En fråga som intresserar mig när jag spelar igenom partier är just detta när kommer misstaget.. När upphör en ställning att vara lika och balanserad till att vara en vinstställning..   Ibland sker det snabbt och burdust genom en bortsättning.  Ibland sker det smygande genom ett misstag, som inter ser så farligt ut på ytan. 

Så var det i den pågående turnering Uppsala Young Champions i gårdagens rond.   Jung Ming Seo har svart mot Jakub  Kusa från Tjeckien.

  Här spelade vit 20. Dd3. ( Ser inte så dåligt ut men ger svart chans att komma bättre och svart tar chansen 20. Sd4 hade varit bättre och bevarat  jämvikten. .)  20. - f5 21. Sg5 Lxc3  22.. Dxc3  (  Det hade varit mycket bättre att ta tillbaka med tornet istället för damen. ). 

 

22. - Lxe4  ( Ett bra drag som är grunden för ett mattangrepp med olikfärgade löpare.) 

23. Dd4 e5 ( Ett fint drag som är viktigt i ställningen.) 

 

24. Txc8 Tx8 25. 25. Dd2 Lxg2 26. Sxf7 Kxf7 27. Dxd6  Lxh3  28. f3 f4 29. Lc5  


 


29. -Dxf3  och vit gav upp här.  Vit kan gardera matten men förlorar material.  En vacker slutställning som verkligen illustrerar styrkan hos olikfärgade löpare vid angrepp.   

Ett fint parti av Jung Ming som idag spelar på första bordet då han möter Milton Pantzar som leder turneringen ensam inför de två sista ronderna.  


Jag letar alltid efter intressanta tornslutspel när jag går igenom partier.   Eftersom vi jobbar med tornslutspel  i damträningsgruppen är det givande att se hur vanligt det är i praktiken och viktigt att kunna och förstå dem. 

Jag hittade en intressant ställning igår från samma turnering  och här är det också små misstag som avgör partiet.  

I ställningen nedan har Viktoria Radeva från Bulgarien vit mot Zala Uhr från Slovenien..  Vit står på vinst här men det gäller att hitta rätt drag.   Det gjorde inte Viktoria utan valde fel väg.

 

Här spelade vit 61 Ta4  vilket gör ställningen till remi.  Det rätta draget som vinner är 60. Kh7.  Varför kan man fråga sig.  Just därför det är så otroligt viktigt att ha aktiv kung samt att få bort tornet från h-linjen för att ge kungen yta att lotsa ned h-bonden.  

Partiet fortsatte 61.-Ke6 62. Kh7  Tg5 (  Nu ser vi skillnaden att tornet kan hålla sig kvar på  h-linjen vilket inte gick i förra ställningen då det blir tornavbyte och vunnet bondeslutspel för vit.) 

63. h6 f5 64. gxf5 

 


64. - Txf5.   ( Ett avgörande misstag som kostar partiet!  Aktivitet för kungen är det viktigaste av allt samt att hindra vits kung att ta terräng.   Bonden springer inte bort och här var det 64 - Kf6 det rätta draget. 

Fortsättningen gick snabbt. 65 Kg6 Tf6 66. Kg7 Tf7 67. Kg8 Tf1 

 


68. Tg4 och vit vann några drag senare.  Ställningen är helt hopplös för svart med kungen avskuren samt att vits kung kan röra sig fritt och understödja h-bonden. 

Ett intressant tornslutspel man kan lära sig mycket av.  Gränsen är hårfin mellan remi och vinst! 


Jag har tre schacksidor jag använder mig och alla på olika sätt. 

På Lichess spelar jag mina partier och alltid snabbschack.  Igår spelade jag ett roligt parti som jag lyckades vinna med två pjäser mer i slutspelet men det hade kunnat bli remi om han spelat rätt.   Lärorikt och spännande. 

På Chess 24 kollar jag tävlingar samt löser problem.  Deras problem är väldigt bra och speciellt med tanke på att ibland kan man få jobba med kluriga försvarsdrag.  

På Chess.com läser jag mest nyheter men igår provade jag en serie de har att spela som en stormästare.  Igår var jag Botvinnik och gissade drag i hans partier. En bra serie och både rolig och givande.   

Alla sidor är bra men på olika sätt och det är naturligtvis väldigt individuellt. 

Jag har börjat se på den fantastiska serien The Queen´s Gambit och den är ju bara så otroligt bra.  Tävlingsatmosfären är så bra skildrad och vilken härlig dramatik.  Det är roligt att se spelarnas ansiktsuttryck när de först självsäkra kommer till brädet men sedan sakta men säkert börjar inse at de står på förlust.  En rolig scen är han som borstar håret hela tiden i början av partiet.  

Lite lustigt också att man förkunnar matt i antalet drag.  Har för mig att det var så förr i tiden.  Vad annorlunda .  Tänk om man skulle säga så under ett allsvenskt part till exempel... "  Matt i två! "  

Lite onödigt kan man tycka och det räcker bra  med att visa på brädet. I serien  är det dock dramatiskt och bra.