Jag var trött igår efter jobbet men kunde inte låta bli att se på sändningen från Chess Legends.  Det är lite av dagens höjdpunkt för mig.  Bra kommentatorer och spännande partier !   De senaste dagarna har det kommit en gästkommentator och jag visste först inte riktigt vem det var.    Han kallades för Sascha men det är ju ett vanligt ryskt smeknamn men jag undrade i mitt stilla sinne om det kunde vara Alexander Grischuk. Idag fick jag svaret att så var fallet   Jag har ju sett honom spela många gånger i sändningar men aldrig som kommentator och ofta i rafflande tidsnödsdueller.  Nu fick man se honom avslappnad och jag har hela tiden imponerats av hans ställningsförståelse och träffsäkra kommentarer.   Han är en frisk fläkt och bjuder dessutom på lite egna historier.  

Magnus Carlsen fortsätter att vinna och igår visade han rejält att han är världens bästa spelare.  Peter Swedler spelade bra i de tre första partierna som slutade remi men ändå kändes det som Magnus bara sparade sig inför det sista avgörande partiet.  Så var också fallet.  Han vann mycket fint!  Inte på kombinationer utan på bättre ställningsförståelse och utnyttjande av motståndarens subtila feldrag.   Magnus har en enkelhet och renhet i sitt spel som är väldigt vackert och tilltalande.  Många av åskådarna på Chess 24 menade på att ställningen var remi men det finns mycket under ytan när det gäller schack.  

Nu leder Magnus då han har vunnit alla sju matcher.  

Tänkte visa två ställningar jag fastnade för igår.  Anand vann sin match mot Gelfand och här är ett av partiernas vackra slutställning..Anand har svart och precis spelat  45 - b2.    Se och njut!  

 

Ett torn är helt maktlöst inför sådana bönder! 

Ding fortsätter att ha det motigt och igår blev facit en förlust  på grund av att han tappade uppkopplingen, en remi i vinstställning och på slutet en " bortsättning"av en pjäs.  Här får man verkligen skriva bortsättning i citationstecken för inte så lätt att se och dessutom i tidsnöd Nedan är ställningen. 

 


Ding har vit mot Anish Giri. Svart har precis spelat 44  Se6 och hotar löparen som måste flyttas.   Ding valde 45. Lb6 ?  Ställning var komplicerad men dock jämn och nu vinner svart.  Löparen har otroligt nog ingenstans att ta vägen och gick förlorad.  Istället var det tvunget att spela 44. Le3 då går löparen inte att slås eftersom tornet hänger och det hotar att slå på d3 och springaren måste gå tillbaka till f4.  Löparen kan då ta skydd på d2 och ställningen är jämn och finns mycket att spela om.    Det har varit en tuff turnering för Ding och hoppas han komma igen idag och få spela några fina partier.  

Jag skrev igår om min bloggkollega Max Wahlund som fantastiskt nog vann en turnering i Danmark. Han bjöd på en intressant ställning därifrån i ett parti  - som så ofta är fallet i schack -  svängde upp och ned. Eller som Max själv skrev.  " Schack kastar en verkligen mellan himmel och jord" . En mycket bra liknelse och bra rubrik på ställningen nedan.  

Max har vit här mot Henrik Målvig.  Svart har precis spelat 41.- Kc7 och Max svarade med 42. h6   Härlig känsla att inte bry sig om att ett torn står i slag.

 


Det intressanta är att svart står på vinst här när jag kollar med datorn men det är en variant som är svår att se för det mänskliga ögat.   Svart ska fortsätta med 42 - f6 !  Fortsättningen blir då 43. Kxf6 Kxb6 44. h7 b3 45. h8D b2 46. Dh1 La2  Vit kan inte hindra svart att ta ny dam och finns inga farliga shackar för svart.  Dock måste man naturligtvis kunna matta med löpare och springare, om vit offrar damen på svarts dam,  och en ganska tidskrävande vinstvariant.  Lite för svår för det mänskliga ögat men intressant som ställningen i övrigt. 

Partiet fortsatte på följande sätt.  42. - Ld3 43. Tb5 Kd6 44 Kf6 Lxb5  Nu står vit på vinst.   

 


45. h7 b3 46.h8D b2 47. Df8 och svart gav upp då vit hinner stoppa hans bonde att bli dam.   

Slutstälningen. 

 


Ett fint kontringsparti av Max i en spännande ställning!  


Ikväll har jag tänkt att gå till Friskis på ett utepass i parken.  Frågan är om jag ska kunna hålla mig från att se direktsändningen eller längtan efter motion ska segra.. Vi får se senare vilket drag jag väljer att göra...