Första semesterveckan har redan gått och vad fort det har gått   Dagarna går verkligen fort men det är ändå på ett annat sätt än när man arbetar.   Första dagarna var jag väldigt trött men nu börjar jag känna mig så mycket piggare och utvilad.  

Det var roligt att jag fick sådan respons och feedback på mitt förra inlägg om att uppföra sig vid schackbrädet.  Det roligaste var väl kommentaren  om den som hade skrivmaskin med sig och skrev protokollet med skrivmaskin.    Ville väl ha snygga protokoll -  det kan jag förstå för mina protokoll brukar bli oläsliga när det är tidsnöd - men ändå..    

Tror att många schackspelare lever i sin egen värld och inte tänker på den enkla levnadsregeln att var mot andra som du sjävl vill bli behandlad.  Vilket naturligtvis inte bara gäller schackspelare.  Min man var med mig på en schacktävling en gång och var förvånad över hur många som började prata med med varandra direkt när partiet var slut.     Det är väldigt vanligt. Spänningen efter partiet släpper och man glömmer helt bort alla andra som fortfarande tänker.    Ett sådant beteende brukar ju följas av ett ljudligt hyssande,  som komiskt nog hörs långt mycker mer än de som pratar..    

Jag har som mål att inte tappa schacket helt under min semester och fortsätta att gå igenom kursen klassiska partier.     Igår gick jag igenom ett parti där Smyslov hade vit mot Thomas Ernst 1988.   Smyslov vann på ett fint sätt .  Det intressanta i partiet var att Smyslov hade terrängfördel och då ska man som bekant inte byta pjäser.  I det här fallet kunde man göra det och gå ned i ett fördelaktigt slutspel.  Dessa undantag som är så svåra ibland.   Tror det viktigaste är att man är öppen för att kunna avvika och att det kan finnas undantag.    Det vill säga att inte stirra sig blind på saker och ting.    

Alexandra Kosteniuk vann damernas FIDE World Cup.   En fin prestation och en intressant spelare.    Har en känsla av att hon kommer att lyckas bra framöver.  

Det här blogginlägget skrevs om henne under FIDE World Cup på chess.com och går att läsa här 

Det var längesedan vi var i Spanien nu och åkte hem  i all hast förra våren när landet stängdes ned.  Ingen rolig upplevelse.  Efter det kände jag att det är svårt att ha semester och  vara tvungen att ha munskydd och rätta sig efter regle,r men det går bra.  Känns tryggt att alla har munskydd inomhus, och människor håller avstånd.     

Samma man som brukar sopa parkeringsplatsen varje morgon gör det fortfarande.  Det är precis som förut men skillnaden är att nu har han munskydd.  

En lustig sak som  skiljer sig i Spanien mot Sverige är att samhället lever på ett annat sätt på kvällen.   Jag minns första gången jag var i Spanien och hörde hur någon slängde flaskor i glascontainern.   " Vem  slänger flaskor kl. 11 på kvällen " ?  frågade jag i upprörd ton och minns hur min man bara skrattade.    Förstår det nu och igår kväll tolv på natten kom sopbilen dundrade och hämtade sopor.   

Vi började dagen med en promenad längst havet och fantastisk känsla.    Havet och stranden är en plats för så många, och frihet att vara sig själv helt enkelt.    

Efter promenaden tvättade vi,  och hänga tvätt i Spanien är ett kapitel för sig själv.  Jag som har svindel känns som fara för mitt eget liv när jag tittar rakt ned.   Måste säga att det är en väldigt påhittig och effektiv konstruktion med dessa linor man delar med en granne.  Man har en knut och den "  skickar man iväg" till andra sidan och sedan kan man hala in sin tvätt när man hängt upp den.