I onsdags på kvällen när klockan började närma sig sju tittade jag på min man och sade dessa ord.  " Det är onsdag idag."  Han såg frågande ut.   Jag förtydligade lite mer.   "  Det är lagmatch ikväll.  " 

Aha, då försvann det frågande ansiktsuttrycket .  Det blev förklaringen  till att jag stänger in mig i arbetsrummet och inte syns på två timmar och är helt inne i en annan värld.  Det är fascinerande hur fort dessa två timmar går och och det är roligt och givande att spela.  

Bästa poängplockare i rond 2 av Snabbligan blev Ludvig Carlsson.  Både för sin klubb Södra SASS och hela tävlingen.   Han spelade 17 partier och tog 21  poäng.  Stark prestation! 

Jag beundrar verkligen att man hinner spela så många partier.  För mig är sex partier det jag brukar hinna med och så även i onsdags. 

I första ronden hade jag vit mot Johan Furhoff.  Förra gången fick jag vinstställning men spelade fel.  Nu vet jag hur jag ska spela och hade ett litet fåfängt hopp att  han skulle spela samma variant.   Nej, så roligt skulle det inte bli utan han avvek.  Stod inte så dåligt som jag trodde märkte jag när jag gick igenom partiet efteråt, men jag tänkte för länge och ställde mina pjäser helt fel.  Det blev en inledande förlust. 

Efter det svart  mot Marcel Strohner.  Jag vann kvalité och hade vinstställning.  På slutet hade jag två bönder mot en , samt torn mot löpare.  Klar vinst, men min teknik i tidsnöden var bara så man kunde bli mörkrädd.   Slutade med remi genom dragupprepning. 

I tredje partiet vann jag pjäs mot Armen Aleksandrian som vit.  Han gjorde det bästa av situationen och jag tillät  honom att skapa en bondestorm. Hamnade i förlustfara men redde upp situation.  Ordentligt kan man säga men precis när jag skulle sätta matt förlorade jag på tid.  Inte mycket att säga utan en del av spelet.

I fjärde partiet blev det en intressant variant som svart i kungsgambit mot Magnus Dahnberg. Jag kom bättre snabbt men tappade tråden och partet slutade remi genom dragupprepning efter femton drag.   

I femte partiet hade jag svart mot Vidar Stordahl. Jag hade inga problem att vinna då han var oförsiktig och öppnade upp framför sin kung vilket jag kunde utnyttja till vinst. 

I sjätte och sista partiet fick jag spela en variant  och en ställningstyp jag känner till väl som vit mot Fredrik Gustafsson.  Alltid skönt att vara inne i kända farvatten.

 

Här rekommenderar datorn att spela 13. b3 men jag valde 13. f5.  Varför inte?  Ett vanligt drag i dessa typställningar . Praktiskt i snabbschack och ställer högre krav på svart.   

Svart fortsatte med 13. - gxf5 ?  ( 13, -c4 måste spelas men vit står bra. )   14. Dg3!  ( Här visar det sig att svart är efter i utveckligen.)   14, - Ld4+ 15.Sxd4 exd4 16, Dxb8  dxc3


Jag vann kvalité och fick en bra ställning.  Efter några drag dök nedan ställning upp. 

 

 Vit har precis bytt en bonde på f5 och svart svarade 18. - Sxf5.  I ställningen ovan blev fortsättningen

19.  Txf5  (  Känns som rutan f5 är en viktig nyckelruta i partiet. ) 

19. - exf5 20. Te1+Kd7 21, De5 Db6+ 22. Kh1 Dd8


 

22. La5!   ( Som jag skrev tidigare  är rutan f5 en nyckelpunkt.  Först efter partiet såg jag att 22. Dxf5 egentligen är en enklare vinst och ger damvinst.   Jag tyckte dock La5 var så roligt att få in. ) 

22. -Te8 23. Dxf5+ och kungen blev några drag senare matt mitt på brädet. 

Temat schack och matt fortsätter..


 Vit: Johan Lapidus


Svart: Mats Ahmnell 

Svart står i schack och måste helt enkelt acceptera att vit har remischackar geom att spela 34. -Kh8 följt av 35. De8+ .  Istället försökte sig svart på det mer våghalsiga 34. - Kh6 35. Lg8 ?  (  Här finns 35.  Dc7 med hotet Lg8 och det är vit som kan spela på vinst. Nu är det istället svart som tar befälet.)  35. - Dxf4+ 36. Kh1 Le4 37, De6 Df1+ 38. Kh2 Dxg2#

I  nästa parti blev det inte matt men en snygg avslutning. 


 Svart; Johny Wieweg


Vit: Nils-Äke Malmdin

Vit står sämre här. Fortsättningen blev 10. Sxh7 Tg8 ?  (  Det stilla och snygga draget 10. - Kd8 gör att svart har vinstspel. Nu är det vit som får chansen.)  11. Lg5 Dd7 11. Sd2 a6 12. La4 b5 13. Lb3 Sa5

 

15. Le6!  Uppgivet. 


Lördag och helgen är här.   Ser ut att vara en fin höstdag men lite kallt.   Min man gav sig iväg tidigt imorse då klubben för rullskidor skulle träffas. Träna lite tekinik och äta lunch tillsammans.  

För min egen del blir det schackturneringen jag arrangerar på Lichess kl. 15.00 idag.  Annars bara en dag att improvisera med och härlig känsla. 

Igår var jag inne på kontoret och kollade lite vad jag har för saker.  Mycket av det jag hade förut måste ordnas fram som skärm och dockningsstation.   Jag tog hem min laptop över helgen i mars 2020 och trodde att jag skulle vara tillbaka måndagen efter.  Istället har jag jobbat hemifrån i ett år och sju månader.  Det trodde jag inte den fredagen jag gick hem.   

Det var roligt att träffa kollegorna igår och jag kände hur mycket jag saknat detta enkla att fika tillsammans.   Blir bra nu framöver att kunna göra en mix och vara på kontoret några dagar och jobba hemifrån några dagar.  Tror att det är samma sak med schack att det är mycket som man kan göra online.  Både undervisning och att spela.   Man vinner tid genom att slippa restiden.   Jag var riktigt trött igår när jag kom hem efter att ha åkt pendeltåg i rusningstid.