I söndags arrangerade jag årets första snabbschacksturnering.  Denna gång lade jag den för första gången på en söndag. Det känns faktiskt som en bra dag för en turnering och jag kanske fortsätter med söndagar.  

Vi fick en ny vinnare som aldrig vunnit min turnering förut och det blev Josef Håkansson med imponerande 18 poäng.  Två kom Christer Johansson med 11 poäng och trea  Adam Ståhlberg som också tog 11 poäng.  

Nedan ett av vinstpartierna av turneringsvinnaren. 

 Vit: Mikael Johansson 

Svart: Josef Håkansson

Vit har tagit en kvalité på f7 men det har kostat mycket tid och svart har fått farlig aktivitet.  I ställningen ovan har vit precis spelat 15. Le2 .  Partiet fortsatte med med 15. - Sxd4!   Vit gav upp då det går inte att hindra att damen blir infångad med Le6.  


Det gäller att hålla ögonen på farliga mellandrag i schack även om det kan vara nog så svårt både utan och med tidsnöd.   Ett mellandrag i rätt tid kan förändra hela ställningsbilden och här har vi ett sådant exempel. 

 Vit:  Eva Johansson 

Svart: Josef Håkansson 

Svart står på vinst men fortsatte med det felaktiga 33. - exf4 det rätta hade varit 33. - d3.  Vit fortsatte med 34. gxf4 och förlorade några drag senare efter 34. - d3.  Emellertid finns ett trixigt mellandrag i ställninigen för vit.  34. Sxf5! gxf5 35. Txf8+ Kg7 35. Txf5  och ställningn har plötsligt förvandlats från förlust till remiartad då vit hotar både löparen och den farliga d-bonden.   


Till sist en annan intressant ställning som visasr vad viktigt det är var man placerar kungen i ett tornslutspel. 

 Vit: Martin Andersen 

Svart: Bengt Wihlborn

Ställningen är remi trots merbonde för svart.  Här handlar det om att hindra svarts kung för att bryta in.  En tänkbar fortsättning kan t.ex vara 43,  Ke2 Tg3 44. Kf2 .  Istället fortsatte vit med 43. Ke1 vilket förlorar.  43. - Kg5 (  Nu blandar sig svarts kung in i striden )  44. Ta2 Kf4 45. Tf2+ Ke3  Svarts kung står nu så aktivt att det är vinstställning och svart vann några drag senare.  Intruktivt ställninig som visar vad mycket ett tornslutspel rymmer.   

Själv spelade jag bara tre partier då jag inte mådde riktigt bra.  Jag blev sedan dunderförkyld i måndags och var hemma från jobbet i måndags och tisdags.  Tack och lov blev jag mycket bättre snabbt och jobbade igen igår. Tror faktiskt den gamla huskuren med ingefära hjälpte mig.  Det var också jobbigt då jag fick väldigt ont i ryggen.   Där kom en annan gammal huskur in nämligen varmvattenflaska. Den kommer från min mans familj i Marocko och man fyller den med varmt vatten och lägger där man har ont.   Jag gjorde så och det har verkligen hjälpt.   Häromnatten kunde jag inte sova för jag hade så ont i ryggen och jag var uppe halv ett på natten och fyllde på flaskan med varmt vatten och lade den där jag hade ont.  Det hjälpte mig rejält och helt fantastiskt istället för att ta värktablett.   

Det ser dyster ut nu med pandemin och smittspridning.  Hikaru Nakamura som blev smittad i Polen fick inte komma hem utan fast i karantän i hotellrum.   Jag såg en hans sändningar från twitch i lördagskväll där han löste schackproblem i rasande fart omgiven av alla sina fans som peppade och tröstade honom.  Det är ju faktiskt fördelen med att vara schackspelare och vara i karantän att man alltid har något att göra även om alla inte har fans på det sättet som Nakamura har, men han är ju lite unik.   Nu är han hemma igen och måste verkligen kännas skönt.   En mardröm att vara fast i ett annat land på det sättet.  

Vi får hoppas att det kan vända sakta men säkert och att man kan stoppa smittspridningen.  Det är ju ändå ganska många turneringar som spelas runt nu i världen.  Nu till helgen blir det ju faktiskt schackfest med tanke på Tata Steel och att vi här i Sverige har Nils Grandelius att följa när han slåss med världseliten.  Det blir spännande och extra roligt att Sveriges Schackförbud ordnar sändning med Deniz Arman och August Lindmark.   

Netflix får vila ett tag med andra ord.  Annars har jag hittat en fantastiskt bra serie  nu när jag varit sjuk.  Nämligen Ozark.  Jag har har hört talas om serien  men tyckt att den verkar lite konstig med tanke på att det handlar om en familj som ägnar sig åt att tvätta pengar men jag har fastnat helt och redan sett klart första säsongen.   Två kvar att kolla på och i slutet på januari kommer säsong fyra.  

Ikväll är det dags för vår damträning med Juan Bellon.  Alltid givande, och så bra att vi kan ha det via Zoom och fungerar smidigt.