Idag skulle egentligen min semester börjat och vi skulle ha suttit på ett plan till Spanien vid den här tiden.  Vi tog dock beslutet att ställa in resan detta år. Känns osäkert och vi var där i mars precis när landet stängde  ned och det var en jobbig och otäck känsla.

Glömmer aldrig hur fort allt gick från en dag till en annan.  Som genom ett trollslag gapade plötsligt hyllorna i matäffären tomma och rensade.  Spanjorerna själva skakade på huvudet och det blev panik i stämningen.   Känslan förstärktes bara efter flera timmars väntan på flygplatsen och även inne i planet. Jag brukar vara flygrädd men nu kände jag bara lättnad när planet äntligen sköt i höjden.  

Så rätt beslut men konstig känsla då vi har varit i Spanien så många gånger och verkligen tycker om att vara där.  

Nu sålde vi våra biljetter via Facebook och en ung kille köpte dem. Han ville först köpa endast  en men vi ville sälja båda på en gång. Han lät sig inte hindras av det utan sade bara att då får han ragga upp någon kompis.  Det gjorde han också  och så härlig obekymrad inställning. 

Nu börjar min semester på måndag istället och det ska bli skönt att vara ledig.  Jag är ju dessutom schackspelare så sysselsättningsproblem finns helt enkelt inte.  

Igår var det vilodag för Legends of Chess och skönt faktiskt även som åskådare.  Tar på krafterna mer än vad man tror att se på schack men det är så spännande och roligt.   Nu blir det intressant att se på semfinalen som börjar idag. 

Igår blev det en lugn och stillsam kväll.  Jag skrev en artikel till Sveriges Schackförbunds hemsida om vår damträningsgrupp som har pågått regelbundet varje månad och fungerat bra att  ha träningen online.  Verkligen både lärorikt och givande med denna grupp. Tror att sådana grupper betyder mycket för att få mer kvinnliga schackspelare.  Det är ju inte bara kunskap och träning som förmedlas utan man skapar också gemenskap och ett nätverk. 

Jag var lite trött igår men kände att jag längtade efter att spela några partier schack på Lichess.  I första partiet mötte jag en helt ny variant i kungsgambit som jag aldrig mött förut som svart.  

1. e4 e5 2. f4 d5 3. Sf3   (aldrig mött det draget som sagt och kallas tydligen för Blackburnes öppning verkar det som.) dxe4 4. Sxe5   

 


Här tänkte jag väldigt länge och kände mig inte bekväm med ställningen som svart.  Jag blev rädd för Lc4 och spelade  4. - Le6 men det är inget bra drag.  Jag kom dåligt i partiet och förlorade som en sten.   Det rätta är 4. - Ld6 och nu förstår jag ställningstypen som kommer upp lite bättre.  Lärorikt. Kungsgambit är verkligen intressant och dynamisk öppning både som vit och svart.  

I mitt andra parti hände en tråkig sak då motståndaren satte bort sig och ville göra om draget.  Jag vägrade då jag inte tycker det tillhör schacket..  Han fortsatte att fråga flera gånger och ville inte ge sig men jag sade nej hela tiden.   Till sist gav han upp partiet efter några drag.  Trodde jag skulle få någon jobbig  kommentar efteråt men det fick jag faktiskt inte.   Jag var med om samma sak en annan gång och då skrev personen spydigt grattis till vinsten.  Jag svarade bara att jag var ledsen men det har hänt mig själv flera gånger och är en del av spelet.   Då blev han lugnare och accepterade mitt svar.  Jag skulle själv aldrig fråga om jag fick göra om ett drag.  Det strider mot schacket regler på något sätt och är något heligt på samma sätt som regeln rörd är förd. 

Tredje partiet var väldigt trevligt på det sättet att jag inte bara vann utan spelade ett bra parti där motståndaren var chanslös och jag höll i ställningen utan att rusa iväg som jag brukar göra.  Fick till och med en komplimang för mitt spel av motståndaren.  

Tre partier fick räcka för denna kväll och i och med att jag spelar 15 -minuters partier samt alltid analyserar partier tar det sin lilla tid.  Det är bara så roligt!  Spännande och lärorikt!