I helgen var det dags för GP-turneringen i Stockholm.   Denna gång i en ny spellokal nämligen Elite Palace Hotel som ligger centralt beläget i Vasastan.  Jag har spelat där några gånger  då vi haft en del damaktiviteter där trevligt nog.  Ett fint hotell med bra miljö för oss schackspelare.   

Alltid lite speciellt när första ronden ska starta. När man spelar så mycket online som jag gör känns det ibland som man glömmer bort hur det är att spela en turnering i verkligheten.  Bara det att ha en riktig människa emot sig, och som under ett långparti under flera timmars tid.  Ganska speciellt.   

I förstå ronden fick jag möta en spelare som hette Cristos Zoupounidis.  En ny spelare för mig och vi hann småprata lite innan partiet började.  Han berättade att han börjat med schack senaster åren och blivit biten av det .  Samtidigt tyckte han det var jobbigt att göra missar, men vem tycker inte det.   Jag hade svart i partiet och fick upp en ställning i kungsgambit som jag spelat mycket, med många taktiska finesser som är bra för svart. Motståndarens kung hamnade ute på vift mitt på brädet och jag vann partiet.   

Skönt att börja med en vinst och jag kan säga att dessa snabba partier inte är lätta för mig. Jag vill bara överleva något så när så jag kan koncentrera mig på långpartierna.  Första frågan var hur jag skulle klara mig i rond 2 och insåg att det såg dystert ut när jag såg att jag skulle möta Edvin Trost.  En stark junior och mycket snabb.  Kände mig chanslös men tänkte att jag kan inte göra mer än att spela mitt vanliga spel.  Det som förvånade mig var att min motståndare så tydligt visade att han ville göra allt för att vinna på tid.  Kanske underskattning men som vi alla vet kräver schack koncentration även om man möter en mycket lägre rankad spelare.   I en lika ställning gjorde Edvin ett riktigt dåligt drag utan att tänka alls i ställningen.  

 Svart:  Edvin Trost 

Vit: Susanna Berg Laachiri 

Här har svart precis spelat 21. - Lf6?  22.  Dd8 + Kg7 23. Dxb6 Dc8


    

Jag hade svårt att inse vad som hänt, men hann naturligtvis inse att jag stod väldigt bra.  Min motståndare insåg också det och suckade väldigt högt och skakade på huvudet.  På något sätt tappade jag rytmen vilket jag inte borde göra.   Spelar vit 24. Sd3 är det en ganska bekväm ställning.  Visst kanske han hade lurat mig men svårt att hitta tricks i denna ställning då vits ställning är sund ,och svart har förlorat en viktigt bonde.  Istället blev jag som sagt helt perplex och gjorde ett riktigt dåligt drag.  24. Ld4  ?? e5   Nu står svart på vinst och det är ju bara att tacka och ta emot.   Behöver jag säga att min motståndare slutade med sina höga suckar..    Jag förlorade partiet och inte mycket mer att säga.   Tilläggas kan också att Edvin Trost gjorde en mycket bra turnering och höll sig i toppen hela tiden.   


I tredje ronden blev det wienerparti, nämligen1.e4 e5 2.  Sc3  Jag har spelat denna öppning som svart ganska mycket online på sista tiden.  Wienerparti är inte farlig om man kan den men kan vara ack så farlig om man går fel.  Det fick jag verkligen erfara.

 Vit: Rasmus Keskitalo

Svart: Susanna Berg Laachiri

Svart vid draget och teori så  här långt men nu hade mina teorikunskaper tagit slut.  Hade för mig att svart någon gång ska ta bonden på c3 vid rätt tillfälle.  Varför inte nu tänkte jag och fortsatte med  9. - dxc3 ?  Definitivt inte rätt tillfället om man säger så.  Det rätta draget hade varit 9.  - Le6 med fortsatt balanserad ställning.  Nu står vit på vinst. 

10. Lh5 +!  Nu insåg jag faran.  Enda draget är 10.  - Kd7 vilket jag också gjorde men går inte att hålla ställningen med kungen så utsatt i centrum och jag förlorade så småningom.   

I fjärde ronden hade jag vit mot Cajsa Lindberg.  Jag hade vissa vinstchanser men Cajsa spelade aktivt och bra ,och i en balanserad ställning med ömsesidigt tidsnöd slängde jag fram ett remianbud vilket accepterades.  

Med det var de fyra första ronderna klara. Jag gjorde lite lätta förberedelser mot femte rondens motståndare nämligen MIkael Helin.   Vi har mötts några gånger och jag har ganska dålig statistik.  Har svårt för hans många gånger vilda offer och det är en farlig spelare.   Kan säga att mina förberedelser gick inte hem utan han överraskade mig rejält i öppningen.   Jag kom faktiskt riktigt dåligt och med bonde under och dålig ställning stod jag på förlust.   

 Vit: Mikael Helin

Svart: Susanna Berg Laachiri 

Här har jag precis spelat 15.-  Ld4+  Insåg att jag stod dåligt men kände att min enda chans var att trixa lite och jag hoppades att han skulle spela 16. Kh1 även om jag visste att 16. Kh2 var det bästa och sedan har inte svart så mycket att spela på.   Otroligt nog fortsatte vit med  16. Kh1.  Fortfarande vinst men nu får svart lite chanser. Nu kunde jag fortsätta med 16 . - Se5 eftersom den trevliga mattbilden finns om vit tar kvaliten.   Den fanns inte om Kh2 hade spelats.    Fortsättningen blev 17.  Se2 Sxg6 18.  Sxd4 Dh4+ 19. Kg1 Se5 20. Sf3 Dxg4

 

Här började jag skymta ljus och få lite luft under vingarna.   Byta dam får jag inte göra då vit har löparparet men på 21. Sxe5 hade jag sett att jag kunde göra 21.  - Dd4 +.  Det hände också i partiet och ställningen blev ganska jämn.   Kanske trodde min motståndare att han stod bättre än han gjorde och missbedömde mitt eget angrepp som visade sig bli ganska farligt.  Några oförsiktiga drag från vit ledde fram till nedan ställning. 

 

Vit har precis spelat 21. Lf2 och svart kunde fortsätta med 21. - Dg5 varvid vit var tvungen att offra pjäs och förlorade några drag senare.   


I sjätte ronden fick min motståndare in en snygg taktisk finess som var helt avgörande i nedan ställning. 

 Svart : Viktor Brolin 

Vit : Susanna Berg Laachiri 


Jag har precis spelat 13. Le3 här.  Ju mer jag funderade på ställningen under partiet ju mer insåg jag hur illa det var.   Mycker riktigt kom draget.   13. - d5 !   Går inte att hindra pjäsförlust och e-linjen är för sårbar.  Jag kämpade länge med pjäs under men fick så småningom ge slaget förlorat.  

Jag var ganska trött när jag åkte hem på kvällen och dessutom problem med värk i en tand efter ett tandläkaringrepp.  Ingen bra kombination med schack och tandvärk och jag undrade hur jag skulle orka spela nästa dag de två ronderna som var kvar.  Efter moget övervägande insåg jag att jag inte skulle orka.  Ibland är det som när man spelar schack att man måste inse när det är dags att ge upp.  Jag lyssnade på mig själv vilket var bra även om det är tråkigt att behöva bryta en turnering.  

Jag fick vara hemma och vila och istället lyssna på livesändningen där Deniz Arman kommenterade.   Många spännande partier och speciellt sista rondens avgörande parti mellan Erik Blomqvist och Kaan Kucuksari. Vilket otroligt slutspel och vilken kamp!  

 Svart : Kaan Kuucuksari 

Vit: Erik Blomqvist 


Erik som vit pressade i större delen av partiet och vi var nog många som trodde att han skulle bli den som till sist vann partiet.   Emellertid är det lurigt med slutspel och Kaan försvarade sig hela tiden bra. I ovan ställning står vit på vinst men att hinna räkna på allt med 38 sekunder kvar är inte helt lätt. Svart hade i sin tur 33 sekunder kvar.   

Vit fortsatte med 61. Lf4 och vips är ställningen remi.   Partiet fortsatte 61. - Se6 62. Ld2+ Kxa4 63, b6 Sd8 64. Kc5 f4 65. Lxf4 och spelarna enades om remi. Med den remin utropades Kaan till ensam segrare av hela turneringen.  En beundransvärd prestation och mycket starkt!  I ronden innan utmanövrerade dessutom Kaan ,i rondens längsta parti, Elhan Abdrlauf i ett annat intressant slutspel.   

Hur vinner man då ställningen ovan?   Jag ställde frågan under livesändningen och som vanligt förklarade Deniz på ett bra och pedagogiskt sätt.   Det rätta draget är 61. Ld2+ Kxa4 62. b6 Sa6 63, b7 f4 64. Lxf4 Ka5 65. Lc7+! med vinst. 

Här ser vi skillnaden ,mot som det blev i partiet, att svarts springare hamnar väldigt klumpigt till. 

Det är väldigt givande att  följa sändningen och extra roligt att det är så många som alltid återkommer.   Roligt att kunna diskutera och analysera tillsammans.  Deniz sade som vanligt att vi alltid diskuterar och analyserar så många intressanta slutspel och det stämmer faktiskt.   Väldigt värdefullt att ha denna möjlighet .  Jag har aldrig kommenterat något parti i sändning.   ( Tror aldrig jag kommer att göra det utan räcker bra med att skriva för min del. )   Även om jag aldrig gjort kan jag lätt föreställa mig hur krävande det måste vara.   Deniz gör verkligen ett fantastistk jobb och inte hellt lätt att vara helt själv dessutom. Tur att han tog lite pauser ibland för att hämta kaffe, även om det såg ut som han glömde bort pauser ibland.  Kanske för intressanta partier helt enkelt men även en kommentator måste vila lite.   

Nu har veckan rullat på i vanlig ordning och imorgon ska jag på konferens hela dagen och det blir intressant.   Känns som min tandvärk har lättat lite.  Jag var hos tandläkaren igår och hon sade att det är vanligt att man känner av en tand en tid när ett ingrepp har gjorts.  Bara att  hoppas på det bästa för värk är inte roligt .  För många år sedan hade jag riktigt fruktansvärd tandvärk.   Det var efter att en tad blivit lagad och den var inte rotfylld ordentligt så nerven reagerade.  Det kändes ordenligt.  Jag minns att jag fick ta värktabletter  hela tiden och vaknade även mitt i natten för att ta tablett.  Varje tablett varade i nästan prick sex timmar och sedan kom smärtan tillbaka.  Så illa har det inte varit nu och jag hoppas som sagt det fortsätter att gå åt rätt håll.