I onsdags var det dags igen för rond tre av Snabbligan.  Innan tävlingen tänkte jag att jag hade ett stort mål och det var att undvika tidsnöd och spela snabbt.  Hmm,  så blev det inte alls.  Tidsnöd i alla mina partier och även om det inte bara var tidsnöd som orsakade mitt dåliga resultat är det onödig.t   

I första partiet mötte jag Roger Magnusson som svart.  I rond 2 mötte jag honom också i samma variant och blev då fullständigt överkörd.  Nu hade jag kollat på partiet och hade en förbättring som jag istället spelade.   Jag kom riktigt bra men här ställde tidnöden till det. I nedan ställning är jag vid draget. 

 

Tiden tickade iväg och jag kände paniken komma och kunde inte tänka klart.   Man undrar vad det är som gör att det är så svårt att se 21,  - Lxb3!   följt av Td8 och svart står på vinst.   Svaret är väl att stress ställer till det i hjärnan helt enkelt och hindrar fokuseringen.   Det gäller ju i många sammanhang .  

I stället för att ta på b3 bytte jag dam med 21 -  Dc3 och partiet slutade remi genom dragupprepning. 

Jag var nöjd med remi och tyckte det var en bra början.  Då visste jag inte att det skulle bli  den enda poäng jag  samla ihop under ronden.... 

I andra partiet  hade jag vit mot Per-Inge Helmertz.  Jag fick inte ut något alls av öppningen som vit och kom bara sämre och sämre.  I desperation för att få motspel offrade jag en bonde men det gjorde bara saken värre.  Min  motståndare spelade säkert och bra och jag förlorade så småningom partiet.   

I tredje partiet kom jag dåligt redan i öppningen även där, som svart mot Jörgen Karlsson.  Jag förlorade i endast 14 drag och här kommer motståndarens snygga avslutningsdrag. 

 

14.  Sd7 !  uppgivet.  En snygg damfångst.  

Fjärde partiet blev ett ganska jämnt parti som vit mot Anders Åström.  Hade kunnat slutat med remi som resultat om jagj inte gjort något helt vansinningt. 

 

34. Le5?  (  Jag trodde jag var riktigt listig och ville spela på dragtvång i detta slutspel för att tränga in med  kungen.    Nu blev det istället motståndaren som fick allt serverat och jag som hamnade i dragtvång och förlorade partiet.. )   34. - Lxe5 35.  fxe5 b4 !   ( hoppsan.. )   Nu hamnade jag i dragtvång och förlorade både bonde och pariet. 

I sista partiet hade jag svart mot Cong Vo .  Jag kom otroligt dåligt och valde fel plan i partiet och dukade under för ett kungsangrepp i kombination med en trång ställning där mina pjäser var passiva.  Ännu en förlust.   Ett dåligt resultat men det är sådant som händer ibland. Jag var också lite splittrad under kvällen vilket påverkade.  Fokusering är ett av nyckelorden när det gäller schack! 

Jag bevakar tävlingen FIDE Grand Swiss från Riga och skriver om den på Sveriges Schackförbunds hemsida.  Det är bra sändning med varierande inslag och trevligt att ta del av intervjuer med spelarna. 

Stormästaren Levon Aronina blev intervjuad efter sitt vinstparti. Intervjun kom att handla om inte så mycket om partiet, utan mer om klädkod inom schack.  Intressant ämne och jag tycker det är bra att det tas upp.  Levon har ju på senare tid blivit väldigt omtalad för sin förkärlek att bara färgglada och framträdande skjortor.   På frågan om hur det kändes, svarade han att det kändes bra, och att det var viktigt för honom att känna sig snyggt klädd.   

Han fick även frågan om vem av de manliga schackspelarna han tyckte klädde sig snyggast och det var lite lustigt att se hur förvånad han såg ut och inte visste vad han skulle svara.  Kanske ville han säga sig själv och det kunde han gott ha gjort.   

Personligen tycker jag absolut att man kan ha klädkod inom schack.  Speciellt på dessa stora turneringar som sänds till så många människor.    

Jag är lite extra trött ikväll då jag hade min första arbetsdag på kontoret efter att ha jobbat hemifrån i ett år och sju månader.  Verkligen konstig känsla och jag kände mig nästan som nyanställd.    Tog lite tid att installera sig men sedan gick allt bra.   Det som är tufft är restiden och jag är glad att kunna ha möjlighet att jobba hemma några dagar i veckan framöver.     

Det som är roligt med att vara på arbetsplatsen är att det blir en helt annan känsla att umgås med sina kollegor i verkligheten.  Det betyder mycket, och att bara umgås via Teams och chatt är inte alls samma sak.   Lite sorgligt idag för vi firade av en av mna bästa vänner på jobbet som ska gå i pension.   Hon var väldigt glad och det är det viktigaste.  Vi ska hålla kontakten och det är också viktigt.   

Nu helg som väntar och inget bestämt.  Det blir fortsatt bevakning av FIDE Grand Swiss och min man ska träna rullskidor imorgon.   På matlagningsfronten har vi tänkt att inviga ett plättjärn som vi har köpt.  Jag tror aldrig jag stekt plättar någon gång lustigt nog.