Nu har jag arrangerat min egna turnering på lördagar fyra gånger och känns väldigt kul . Speciellt roligt att vi är några stycken som vill spela snabbschack, och i och med att vi är många som spelar varje lördag lär man känna varandra.    

Nu i lördags var vi 19 spelare och den högst rankade spelaren Håkan Östling som vann förra turneringen i imponerande stil fick gälla lite som favorit.  Favoritskapet fick också en annan tidigare vinnare Alvin Svanberg ha .Dock fick de båda se en annan spelare ta sig upp överst på prispallen.  Vinnare blev nämligen Nils- Erik Berglund.  En fin prestation och grattis!  Två kom Albin och trea Håkan. 

Ett extra trevligt inslag var att en av deltagarna , August LIndmark, streamade sina partier.   Jag beundrar faktiskt de som streamar och jag tycker det är starkt att ha sådant fokus.  Har funderat ibland på hur det skulle kännas att streama och prata om sina partier samtidigt som man tänker.  Det är säkert berikande  och ett sätt att leva ut schacket.   Sätta ord på sina tankar och kanske till och med ge bättre fokus.   Verkligen intressant .  För mig passar det nog bättre att skriva om partierna i efterhand, men helt klart intressant uttrycksform. 

En lustig  ställning dök upp i ett av partierna från tävlingen  och som visar hur uppmärksam man måste vara på patt. 


 Svart: Albin Svanberg 


Vit : Rune Evertsson


Naturligtvis står svart på vinst och ser ut som det är bara en tidsfråga innan vit kan ge upp. Men men .. 

Det följde 55. -h3 ?   Så fort kan det vända och nu är ställningen  remi då tornet startar en vanvettig dans som aldrig tar slut. Går ju aldrig att ta tornet då vit står patt. 

56. Th5+ Kh7 57, Th7+ och så fortsatte det ända tills pattställningen var ett faktum i drag 74 och partiet slutade remi. 


Själv hade jag ett spännande parti som svart mot Björn Lövgren i ett wienerparti med olika rockadställningar.  Björn gjorde ett intressant pjäsoffer.  Jag gjorde  helt rätt att söka en säkrare tillflykt för min kung på den andra flygeln men i tidsnöden hamnade jag rakt i en springargaffel med damförlust.   Så många faror lurar i schack helt enkelt..  

Apropå säkra platser för kungen håller jag på  med Johan Hellstens kurs om försvar.  Det är intressant med dessa ställningar hur man ska fly med kungen.   ( Man ska definitivt inte fly rakt in i en springargaffel... )  Viktigt att se om det finns trygga fält för kungen och många av ställningarna i kursen är ganska krävande men å andra sidan lärorika.    Nedan  har vi ett exempel på en sådan ställning. 


 

En mycket spännande ställning där Khalifman  bestämde sig för att hans kung var säker och satsade allt på att angripa svarts  kung med 20. Dxd6 !  Svart svarade med 20.  - Txb2´+  Vilken otroligt laddad och spännande ställning.  Jag började leka med tankarna och fantisera att jag hade vit i ett riktigt parti och fick ett sådant drag emot mig.  Tiden skulle ticka iväg och fullt med åskådare runt om partiet.  Vad gör man  ?  Gripas av panik eller helt kyligt räkna med att kungen klarar sig och kan fly.   

Vi fick som övningsuppgift att bedöma om kungen kan klara sig eller inte ,och mycket lärorikt.   Kungen måste helt enkelt ta på b2 annars förlorar vit och sedan är frågan om det finns matt eller inte.   På 21.  - Lxc3+  kommer inte svart vidare efter 22.  Kc1 då vits dam garderar den viktiga rutan a3 och det är vits mattangrepp som segrar. Svart fortsatte med 21.-  Dxc3+ Kc1 22. Db2 + Kd2 och vit kan fly med kungen i säkerhet och vann så småningom partiet.  Beundransvärd och exakt kalkylering!  

Själv råkade jag illa ut i gårdagens träningsparti.   Här handlar det också både om mattangrepp och kungens säkerhet och jag  är vit och vid draget i nedan ställning. 


 

Hur väver man ett mattnät?  Enkelt och effektivt är ju att spela 45. Sc4 med hotet b3 matt och vit vinner.   I tidsnöden spelade jag istället 45. b3 + Ka3  ( Jag står fortfarande på vinst  och kan t.ex fortsätta med 46.  Ta6.  Men men.. )  46.  Kb1 ?  (  Nu svajar vävstolen betänkligt för att inte säga att den ramlar helt ihop. ) 

Jag hade för en kort sekund fått för mig att jag skulle låta kungen vara aktiv i angreppet och plötsligt slog det mig att jag kan ju själv bli matt men då var det för sent.   46. - Tg1+  47.  Uppgivet. 

Ska man skratta eller gråta ?  Kan säga att jag kan faktiskt skratta lite åt det.  Ännu en illustration över orden att allt kan hända i schack. 

Som vanligt rullar veckan på.  Jag köpte några fina pelargoner till köksfönstret och en sådan liten sak kan betyda mycket.  Ugnen är rengjord så det går att laga mat utan brandlarm.. Underlättar verkligen och vi har fått rent och fint här hemma.  Betyder så mycket att ha ordning.  Jag städade städskåpet häromdagen och blev så otroligt fint. Har varit så mycket saker därinne att det nästan varit svårt att stänga dörren och en omöjlighet att hitta det man behövde ibland.  Inte bra psykologiskt och nu känns det jättebra att öppna dörren och se hur allt är i  ordning.  

Projekt ordning får fortsätta och jag tror livet många gånger handlar om att skapa sunda vanor.   Det är det jag även försöker hitta i schackträningen att göra lite varje dag.   Jag är glad att jag fortsätter med vanan att gå igenom ett klassiskt parti varje dag.  Det är lärorikt och ger mig många nya infallsvinklar.