Jag hade min lediga eftermiddag idag och slutade lite tidigare.  Passade verkligen bra då jag  i lugn och ro kunde se den spännande upplösnngen av VM i snabbschack.   Jag skrev redan i mitt förra inlägg att det var ett riktigt getingbo ,och att det svårt att beskriva i ord hur många  starka spelare som slogs om den åtråvärda titeln. Stämde verkligen in! 

Det blev till sist en oväntad vinnare, nämligen 17-årige Abdusattorov NoAdirbek från Uzbekistan.  Ett underbarn som blev stormästare vid 13 års ålder, slog stormästare redan  som nioåring.   

Många trodde nog att Magnus Carlsen skulle vinna turneringen.  Även jag trodde det även om jag även lutade åt att Duda skulle kunna bli en turneringsvinnare med lite extra kraft av att både spela bra och att vara på hemmaplan.   Nu bliev det inte så och det som bäddade vägen för Abdusattorov var vinsten mot Magnus i rond tio.   Det blev ett ganska jämnt och balanserat parti och Magnus hade chansen att forcera spelet till remi men valde att ta risker.   Det gav Abdusattarov som hade vit chansen att gå in i ett damslutspel.  Ett drag med tryck i förstärkte hans ställning och här nedan ser vi bilden från sändningien när draget utförs. 

 " Han spelar på vinst! " Utbrast kommentatorn Peter Leko.   "  Det märks på kroppspråket och sättet att utföra draget. "  

 


Visst var det så.  Abdussattorov spelade snabbt, utstrålade självförtroende och vann till sist partiet.  Nedan är partiställningen från bilden. 

 

Här spelade vit 61. Dg7!  Ett irriterande drag som skapar problem för svart.  Ställningen är fortfarande balanserad men svårhanterad för svart.    Speciellt i ömsesidig tidsnöd och att motståndaren får ned en bonde till näst sista raden.   Det visade sig också att ställningen blev för svår att hålla och segern gick vit. 

Efter det fick Abudattorov problem i de två följande ronderna men kämpade heroiskt och partierna slutade remi.  Såg ett tag ut som det skulle bli förluster och jag tänkte för mig själv att kanske var känslan att vinna mot världsmästaren i schack för stark helt enkelt, men så var det inte visade det sig. 

I sista ronden blev det remi mot Duda i ett trixigt tornslutspel där Abudattorov höll remi med bonde under.  Ett oerhört viktigt parti då det gav chansen till särspel mot Nepo, utmanaren i VM -matchen som gick nyligen i Dubai. 


Det märkliga inträffade att reglerna tydligen var sådana att det var fyra spelare som alla fick 9,5 poäng men bara två fick spela ett särspel.  Mycket märkligt och annorlunda.  Det innebar att både Magnus Carlsen och Fabiono Caruana blev uteslutna att spela om titel och turneringsseger.   

Istället blev särspelet mellan Abdusattorov och Nepo och som skulle avgöras i blixtpartier.  Även det annorlunda, inget armaggedon utan helt enkelt den som först vann ett parti vinner turneringen och titeln.  Med andra ord kan det pågå hur länge som helst..  Nu blev det inte så  där heller utan Abdusattorov vann det andra partiet i övertygande stil.   Måste erkänna att jag trodde nog Nepo skulle dra det längsta strået i denna match.  Jag tänkte till och med att han var värd en framgång efter förlusten i VM-matchen men han fick istället sträcka fram handen och gratulera sin unga motståndare till segern med ett leeende.   Som vanligt alltid ett trevligt uppträdande från hans sida. 

Finns mycket mer att säga och skriva om turneringen och jag kommer att titta närmare på en del partier och återkomma.  Det har verkligen varit mycket spännande att följa.  Imorgon börjar blixten men den kommer jag att hoppa över.  Jag hinner inte riktigt och jag ser nog bara på de sista ronderna.  

Jag fyllde år idag men hade som framgår en lugn och stillsam födelsedag.  Jag fick en jacka i present av min man.  En varm variant som kommer att vara bra att ha när vi går på våra promenader.   Min syster skickade en fin blomma från USA.   

Har alltid känt att jag fyllt år på så tokig tidpunkt eftersom det är under  mellandagarna.  Redan som liten på mellanstadiet bjöd jag in mina klasskamret till kalas men ingen hade tid att komma.   

Ett roligt barndomsminne har med schack och födelsedag att göra.   Jag fyller år på samma som en annan schackspelare, nämlgen Robert Danielsson.  För länge sedan när jag var junior och precis börjat i Kristallens schackklubb gick jag på s k sportlovsschack som anordnades i Stockholms Schackförbunds dåvarande lokaler på Hornsgatan 82 B.   När jag kom dit var Robert ledare för oss och  han tog fram en schackkklocka och skulle visa mig hur den fungerade.   Då svarade jag direkt  - inte utan stolthet i rösten- att jag redan kunde spela med klocka för det hade jag gjort i min schackklubb.   På frågan vilken klubb svarade jag Kristallen.    "  I den klubben är jag också med" , ,svarade Robert. 

Sedan fick jag frågan om födelsedata och när jag sade att jag fyllde år 28 december.  "  Den dagen fyller jag också år " , kom svaret då.   

Det tycket jag var lite roligt och gör det fortfarande.  Ett litet minne som hänger sig kvar.