Igår hade jag en ganska jobbig dag privat, vilket inte bådade gott inför kvällens lagmatch.   Tänkte jag skulle göra ett försök ändå att spela ,trots att jag kände att jag inte var helt i form eller laddad för uppgiften.

Resultatet blev också därefter. Förlorade ett parti på tid med dam över, ett parti kom jag bara dåligt och tredje partiet vann jag men kände inte att spelat fungerade så jag lät det stanna med det.  Så är det ibland med schack och det kräver mycket att spela när man är trött på kvällarna.   Ändå en stor fördel med online-schack och man slipper ge sig iväg ut och resa för att komma till spellokalen. 

När det gäller onlineschack känner jag precis som att jobba hemifrån. Jag saknar kontoret och mina kollegor men finns också fördelar med att jobba hemifrån.  När allt blir som vanligt igen skulle det kännas bra att jobba hemifrån regelbundet två dagar i veckan. 

På samma sätt känner jag med onlineschack. Jag vill fortsätta spela online och jag lär mig mycket och det är bra träningsmöjligheter.   Kanske ha det som komplement i klubben för de som vill.  Självklart vill man också träffas och spela riktiga turneringar så jag tror en mix vore bra.  

Alltid roligt att kolla på partier från Sweden Rapid Team Battle och det är verkligen många spelare med och det känns som ett lyckat koncept.  

I ställningen nedan kunde partiet kanske fått ett annat slut men svart vid draget  var lite för ivrig och tänkte - vilket är lätt hänt man spelar schack - mest på sitt eget angrepp. 

 

Här har Roger Sjöberg vit mot Arvid Fridman Efter 28.- De7 är ställningen ganska balanserad men svart ville mer och siktade framåt på vits kung.  28. - Dxh3  Problemet var bara att vit siktade tillbaka och det med besked.  29. Txf6  !  Plötsligt rasar hela svart ställning.  30.  - c5 31. bxc5 

 

31. - uppgivet.   Det är helt slut för svart.  På 31. - Tg7 följer det snygga 32.  Tg6.


En del ställningar kan likna varandra i schack förvisso och det är fascinerande hur många olika ställningar det finns och som kan uppkomma.  Ställningen nedan känns verkligen som den är ganska unik i sitt slag.

Här har min klubbkamrat Lars Wålinder svart mot Isak Storme.   Vit är vid draget.

 

Svart har precis spelat 64.- Df5+  En otrolig ställning!   Vem står bäst.. Jag kan säga med säkerhet att jag skulle ha svårt att ha kontroll över denna ställning för att inte tala om i tidsnöd.   Datorn - som vanligt- förkunnar helt lugnt att det är lika spel.   Vit ska spela 65. Kg2 här och svart har inget annat än remischackar.  Nu valde vit istället 65. Ke3 vilket tog en ända med förskräckelse och vits material fullkomligt rensades från brädet. 

65. - Te8 + 66, Kd4 Dxf2+ 67, Kxd3 Dxe1 68, b8D Dd1+ 69. Kc4 e1D 70. a8D Dc2+ 71. Kb5 Deb1+

72, Ka6  Dca2 med matt.

Slutställningen.

 

Det är inte ofta man får se fyra damer på brädet.  Fantastiskt! 


Jag fortsätter att träna med Chessmood och trivs bra med deras upplägg.   Har faktiskt haft framgångar efter att ha gått igenom öppningskurser där eftersom det är så pedagogiskt och bra förklarat.  Finns också ett forum där man ha kontakt med andra spelare.  Riktigt roligt måste jag säga och jag har precis börja,t så det finns ännu mer att upptäcka. 

Jag har tagit för vana att gå igenom schack på morgonen innan jag börjar jobba.  Chessmood har en trevlig serie som heter Daily lesson from a grandmaster ,vilket är precis lagom att börja dagen med.  Väldigt lärorika saker och givande. 

Häromdagen fick jag se ett bekant namn när det gäller stormästare nämligen Johan Hellsten.  Han bodde i Sverige förut men flyttade till Sydamerika.   Jag skrev några rader till honom för jag tyckte han förklaradepå ett bra sätt samt och fick ett trevlig svar tillbaka.  

Ställningen var inte så svår och handlade om svaghet på sista raden.  Dock är det som  Daniel King brukar säga att det  ingen som knackar en på ryggen när man spelar ett parti och säger att nu finns det något.  Ne,j det gäller att vara vaken och uppmärksam för det som finns i ställningen. 

Den som vill se Johan Hellstens video kan göra det här 

 Svart är vid draget i nedan ställning.