Speciell känsla denna dag att veta att jag har fyra veckors semester.  Känns nästan overkligt.   Jag har lite praktiska saker att ta hand om några av de kommande dagarna.  Just denna dag dock ska bli en lyxig dag som jag ger till mig själv utan att ha något bestämt.   

Självklart kommmer jag att se och följa Schack-OS i Chennai.  En fantastisk händelse och arrangemang !  Riktigt imponerad av Indien att de på kort varsel har kunnat ordna detta.  Lite problem igår dock med livesändningen och skapade förrvirring.  Deniz Arman som håller i livesändningen för Sveriges del var dock professionell som vanligt och klarade detta galant.   

Sverige vann sina matcher övertygande i både öppna klassen och damklassen. Betydande ratingskillnad men rating säger inte allt när det är OS.  Hur det än är så har spelarna blivit uttagna att representera sitt land och det blir man inte utan anledning. 

Tittar man på resultaten så ser man att de flesta lag har vunnit med 4-0 med tanke på de starkare lagen har fått möte de svagare.  En och annan överraskning kan dock alltid smyga sig in.  Nedan ser vi ett sådant exempel hämtat från matchen mellan Andorra och Guinea. Vit är vid draget och fick avgöra snyggt. 

 Svart:  Jordi Fluvia 

Anthony Drayton 

Jordi Fluvia, IM från Andorra och med en rating på 2451 var favorit när han mötte sin motståndare FM Anthony Drayton från Guinea med en rating på 1928 men här blev det en skräll.   I ställningen ovan har svart precis spelat 28. - Kf8 vilket förlorat.   28. - Dxg5 hade varit bättre och finns fortfarande mycket att spela om.  Vit fick nu avgöra med det snygga draget 29.  Lf6!  

Svart stretade emot några drag men fick så småningom ge upp.  Partiet påverkade inte utgången av matchen då Andorra vann med 3-1. Det måste dock vara en härlig seger för vitspelaren att starta OS med!  

Det är en otrolig bevakning av Schack-OS i media.  Bara här i Sverige rapporteras det på schack.se samt att Tiger Hillarp som spelar i svenska laget, dagligen rapporterar på sin blogg och går att läsa här 

Deniz Arman håller i tv-sändningen och analyserar Sveriges partier, samt Anna Cramling från damlaget sänder på sin twitch-kanal. Inte dåligt och man kan bara tänka sig hur det ser ut i resten av världen.  Måste finnas hur mycket som helst.   

Jag såg även igår på tv-sändningen där Peter Leko och Peter Swidler kommenterar och det är så roligt att se bilderna från OS på alla spelare.   En del lag har klätt sig i samma typ av kläder.  Det tycker jag är fint när man gör och tror att det ger en bra känsla när man är ett lag.  

Här nedan en bild från sändingen på två lite olika klädstilar. 

 

Det är USA som möter Angola.   Usa:s lag har strikta blåa kavajer medan Angola har uppseendeväckande skjortor.   Lite extra roligt eftersom Levon Aronian som sitter i blå kavaj, med huvudet gömt i händerna.  brukar vara den som  har uppseendeväckande skjortor på sig. Nästan så man undrar om det påverkar hans spel då han var den enda i laget som släppte remi..  Skämt åsido, att så var det naturligtvis inte, men lite roligt var det.

Indiens första lag i damklassen är stora favoriter och vann också med 4-0 mot Tadzjiksikistan.  Tania Sachdev är IM och spelar på tredje bord.  Jag har sett henne många gånger kommentera i sändningar tillsammans med Peter Leko och hon är väldigt bra kommentator.  Även bra spelare med två GM-inteckningar i bagaget.   

Det blev ett maratonparti på 103 drag där Tanya fick föra ett slutspel snyggt till vinst. Tanya fick beröm av både Peter L och Peter S för sitt spel samtidigt som de berömde motspelaren som hade många chanser i partiet men tidsnöden blev för svår på slutet och hon gick vilse.  

Peter Leko nämnde att det var skönt för Tanya att börja med en vinst mot en lägre ratad för man kan påverkas av sådana saker.  Han berättade en anekdot i sammanhanget som var ganska rolig.  År 1996 när det var OS i Armeninen spelade han själv med i ungerska laget.   När Ungern mötte Kina spelade han remi mot Zhang Zhong.  Peter Leko hade då 2630 i rating och Zhang Zhong 2425.  Peter berättade vidare att han fick mycket kritik att han spelade remi mot så mycket lägre ratad spelare när han kom tillbaka till Ungern.  Han hade dock sitt motdrag klart i sammanhanget.  När han fick möjlilghet bjöd han in denna Zhang Zong till en GM- turnering i Ungern.  Vad hände ? Jo Zhang Zong sopade mattan med de övriga deltagarna.   Peter skrattade gott när han berätta detta och jag måste hålla med om det var riktigt roligt.   


Här kommer lösningen till gårdagens problem.   Brukar inte vara så svårt när det är forcerat men en trevlig matt med torn och springare. 

1.Dd7+ Lxd7 2.Sd6+ Kd8 3.Sf7+ Kc8 4. Te8+ Lxe8 5.Td8#