Då var det dags för rond 1 av säsong 6 av Sweden Rapid Team Battle.  Otroligt vad fort det går.   Den här gången var det ingen paus mellan säsongerna för att hinna klart till jul och kändes som ett klokt drag.  

Dessutom tror jag personligen att de flesta schackspelare inte har något behov av att vila sig och längtar tills spelet kommer igång igen.   Rätt eller fel... 

Personligen kan jag dock känna ibland att jag har behov av att vila mig men jag är också ganska intensiv när det gäller schack.  Igår försökte jag kolla på Skilling Open men jag orkade helt enkelt inte. Det fick bli tidig sänggång och idag känner jag mig utvilad.  Passar bra då jag har en ledig dag och får lite längre helg. 

Det blev bara fyra partier för min del i onsdags i tävlingen.   Började inte bra då jag missade en bondegaffel och förlorade pjäs.  Efter det förlorade jag ett parti till och kände att jag valde en felaktig plan i mittspelet och öppnade upp för mycket.   Tredje partiet hamnade jag i ett tråkigt slutspel där jag hade två springare mot löparparet i en öppning ställning men jag hade lite tur och klarade remi.  Skönt för det hade varit jobbigt att förlora tre på raken. 

Fjärde partiet fick jag avsluta med en trevlig finess.  Jag har svart mot Simon Malm. 

 

Vit har precis spelat 21.  Tg1 och reflexmässigt tänkte jag att han hotar att slå löparen på f6 och det måste garderas.  Dock kan det garderas på olika sätt och här fanns det aktivt försvar och en finess i ställningen. 

Jag spelade 21 -  cxd4 22.  Dxf6 ?   Tc2+ och uppgivet från vit.   På 23. Tg2 följer ju Txg2 med damvinst och flyttar kungen blir det matt på h3. 

Bestämde mig då för att det fick räcka med fyra partier för min del och speciellt då min klubb Kristallen ledde överlägset.  Vi vann också sedan och trevlig start för säsongen!  

Min klubbkamrat Tim Willinger fick till ett förkrossande mattangrepp.  Se ställningen nedan. 

 

Tim har vit här mot Martin Bjureblad och har precis spelat 32.. Td3  Enda draget för svart att kunna kämpa är 32. - Df4  men svart spelade 32.- De7 ?  Vit fortsatte med 33.  Te3 ( Dxh7 fanns ju naturligtvis också men vit står på vinst ändå . )   33.. - Dd8 34.  Th3 Sf8 

 

35 Lxh7 och svart gav upp.  Även 35. Dxh7 vinner naturligtvis och härligt att kunna välja och vraka bland mattbilderna. En vacker slutställning där vits alla pjäser jobbar maximalt. 

Till sist som vanligt har jag fiskat fram ett tornslutspel där en känd remiställning ledde till förlust.   Vad viktigt det är att kunna dessa tornslutspel på sina fem fingrar och vad vanliga de är. 

Även här en klubbkamrat, Olov Hamilton, som har svart mot Joakim Wallenäs. 

 ,

Vit är vid draget och det är remi.  Det som är viktigt i denna ställning är att ha aktiv kung och därför är 79.  Kf2 det rätta draget.  Istället spelade vit 79. Ta4 ? vilket leder till förlust.  Fortsättningen blev 79 - Kg3 80. Ta3+ g3 81. Ta1 Tb2  Klar vinstställning för svart!  82. Kf1 Tf2+ och svart vann enkelt några drag senare.   Viktigt i dessa ställningar att stoppa svarts kung att bli för aktiv och väl värt att studera som sagt. 


Idag blir det en vilodag både från jobb och schack och dags att hämta lite andra intryck.  Vädret ser ut att bli fint och vi ska göra en utflykt till Sigtuna.  Ska bli härligt verkligen och jag har sett fram emot detta hela veckan.