Jag började dagen med lite problemlösning via Chess 24.  Av elva problem löste jag åtta och stampar fortfarande på samma rating.  Få se vad som har hänt när denna vecka är slut.   Roligt är det i vilket fall som helst att lösa problem och jag inser att det handlar om att fokusera och förstå vad som är viktigt i ställningen.  Det är sådant man har med sig sedan i vanliga partier eftersom man ska känna att här finns det något.  

Detta problem nedan trodde jag att jag löste men jag var för ivrig och blev ett ilsket rött streck.  Jag lägger upp det nedan om någon vill prova vad som är bästa draget för svart..  Lösning i slutet på inlägget.  


Jag spelade ett roligt parti på Lichess igår och efter 1. e4 e5 spelade han 2. Dh5

 


Ett drag som förde mig tillbaka till tiden när jag började spela schack.   Jag minns när jag mötte detta drag första gången och jag tänkte direkt.  " Vad har damen där att göra och den ska vi hota bort. "  Varvid jag spelade g6 och det följde Dxe5 med förlust.    Lustigt att g6 var det första draget jag såg och det visar ju återigen hur viktigt det är att fokusera på hela brädet.  

Nu ville jag återigen hota bort damen men valde att offra bonde för aktivitet med 2 - Sf6.  Jag fick lite väl mycket aktivitet för min bonde och med lite hjälp på traven av honom fick jag upp följande ställning.   

 

14 - d6 15 uppgivet.  Rätt originell slutställning ...  Inte bra att gå ut med damen för tidigt men öppningen är spelbar även om den är ganska ovanlig.   


Jag har gjort lite research för att skaffa ny dator då den jag har nu har sex år på nacken och det är dags att byta.  En riktig djungel och inte så lätt att veta.  Jag kom på den ljusa idén att jag som spelar mycket schack på nätet nog borde ha en speldator, en s. k gaming pc.  De är lite dyrare men jag tänkte att det kan vara värt det om jag ser partierna bra.  Jag hittade en till hyfsat pris.  Kan tillägga att det är otroliga priser på dessa speciella datorer och jag har förstått att många även bygger sina egna.  

En rolig sak inträffade när vi var inne i affären och jag frågade lite om pc:n.  Min man var med mig och expediten frågade vem om av oss som skulle använda datorn.  " Det är jag", svarade jag glatt.  Jag kan säga att hans min var obetalbar och svaret var inte vad han förväntade sig.  Jag kanske inte är urtypen för de som köper speldatorer men han fann sig snabbt och svarade tillbaka. 

" Så du spelar så mycket? "  Jag svarade att inte vanliga spel men jag ville ha den för schack.  

När jag kom hem började jag fundera och jag är med i en schackgrupp på Facebook och jag slängde ut en fråga där om speldatorer och schack.  Fick väldigt bra förklarande svar angående grafik och vad man behöver.   Nu ska jag köpa en vanlig pc men lägga till en extern skärm och en bra mus med tanke tidsnödsduellerna.   Det är vad jag behöver och känns så bra att jag har fått det klart för mig.   Ska beställa min nya pc under denna vecka. 

Solen lyser idag också och vilken fantastisk sensommar.  Jag ska klippa mig på eftermiddagen. Sedan blir det libanesisk restaurang ikväll med en väninna.  Vi har inte setts sedan i februari så det blir roligt att ses.


Här kommer lösningen till problemet: Jag skrev inte om det var vinst eller remi för det gör man aldrig på Chess 24.  Här är det ju lätt att se att det är remi det handlar om för svart då det finns inga mattbilder och stort materiellt underläge.  Det måste vara patt och dragen måste vara forcerade. 

1.  - f6 2. Dxf6  Dh4 3. Kxh4 g5 med patt i nästa drag.  Jag var för ivrig i vanlig ordning och drog 2 - Df5 och förstår inte hur jag tänkte för det är ju inte patt på något sätt.  Jag tittade på idén med g5 men förkastade den då det bara är att gå ned med kungen och glömde bort att vits dam får nya fält när g-bonden flyttas som skapar patt och kungen behövs inte.   Jag borde ha sett denna enkla stilrena lösning men bara att kämpa vidare.