I tisdags var det rond 2 av tävlingen Havsörnen där vårt kvinnliga lag  Damligan  spelar.  Vi vann rond 1 och mycket beroende på att Maria Berg tog 3 poäng på tre matcher.  Mycket starkt!  I rond 2 var det dags igen och återigen 3 poäng av tre möjliga för Maria.   Inte dåligt och dessutom övertygande vinster! 

I rond 1 hade Maria svart mot Andes Jansson.  Maria valde ungersk öppning som är känd för att vara en solid öppning men partiet kom tidigt att komma in i vilda svängar.  Se ställningen nedan. 

 

Vit har precis spelat 12. g5 och Maria fortsatte med 12. - La6 och damen är i farozonen.    På 13. Dd2 finns 13. - Sxe4 14.  Dxd5 och det snygga 14 -Sc5  15.  Dxa8 Lb7 och damvinst.

Vit fann för gott att offra damen för tre pjäser med 13. gxf6 men det är lönlöst . Ställningen är för trasig för det med massa svagheter samt utsatt kung och Maria vann komfortabelt några drag senare.  


I rond 2 var det vit  mot Magnus Holm.  Det blev Skotsk fyrspringarspel och även det känd för att vara en lugn öppning men även här blev det annorlunda. Nedan har vi ett intressant mittspel. 

 

21.  Ld4  Även här har damen svårt att hitta fält då 21 - Dh4 faller på Lxg6 med pjäsvinst. 

Det finns dock en finess i ställningen och partiet fortsatte med 21- Sxf4 22. Lxf6 Sxh5 23. Lxe7 

Svart kan ha en viss kompensation för kvalitén men känns som ställningen är mer lättspelad för vit och speciellt i snabbschack.   Maria spelade resolut och några drag senare dök nedan ställning upp. 

 

Här har svart precis spelat 27.  Sd7 och vit fortsatte 28. Sxe6  Svart försökte rädda sin bonde på på taktisk väg med 28 - Te8 men vit hade mellandraget 29. Th5 och vann partiet några drag senare. 


I rond tre vann Maria som svart mot Peter Bytar.  Det blev en minst sagt annorlunda och originell ställning! 

 

Maria har föredömligt nog bytt av till slutspel i denna ställning.  Svart har ju två pjäser mer i praktiken! Har man någonsin sett två pjäser så inmurade av  bönder som springaren på h3 och löparen på g2 ?  Finns ju ingen som helst chans för dem att komma in i spelet utan får stå som två hjälplösa statister.  

Här spelade Maria 41- La4 42. La3  Sc2+ och vit gav upp.   Även om vit inte gjort denna miss har ju svart  inga problem att vinna ställningen.  Bara att gå ned bekvämt med b-bonden och man kan lugnt säga att vit saknar motspel.  

Fina partier av Maria!  Tyvärr räckte det inte för vinst för Damligan då vi hade behövt mer poäng som helhet men det är bara att komma igen i nästa rond och kämpa vidare.   

Trevlig turnering och fint att ha ett kvinnligt lag.   Det ordnas en del  aktiviteter nu när det gäller damschack. Ikväll är det damträff online som Sveriges Schackförbund håller i varje månad.    

Nästa helg spelar laget Damdrag en match mot ett seniorlag och ungdomslag.   Trekampen heter turneringen och det ska bli spännande. 

Jag tror på att vara aktiv och spela, och det är då man upptäcker hur roligt det är med schack.   

Själv ligger jag lite " efter" med min rapportering.  Inte helt lätt att hinna med.  Igår spelade jag Rapid Team Battle och rapport kommer snart  därifrån.   

Redan torsdag och veckan är slut för mig då jag är ledig imorgon. Ska bli skönt med en lite längre helg.   Känns som man är mycket tröttare nu när mörkret kommer så snabbt på dagarna. 

Letat efter ny serie på Netflix och valde mellan The Crown och Borgen.  The Crown har jag hört så mycket bra om men väntar lite med den, och började med Borgen igår och ser lovande ut.  Jag tycker om danska serier.