Det blev schackunderhållning igår och verkligen spännande partier med blixten i Zagreb.  Världsmästaren Magnus Carlsen var obeveklig och med sju vinstpartier av nio i gårdagens omgång ledar han nu tävlingen.  Mycket starkt!  

Det är så snabba dessa spelare och vilka beslut som ska tas med sekunder kvar på klockan och komplicerade ställningar.  Jag själv -  till skillnad från dessa spelare som är hårda mot sig själva när de säger att de är dåliga på blixt  under intervjuer  - är riktigt fruktansvärd dålig på blixt.  Jag får bara panik och vet inte vad jag ska göra för drag, och så har det varit sedan jag var junior och började spela schack.  Snabbschack passar mig mycket bättre.   

Dramatik på brädet och jag har hämtat några intressanta ställningar. 

 Svart: Ian Nepomniachtchi

Vit: Alireza Firouzja 

Här har svart precis det till synes riskabla draget och slagit en bonde med 36 .  Dxf4. Det ledde till ett sus i kommentatorsstudion.  Yasser Seirawan som skämtsamt brukar säga att han älskar att ta så många bönder han kan,  menade på att denna bonde skulle han inte våga ta för det ser livsfarligt ut med fribnden på c6.  Yasser hade helt rätt men det gäller som vanligt att hitta rätt fortsättning och det gjorde inte Alireza. 

Partiet fortsatte med 37.  Dd8+ Kh7  38. c7

 

Finns det någon räddning?  Ja det finns resurser ! 

38. - Txh3+! gxh3 39.  Df3+  och partiet slutade remi genom evig schack. 

Yasser Seirawan hade emellertid helt rätt i sin bedömning att det var livsfarligt att ta bonden. Samtidigt var det ett bra försök av Ian i en förlorad ställning.   Hade istället Alireza spelat det starka 37. Dc5! så vinner vit eftersom det inte finns några eviga schackar då damen håller rutan f2.  Mycket snyggt men hur kan man hinna se det med fem sekunder kvar.. 


Magnus Carlsen hade en spännande ställning som vit  mot Maxime Vachier- Lagrave.

 

Vit vid draget och här spelade Magnus med 16 sekunder kvar på klockan 63. Te8 vilket inte är korrekt vinstväg.  Det rätta draget som leder till vinst är 63. a8D.  Emellertid hittade inte Maxime med endast sju sekunder kvar på klockan det rätta draget utan fortsatte med 63.- Ta4 och gav upp efter 64 h8D.  Det fanns en oväntad räddning i ställning.  Nämligen 63.  - Lc2!  Efter 64. h8D finns det remischackar genom Td1+.  Mycket snyggt men självklart lätt att missa med lite tid. 

Mötena mellan Magnus Carlsen och Ian Nepomniachtchi känns alltid som de innhåller en extra laddning.   Tror båda fokuserar extra mycket på att vinna dessa partier.   I ställningen nedan har Magnus spelat övertygande och står på vinst. Inte många sekunder kvar på klockan vad gör det i en ställning som ser ut så här. 

 Svart: Magnus Carlsen 

Vit: Ian Nepomniachtchi

 56.  h3 57. Uppgivet. 


Det är inte ofta man ser en kommentator ha fel uppfattning om en ställning men självklart kan det hända ibland.  Konstigt vore det annars och kommentera blixtpartier måste vara oerhört svårt och speciellt i tidsnöden.  

Partiet mellan Alireza Firouzja och Shakhriyar Mamedyarov slutade remi.  Yasser Seirawan menade att det kunde blivit vinst för Alireza och utmanade åskådarna att finna en studieartad lösning i ställningen nedan. 

 Svart: Shakriyar Mamedyarov 

Vit: Alireza Firouzja 

Båda spelarna har 6 sekunder kvar på klockan i detta intressanta slutspel.  Svart har precis spelat 62. - Kc3 vilket är felaktig och farlig plan.   Svarts kung måste hjälpa till i kampen mot vits fribonde på kungsflygeln.   Här menande Yasser på att  63. h6 vinner för vit då det inte går att stoppa g6.  Såg snyggt ut och jag kollade med datorn efteråt men det går att rädda sig för svart med 63. - Lxh6.  Sedan måste vit offra tillbaka springaren på svarts fribonden på a-linjen och scenariot fortsätter med att svart precis hinnner stoppa vits fribonde på h-linjen på känt manér eftersom det är en kantbonde.   Lätt att tro att vit vinner det kommande bondeslutpelet men det finns denna resurs eftersom det är en kantbonde. 

Partiet fortsatte med 63. Se3 som ledde till en balanserad ställning med remi som följd.  För den som vill analysera är vinstdraget för vit 63. Ke2.

Det är nackdelen med blixt att det kommer upp intressanta slutspel som man inte får och hinner spela fullt ut. 

Som altlid intressant att höra småprat och iakttagelser under sändningen. Man diskuterade bland annat hur spelarna satt mitt emot varandra innan partiet och fokuserade på pjäserna och brädet och utan att säga något till varandra.  Jag tycker det är bra och tycker faktiskt inte om att småprata innan partiet börjar.  Jag har dålig erfarenhet av sådant och känns som det tar bort fokuseringen.  

Har ett intressant exempel på detta.  För länge sedan var jag i Wien och spelade med min dåvarande sambo Thomas Engqvist.  Vi bodde på samma hotell som stormästaren Margeir Petursson från Island.  Mycket trevlig person vi åt alltid frukost tillsammans i hotellet varje morgon.  Det visade sig en dag Thomas och han skulle möta varandra i turneringen.   Den morgonen kom han lite senare till frukost och satte sig för själv.  Inte på något otrevligt sät utan kändes mer som en vänlig markering att nu ville han vara ifred. En diskret markering och vi insåg hur fel det skulle ha varit att ta kontakt i detta läge. 

Idag söndag och har varit skönt att få ta det lugnt denna helg.  Lite sol idag också trevligt nog. Jag var ute en sväng igår några ärenden efter att ha varit inomhus hela veckan.   Jag är verkligen hemma lite för mycket just nu om man säger så.  Jag njöt faktiskt av att vädret var mulet och behagligt temperatur.  Tycker det är jobbigt med denna gassande värme och jag trivs med svenska sommaren och växlande molnighet. 

Jag hämtade ett paket när jag var ute för jag har beställt en present till min man.  Han åker bort nu på tisdag så det var bra att jag kunde få paketet i tid innan han reser.   Det är en fin Parkerpenna med hans namn ingraverat.  Jag hoppas han tycker om den.   Det har varit en tuff period för mig med mycket att göra både med schack och jobbmässigt.  Alltid jobbig när den ena parten i en relation har mycket omkring sig och jag vill ge denna present för att visa hur mycket det betyder när man stöttar och uppmuntrar varandra. 

Idag blir det lite extra festlig lunch med hemgjorda räksmörgåsar.  

På seriefronten har jag gett upp min turkiska serie.   Den var spännande och jag ville se hur det gick men hur ska man orka 161 avsnitt och jag tyckte det var dåliga skådespelare.  Nu har jag hoppat till en koreansk serie som är riktigt bra.  Tror jag ska fortsätta med koreanska serier ett tag framåt för de är verkligen bra.