I onsdags var det dags för spel i turneringen jag anordnade.   Kändes så kul att jag kunde göra det och blev lyckat.  Jag minns när allt detta började med nedstängning av vanligt spel, och det bara blev onlinespel och allt var i princip blixtpartier.   Började fundera på om jag var hänvisad till att alltid spela blixt men så var det tack och lov inte.  Det finns turneringar i snabbschack, och räcker inte det så går det ju faktiskt att ordna själv..   

Vi blev 29 st i turneringen och ganska jämnt ratingmässigt.   Kändes som en bra träningsturnering och lärorika och intressanta partier.    

Jag blev lite trött på slutet och satte bort en pjäs i ett av mina partier men det är sådant som händer och för övrigt är jag nöjd med både turneringen och partierna.    Slutade på en femte plats så det får bli godkänt. 

Jag fick också en bra start när jag mötte Anders Sjölander som vit i första ronden.   Se ställningen nedan. 

 

Här är svart vid draget och 14. - Lxc3 följt av c5 är det bästa.  Istället spelade svart 14.  - Lb7 och nu fick jag själv chansen att göra spela c5.  15. c5 b5  Nu fick vit bekvämt spel  och ännu värre för svart blev med ett bonderov på b2 några drag senare och pjäserna hamnade i en klump på damflygeln.  Det brukar vara en signal för kungsangrepp och så blev det också. 


 

20. Lh6 g6 21. Sf6+ Kh8 22. De5 uppgivet. 


Mikael Helin hade ett svängigt och spännande parti mot en spelare med användarnamnet Szachistka73.   Nästa gång ska jag be att alla sätter ut sitt riktiga namn då det blir lite roligare än man om an är anonym. 

Denna ställning uppkom. 


 

Vit står på vinst här trots att svart hotar ta en dam till.  Man spelar  19. Tf7 och vit vinner på farligt mattangrepp och materiellt överläge.  Istället valde vit att spela 19. Dxg4 och hamnade i förlustfara och en ny dam fick tid att dyka upp på brädet. 

19. - c1D 20. Dxd7 De3 21. Sd1 

 

21. - Db6 ?   ( 21. - Dc5 och svart kan fortsätta att spela på vinst men  nu är  istället ställningen remi. ) 

22. De7 Dxd1 23. Df6 + och remischackar på f6 och f7 vilket gjorde att poängen delades. 

Ett spännande och annorlunda parti och alltid roligt när man får se två damer på brädet. 


Ett lärorikt parti hittade jag där min klubbkamrat Michael Pargman vann snyggt . Michael  har svart  i ställningen nedan  mot Miguel Beneitez som vit , och den är remi men gäller att se upp. Olikfärgade löpare kan vara riktigt farligt och jobbigt ibland och jag har själv råkat ut för liknande scenarion. 

 

Vit vid draget och gjorde det olycksaliga 37. Kg3 ?  men  efter 37. Kf1 har vit inga problem.  Nu blir det riktigt farligt istället..  Partiet fortsatte 37 - Lf1 ! 38. Lf2 g5 39. Ta6  ( Bortsättning men vit är förlorad här även om inte svart tar tornet.  Svart fortsatte också på annat sätt. )   39. - h5  40. Le1  Txg2 med matt. 

Ett instruktivt parti om faran med angrepp med olikfärgade löpare ,och det kan vara farligt även om damerna är bortbytta.   

På prispall i turneringen hamnade dessa spelare. 


1. Peter Olsson

2. Anders Sjölander 

3. Bengt Wihlborn . 


Stort grattis!  Sammanfattningsvis en trevlig turnering att spela och kändes som den var uppskattad.  Miin tanke är att ha den de onsdagar som det är paus från vanliga Snabbschacksligan.   Alltid bra att få möjlighet att vässa formen.. 

Jag började dagen med att se min vanliga Daily lesson from a Grandmaster och de är verkligen givande.  Idag gick vi igenom hur man vinner med material mer.  Viktigt och bra.  Jag har alltid en förmåga att krångla till dessa ställningar.  Även om jag vet att man ska byta pjäser gäller det att få in det i ryggmärgen samt stoppa motståndaren från att få motspel.   

Inget bestämt idag utan det blir en lugn lördag.  Jag sov ända till klockan åtta idag och det är länge för att vara mig.  Skönt att känna sig utvilad. 

Jag fick ett meddelande på Facebook från en av mina läsare som tackade mig för bloggen. Inte bara för schacket utan även tips om serier.   Blir så glad när jag får feedback och så roligt att veta att min blogg uppskattas och även mina serietips.   

När det gäller serier har jag precis börjat kolla på en serie på Netflix som heter Vem dödade Sara.  Mycket spännande.  Hamnar om en person som suttit oskyldig 18 år i fängelse och nu frigiven och ska hämnas..  

Den ska jag se på lite senare ikväll. Innan dess blir det matlagning, baka äppelkaka och kolla på schack.  En trevlig lördag med andra ord!