Det blev inget Friskis för mig igår eftersom jag kände mig lite förkyld.   Kan inte klaga ändå eftersom kvällen bjöd på både spänning och schackunderhållning.   

Som gästkommentator för kvällens sändning  av Chess Legends  förutom Alexander Grischuk var nämligen Judit Polgar.  Jag har aldrig hört henne som kommentator förut och hon var lysande.  Snabb och koncis.  Om Alexander svävade ut i mer fantasifulla analyser var hon mer inne på det praktiska planet och de kompletterade varandra bra.  

Som vanligt är höjdpunkten Magnus Calrsens partier och denna gång hade han en match mot Nepo. Matchen började med en remi och man såg Magnus i kameran efter partiet skaka missnöjt på huvudet.  Det roliga var att man såg Nepo också skaka på huvudet.  En liten fingervisning om vad som komma skulle för det här skulle bli en match i psykologins tecken och huvudskakningarna långt fler. 

Det andra partiet vann Magnus väldigt snyggt.  Så snyggt att han kommentatorerna först inte insåg hur bra han stod och visst är det fint när schack är på det sättet. Dock erkände Magnus senare i intervjun att han hade lite tur i ställningen när ett mycket starkt  drag uppenbarade sig men spelar man bra brukar sådant hända.   

I det tredje partiet vann Magnus pjäs som svart  men kanske inte den placering av pjäsen man direkt drömmer om i sådana lägen. 

 


Gick inte att utnyttja det materiella överläget och Magnus offrade tillbaka pjäsen för en bonde men tornslutspelet slutade remi. 

I det fjärde partiet var Nepo tvungen att vinna för att få till ett avgörande tie-break.  Han satsade allt på ett kort!  

  Magnus som vit har precis spelat 10. h3 och Nepo fortsatte överraskande nog med 10. - Lh5  Det följde 11. g4. Sxg4 !   Jag sätter ett uppropstecken för jag tycker det är starkt och beslutsamt när man är tvungen att vinna ett parti. Här kommer psykologin in i schack.   Det kan vara svårt ibland att möta ett offer som inte är helt korrekt och speciellt i snabbschackspartier.   Det skakar om motståndaren och man får press på sig att vederlägga. Press kan skapa negativa känslor.   

 Det skakade också om Magnus ordentligt som i ett viktigt läge missade chansen att komma bättre och tillät Nepo att både utjämna och komma lite bättre.    

I detta skede såg man Magnus återigen skaka på huvudet och se helt förkrossad ut.  Såg ut som han tappade koncepterna helt och offrade bonde på bonde och ställningen blev bara sämre och sämre  Ett märkligt scenario för oss i publiken.   Till sist uppkom nedan ställnng som Nepo naturligtvis inte hade något problem att föra till vinst. 

 


Dags för ett avgörande parti och det skulle räcka för remi för Magnus som svart och Nepo var tvungen att vinna som vit.  

Det var många, därav även Judit,  som undrade om Magnus skulle orka komma tillbaka igen efter sin förlust.  Jag tvivlade aldrig då jag alltid tror på Magnus styrka när det gäller att resa sig igen.  Måste dock erkänna att jag tvivlade lite lätt i denna ställning där Magnus har svart. 

 


Det är tur att vits torn är bundet av damen på b6,  Vit vid draget spelade 32. e6.  

Märkligt nog är det inte så farligt som det ser ut för svart.  Som den trollkarl Magnus kan vara avvecklade han snabbt och säkert till ett vunnet slutspel.  I slutställningen nedan  är det vinst för svart men spelarna enades om remi och Magnus vann därmed matchen. 

 


Behöver jag säga att publiken i chatten på Chess 24 var lyriska och öste beundran över Magnus.   " Han är den bästa spelaren i hela världen! " löd en kommentar.  Visst är det så och han är ju  också världsmästare. 

Kommentatorerna beundrade också Magnus spel och även Nepo fick positiva kommentarer för sitt intressanta spel.  Det var ett spännande parti och helt rätt som Alexander gjorde att klappa händerna och tacka båda spelarna för partiet.  En fin gest! 

Det är intressant med psykologi inom schack och vad mycket det betyder.  Judit hade en del intressanta saker att säga och bland annat berättade hon att hon på den tiden när hon spelade aktivt alltid försökte att få in spelarna i ställningar de inte trivdes i och få dem att känna sig obekväma till mods.  Det är en viktigare faktor än vad man tror många gånger.  Speciellt i dessa tider när man lätt stirrar sig blind på de ställningar som datorn får upp och säger lika spel.   Aha, då kanske det inte är så farligt tänker man men en dator tycker det inte är så farligt t.ex att ha en utsatt kung när den vet att schackarna försvinner så småningom.  Som vanlig människa är det inte lika roligt och ingen ställning man ska sträva efter, för att ta ett exempel.  

Judit fick också frågan om sin karriär och hur hon hade kunnat ta sig till toppen i en sådan mansdominerad värld och vilka faktorer som hjälpt henne som kvinnlig schackspelare.  Alltid lika intressant och Judit berättade hur hon kände att familjens stöd och den support hon alltid fått betytt mycket.  Likaså att få känna att det inte finns några gränser för när man sätter mål och inte begränsa sig.  

Jag gjorde själv en intressant iakttagelse under sändningen och det var de kommentarer Judit fick av chattpubliken.   Jag kunde inte se en enda negativ kommentar och det är inte så vanligt när kvinnor framträder tyvärr.  Judit har pondus och respekt med sig medan man i många andra fall har hackat både på kvinnors röst och utseenden.  Det är bra att Judit har respekt med sig men det ska man tänka på när det gäller alla givetvis.   Självklart också för män, men kvinnor blir mer utsatta tyvärr. 

Avslutningsvis vill jag visa det  avgörande partiet mellan Ivanchtuk och Giri.  Ivantchuk har vit och ibland kan ett parti svänga mycket mellan olika misstag men detta parti var väldigt rätlinjigt.  Ivantchuk förvaltade på ett föredömligt sätt en liten fördel som bara växte och växte och under partiet.  Så småningom uppkom nedan tornslutspel som är lätt vunnet för vit.   Se hur hjälplös svarts kung är nere i hörnet och hur aktivt vits pjäser står.

 

Vit har precis spelat 51. Kb2 och Giri gav upp fyra drag senare.  Vits kung kommer utan problem ned till sin bonde som kan gå i dam. 

Magnus fick frågan igår från kommentatorsstudion om han trodde att de äldre spelarna hade mer problem i online- schacket än de yngre.   Han svarade utan tvekan ett ja på den frågan och tillade att speciellt när det kommer till avgörande armagedon. 

Så var inte fallet igår då både de äldre " legenderna " Ivantchuk och Gelfand vann sina partier.  Det var bara Magnus själv som infriade sin övertygelse genom att vinna mot Nepo.  Nepo är "äldre"  i den meningen att han är fyllde 30 år nu i juli och  Magnus har sin kommande födelsedag i november i år.