lichess.  Bra avslutning på dagen.