Ibland glömmer man helt enkelt bort hur krävande schack är för det är ju samtidigt så roligt och spännande.  Det är bara att inse hur mycket schack tar på krafterna.    Det är ju också de mentala biten so kommer in när det handlar om känslan att förlora samt att kunna behålla fokus under ett helt parti. 

Jag följer sändningarna nu från Champions Chess Tour och Peter Leko nämnde att spela fem snabbschackpartier i sträck inte går att jämföra med att spela ett långparti.  Det kan jag förstå och att hela tiden behöva ställa om sig, utan att få tid att reflektera vad som egentligen hände.  Ställer hårda krav på spelarna och femton partier på tre dagar tycker jag personligen är för mycket.   Inga bra förhållanden och en del spelare såg  också otroligt trötta ut under sändningen.   Inte att undra på.  

Nu har vi kommit till  semifinalen och kvartsfinalen avgjordes under två dagar.  I förrgår var Nils Grandelius med som gäst i studion och mycket trevligt att han var med samt att han i vanlig ordning bidrog med bra kommentarer om ställningarna.    Det var också intressant att höra hur han såg på sin egen insats och Nils höll med Peter Leko om att tidsförbrukningen inte var bra.    Det var en del poäng som försvann pga för lite tid på klockan helt enkelt.  Å andra sidan som Nils också nämnde kändes det positivt att få upp sådana bra ställningar mot dessa spelare och jag kan bara hålla med.   Det är ett bra tecken och Nils bjöd på många fina partier.   

Det var också intressant att höra att Nils var så trött efter turneringen och inte riktigt ännu hade återhåmtat sig.  Det visar verkligen hur krävande formatet är.   

Nu blir det spännande att följa semifinalen för att se vilka som slutligen hamnar i finalen och vem vinnaren blir.  En spännande match blir naturligvis mellan världsmästaren Magnus Carlsen och Ian Nepomniachichi.   Ian  har gjort en mycket stark prestation så hår långt och övertygat stort i sina partier .  För mig personligen känns det som han - om man nu kan ha det - både har en väldigt stark vinnarinstinkt samtidigt som en avslappnad inställning till schacket.    

Nepo besegrade Hikaru Nakamura i kvartsfinalen och fick till ett vackert parti i en variant i Berlin som vit.  Nedan är vit vid draget. 

 

23.  Txf8+ !  uppgivet.  

Ett mycket snyggt parti av Nepo som knappt hade använt någon tid för hela partiet.   En intressant variant i Berlin som visade sig vara mycket svårspelad för svart.  

Den andra intressanta finalen idag blir mötet mellan Wesley So och Anish Giri.  Anish Giri verkar vara extremt motiverad till att vinna turneringen och har också gjort mycket bra ifrån sig.  Så också Wesly So och det kommer att bli  spännande att följa.   

Veckan rullar på och i måndags kväll var jag ute på vift - det händer inte ofta nuförtiden - och träffade en kollega för fika kvällen.  Mycket trevligt och betyder mycket att få träffas.  

i söndags skulle jag ha tränat med den trettonåriga killen från ChessMood men upptäckte att hans konto blivit avstängt på Lichess.  Troligtvis fusk och vad dåligt av honom.  Ännu värre att han hörde av sig till mig under ett nytt konto och undrade om vi skulle fortsätta träningen.    Jag svarade inte för det finns inget att säga och är bara sorgligt att man beter sig på det sättet.   Hoppas någon i hans närhet, och som han känner väl säger åt honom ordentligt.   

Ikväll blir det schacktävling för mig då jag ska spela med i Kristallens KM i snabbschack.  Ska bli roligt och speciellt att det är schweizer.  Jag tycker om den formen av turneringar.   Det är på något sätt lite roligare  när ronderna startar samtidigt.