Gefle Elite Chess Open är en turnering som hade premiär förra året och är tänkt att bli återkommande varje år och spelas i Gävle.   En populär tävling som skulle vara roligt att vara med i någon gång.   Ett utförligt reportage och resultat om tävlingen går att läsa här 

En av mina läsare hade ögonen öppna och rapporterade till mig om ett vackert damoffer under turneringen.  Det var Christer Johansson som berättade att hans tidigare klubbkamrat från SK Örnen,  Peter Olsson,  tog en stormästarskalp när han vann mot Thomas Ernst.  Inte vilken vinst som helst dessutom.  Ett perfekt anlagt angreppsparti gjorde att stormästaren var chanslös största delen av partiet.   Inte blev det bättre och i ställningen nedan närmar sig det obevekliga slutet. 

 Svart: Thomas Ernst 

 

Vit: Peter Olsson 

Vit vid draget fortsatte med 23. gxh6 + Sxh6  24.  Dxh6+! Kxh6  25. Sg4+ Kg7 26. Th7+ och svart gav upp utan att invänta Sh6 matt efter Kg8.   

Ett fint genomfört parti av Peter Olsson och ett snyggt damoffer ! 

Helgen har precis passerat och även denna helg har varit lugn och avkopplande.   Fortsätter med min serie Manifest som jag bara tycker blir bättre och bättre. Många avsnitt kvar dessutom härligt nog.    

Spelade som vanligt många 10 minuterspartier på chess.com.   Det är verkligen roligt och trodde aldrig jag skulle tycka det var så roligt att spela utan tilläggstid.   Nedan parti är ganska lustigt då jag gjorde en bortsättning som visade sig bli vinst.  

 

Här spelade jag 23. Tad1 och i tidsnöden såg jag inte att jag ställde tornet i slag.   Min motståndare tog tornet direkt vilket han inte skulle ha gjort.  När jag tittade närmare på ställningen insåg jag att löparen hade en viktig uppgift att bevaka rutan f7. Fortsättningen blev därför efter 23.  - Lxd1 24. Sff7 + Txf7 25.  Txe8 +  Tf8


 


Nu klarar han sig var min första tanke och jag blir pjäs under.  Men så är det inte, för förut var temat kvävmatt och nu istället sista radens svaghet.   Jag fortsatte med 26. Df7 !  Det finns inget försvar och jag vann några drag senare.  


Veckan började med totalt snökaos  och jag kände mig verkligen tacksam att kunna jobba hemifrån istället för att ge mig ut till en oviss kollektivtrafik.   Oj vad det har snöat idag men nu när jag har tittar ut genom fönstret har det lättat lite.  Hoppas det kan lugna sig kommande dagar.  Glömmer aldrig för några år sedan när jag åkte buss dagligen till mitt förra jobb här från Jakobsberg.   Då blev det också snökaos och bussen kröp fram på motorvägen.  Det som brukar ta en halvtimme blev istället en resa på tre timmar.  Inte roligt  och några började till och med skrika i bussen för de kände sig instängda.  Inte mycket att göra dock när man är på en motorväg.   

Vi får se hur veckan kommer att bli.  Jag får vila mig lite från tandläkarbesök denna vecka, och på onsdag och torsdag ska jag åka in sta´n för en kurs i arbetsmiljö.  Får nog åka in ganska tidigt gissar jag med tanke på trafiken.