Förra veckan hade jag min snabbschackturnering i onsdags.  Alltid lika roligt att den blir av och även roligt att se att det är många spelare som återkommer.  Även om det är online känns det som man lär känna varandra lite, och det tycker jag är trevligt.  

Turneringen vanns av Peter Olsson på 11 poäng.  På andra plats kom Per Berggren och trea kom Erik Näckholm, både på 9 poäng vardera. 

Som vanligt har jag fiskat upp en spännande ställning och här avslutas partiet i en taktisk vändning. 

 Vit : Sten Bernhardsson 

Svart: Håkan Östling 

Svart vid draget står på vinst här.   Det rätta draget hade varit 54. - Kg4 med samma idé som partidraget.  

Nu fick vit istället in en taktisk finess.  Partiet fortsatte med 54.  - Tb1 55. Df4+!  56. uppgivet.  Svart förlorar tornet eftersom det blir schack efter dambytet.  

Nu blir det ingen turnering imorgon utan jag tänker ha min snabbschackturnering på söndag kväll istället.  

igår spelade jag några träningspartier på kvällen efter jobbet.   Har inte spelat så många partier på senaste tiden och kände att jag verkligen längtade efter att få spela.  Gick dock väldligt dåligt men gick igenom partierna noga och lärde mig av dem.  Råkade ut för Lettisk gambit som vit t.ex och har kunnat det bra, men nu kände jag att jag glömt.  Det är viktigt och bra  att ha träningspartier.  Jag gjorde efteråt en repetion av ChessMoods rekommendationer av öppningen och nu kommer jag ihåg det på ett helt annat sätt.  

Ikväll ska jag vara med på en föreläsning med stormästaren Daniel King via Zoom.  Ska verkligen bli intressant då han är otroligt bra.  Föreläsningen har den intressanta titeln The worst move I ever played.

Efter mitt sista träningsparti igår kände jag verkligen att jag kunde platsa under den kategorin.    Jag lyckades verkligen hitta ett riktigt dålig drag men det började däremot bra.

Jag har vit i nedan ställning. 

 


Svart har precis spelat 11. - Sg4 vilket inte var bra.  Jag var lite osäker om jag stod bra eller inte men visst känns det som svart underlåter sin egen utveckling.   Jag fortsatte med 12. Lc1 och började inse att jag både hade hot och stod bra.  Fortsättningen blev 12. - Dg6 

 


13. f4 Dh6 ( ett matthot men det är bara att vifta bort.)  14. h3 Se3 ( desperation) 15. Lxe3 Lxh3

( Desperationen fortsätter och självklart lika bra att irritera i en förlorad ställning och jag hade dessutom stark tidsnöd.)  16. gxh3 Dxh3 

 


Jag är inte så bra på att försvara mig och tycker det är jobbigt när min kung blir utsatt.  Speciellt när jag har tidsnöd.  I denna ställning är naturligtvis 17. Lf2 det stabilaste och allra enkaste men jag ville trixa lite och valde 17.  Sf5.  Fortfarande vinst men varför krångla kan man fråga sig. 

Fortsättningen blev 17 - g6 18. fxe5 gxf5

 

Man kan ju verkligen fråga sig varför jag skulle servera svart en öppen g-linje för angreppet.. Emellertid står vit fortfarande på vinst och det enklaste här hade varit 19.  Lf3 för att ställa löparen på g2 och vit är trygg.  Istället slänger jag in det vansinniga draget 19.  Tf3?  Nu är det slut på vinstchanserna och tålamodet är slut hos schackgudinnan.  Ställningen är förlorad.  

Forsättningen blev 19. - Tg8 + 20.  Kf2 Jag hade en förhoppning att kunna fly med kungen till d1 men den drömmen försvann direkt.   20. - Dh4+ 21. Kf1  och svart gjorde matt två drag senare. 

Vilket parti !  Trots att det som alltid är jobbigt att förlora i schack kunde jag inte låta bli att skratta lite för mig själv.  Jag är ju inte ensam om att göra ett riktigt dålig drag och det ska bli intressant att se vad Daniel King har att berätta om ämnet ikväll. 

Imorgon och på torsdag slutar jag tidigt och har två lediga eftermiddagar.  Dessa ska självklart spenderas att se på Tata Steel.  Nils Grandelius har ju haft en tung turnering men hoppas det kommer att gå bra i de avslutande ronderna.