En mycket fin helg som gått vansinnigt fort. Samtidigt känns det som det har hänt väldigt mycket.  En bra känsla.  

Min syster och systerson kom till oss i fredags och jag bjöd på en lasagne med mozzarellaost, köttfärs och zucchini.  Blev uppskattat och jag tyckte själv det blev gott.  Andra gången jag gör denna lasagne och det är en mer nyttig variant än att ha pastaplattor i.  

På lördagen åkte min man och systerson in till Djurgården för att gå på Vasamuseumet.  Jag och min syster fick lite egen tid för oss själva och värdefullt.  Bra samtal och vi såg på en del gamla fotografier från vår barndom bland annat. 

Sedan på kvällen hann vi även med att spela lite schack.  Jag ställde också upp en del lättare problem.  Den vanliga kvävmatten, samt att göra matt med både ett och två torn.  Bra saker att börja med och verkade som de tyckte det var roligt.   Här nedan spelar min syster och jag schack och det var verkligen längesedan hon spelade. 

 


Min systerson är väldigt schackintresserad och jag kan se att han är väldigt bra på att räkna.   Vi såg lite på sista ronden Norway Chess tillsammans och han kände igen en del namn på spelarna och berättade att han brukade se på Gotham Chess på Youtube och tycker han är bra och roligt att titta på.  Där ser man verkligen vad dessa som är bra på streama gör för att föra fram schacket.  Så värdefull.  

På söndagen blev det ett besök i Sigtuna och speciell känsla att få visa min syster denna fina plats.   Speciellt med tanke på att det var där vi gifte oss för sex år sedan.  Undrade lite hur vädret skulle bli men det var hur fint som helst.   Som en typisk svensk  sommardag med växlande molnighet och sådant väder passar mig utmärkt.   

Vi hann med mycket i Sigtuna och självklart fika på den berömda serveringen  Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin.   ( Farbror Blå som alltid var så elak i dessa barnböcker har istället ett värdshus uppkallat efter sig. )  


Sedan bara så skönt att promenera vid vattnet och känna den fina energin och bara ta emot.  Jag såg en lång orm och tror det är första gången jag ser en orm.   Troligtvis ingen farlig variant och den ringlade snabbt in i ett hål i en sten vid stranden. 

 


En mycket lyckad helg.  Har även hunnit med att spela några träningspartier.  Jag spelar 10 minuters partier utan increment och vad tufft det är.   Man måste vara så noga med tiden från första början.  Increment är verkligen som att simma med flytväst känns det som.  Utan increment kan man verkligen råka illa ut.   Nästan förvånad hur fort en minut går och sekunderna bara tickar iväg för att helt försvinna.   

Jag fortsätter också med min kurs på ChessMood vid namn  Happy Pieces.  Går inte fort men jag ska avsluta kursen och den är bra.  

Nu var det dags för temat aktiv kung i mittspelet och nedan ställning dök upp. 

 


Säkert många som känner igen denna ställning då den är väldigt berömd.  Jag hade faktiskt aldrig sett den och  bra att få lite mer schacklig allmänbildning. 

Ställningen är hämtad från partiet där Nigel Short har vit mot Jan Timman i Tillburg 1991. 

Vad gör man i ställningen?  Man vill gärna göra Sg5 men det går ju inte för matten på g2.  Istället finns något annat otroligt nog.  Partiet fortsatte med 31. Kh2 Tc8 32. Kg3!  ( Nu börjar den berömda kungsmarchen)  32,-  Tce8  33. Kf4 Lc8 34.  Kg5 !  uppgivet.  Det går inte att hindra att kungen kommer till h6. 

Otroligt vackert!   Hur ofta är en kung så aktiv i ett mittspel.. Jag såg en klipp där Nigel Short blev intervjuad om detta parti och han berättade att ett tag kunde han inte gå någonstans utan att alla pratade om partiet.  Han berättade också att han hittade idén ganska snabbt i ställningen men han hade lite tidsnöd med enbart två minuter kvar och han var oroig för draget 32.  - Lc8 eftersom det skulle innebära ett tornoffer.   Nigel menade på att 33. g4 som svarsdrag kändes som vinst  - vilket det också var visade det sig senare - men självklart är man orolig att man har missat något.   Extra djärvt med denna kungsvandring med tanke på detta och ett parti väl värt att gå till historien!  

Norway Chess avslutades i fredags och såg vår världsmästare Magnus Carlsen vinna för femte gången.  Imporerande!   Det har verkligen varit roligt att följa turneringen som har varit mycket spännande och fin schackunderhållning.   Säga vad man vill om systemet med armageddon men det är bra för publiken.  Skulle vara intressant att höra spelarnas åsikter.  

Nu närmast väntar Kandidatturneringen i Madrid som börjar denna vecka.  Teimour Radjabov hamnade långt ner i tabellen i Norway Chess och gjorde ingen bra turnering.   Det var många som ställde sig frågande att han ställde upp med tanke på Kandidatturneringen.   Han såg det kanske som en uppvärmning.  Rätt eller fel ?  Det får vi snart veta när turneringen startar och blir självklart en höjdpunkt att följa denna turneriing.   

Ny vecka startar.  Imorgon ska jag träffa min syster och systerson och vi ska fika på ett konditori på Söder där vi ofta brukade köpa tårta när vi var barn.  Roligt att det fortfarande finns kvar.  Sedan tänkte jag ta med dem till Scacksalongerna där det pågår en schackturnering just nu.   Kan vara kul för dem att se och sedan ska gå vidare till Skinnarviksbergen.  En vacker del av Stockholm och längesedan jag promenerade där.