Förra veckan var ganska intensiv för min del men denna vecka har varit lite lugnare.  Jag har haft  många kvällar hemma och kunnat följa den spännande omgången i Champions Chess Tour där det bestämdes vilka åtta spelare som går vidare till fortsatt spel.  

Mycket intressanta partier och hög kvalité måste jag verkligen säga.   En av de spelare som imponerade mycket på mig var Vasyl Ivanchuk. Han gjorde en del missar i tidsnöden och borde haft mer poäng med tanke på spelet,  men tiden är ju bekant en viktig faktor.   I sista ronden mot Levon Aronian kunde det ha blivit ett studiertad vacker avslutning i ställningen nedan. 

 Svart. Vasyl Ivanchuk 

 


Vit: Levon Aronian 

 Svart är vid draget här. Man kan nästan ana att det finns något i ställningen då vit saknar samspel.  Det hade också gått att utnyttja med det vackra draget 41. - Dc2 +  42. Kf3  följt av det ännu vackrare stilla draget 42. Db1 !  Vart än springaren går så förlorar vit material.  Ganska fascinerande!  

Nu såg Ivanchuk inte detta utan fortsatte med 41. Dd5 vilket leder till en balanserad ställning.  Emellertid gick svart vilse rejält och förlorade partiet.   Därmed lyckedes Levon Aronian ta sig vidare till slutomgången.   Ganska gripande bild i sändningen  som visar hur olika man kan känna när ett parti är över.  Vi fick se Aronian som inte kunde hejda ett leeende,  och samtidigt en förkrossad Ivanchuk som reste sig för att sedan komma tillbaka och luta sig över skärmen. Som han ville fråga sig själv vad egentligen hände och vad var feldraget.. 

Världsmästaren Magnus Carlsen visade på fenomenal styrka och vann den första omgången överlägset med många fina partier.   Ett av dem var faktiskt mot just Ivanchuk.  Ett oerhört komplicerat parti där Ivanchuk gjorde en heroisk insats och försvarade sig fantastiskt bra i en svår ställning.  Partiet tog 122 drag och slutade remi efter 50-dragsregeln.  

Ett annat intressant och spännade parti som Magnus spelade var som svart mot Praggnanandhaa. En väl förberedd Praggnanandaa smattrade fram dragen i öppningen och inledde med ett snabbt kvalitétsoffer.  Hela kroppspråket i sändningen vittnade om ett enormt självförtroende.   Hår såg vi en spelare som utan att tveka spelade på vinst mot värlsmästaren!  Det blev ett välspelat parti från båda spelarna och Praggnanandhaa nöjde sig inte med ett enda kvalitetsoffer utan offrade resolut ett  till.   Efter många vändningar slutade partiet remi och det blev applåder från Magnus efter partiet. Här en bild från detta och sändningen.  

   


Magnus blev intervjuad i norska sändningen och det viktiga ämnet togs upp angående partiet mot Hans Niemann där han gav upp i andra draget.   Det blev inte så mycket sagt som man hade önskat utan frågorna hänger fortfarande i luften.  Magnus menade att han kommer att ha mer att säga efter turneringen.   Det lät ju lovande.  Samtidigt brukar Magnus aldrig vilja prata så mycket under en turnering och risken finns ju att han menar mer i generella termer, och inte just i detta specifika ämne.   

Personligen tycker jag det är tråkigt det som händer med fuskanklagelserna med tanke på att det inte finns några konkreta bevis.  Ser i chatten också hur många gör sig lustiga och hånar Hans Niemann och känns som en häxjakt.   Starkt av Hans att kunna gå vidare till nästa omgång under dessa omständigheter.  Nu får vi se om han och Magnus får mötas men i så fall verkar det som att det blir i den rena finalen.  Många frågor som hänger i luften som sagt, som inte borde få finnas.  

Hur som helst kommer det att bli många spännande partier med de åtta spelare som har gått vidare. En av Peter Lekos skyddslingar har gått vidare.  Nämligen unga Vincent som han är coach och mentor för.  Nästan rörande att se hur nervös han är när han följer Vincents partier och speciellt i tidsnöden.   Tania brukar säga med bestämd röst i dessa fall, att Vincent är ung och han kan spela med enbart en sekund kvar på klockan.  Visst ligger det mycket i det och stark prestation att gå vidare i detta starka fält.   Peter Leko låter sig dock inte lugnas helt av Tania utan erkänner hur svårt han har att hålla sig nerverna i styr när Vincent spelar.   

Imorgon torsdag och jag har tagit ledigt nu på fredag.  Ska nämlilgen packa min väska för att resa till Alingsås och spela damallsvenskan denna helg.  Riktigt roligt att dett ska bli av och många lag är anmälda.  Jag har faktiskt aldrig spelat damallsvenskan någon gång och tycker det är ett bra initiativ att detta anordnas.