Hasselbacken är en över.  Första riktiga turneringen på länge och en intensiv och rolig helg.   Fantastisk känsla att spela en riktig turnering igen.  Nästan lite ovant att se pjäserna på ett riktigt bräde, och i början kändes det konstigt men efter ett tag var allt som vanligt igen.  

Jag har spelat Hasselbacken många gånger och denna gången bodde jag på hotellet. Det var min goda vän Eva som övertalade mig. En mycket bra idé.  Jag har känt att det är lite " onödigt"  att bo på hotell i sin egen stad men det kan man absolut göra.  Nu blev det som vi gjorde en liten resa tillsammans och åkte bort på riktigt när jag packade väskan fredagen.  Det gör man ju också när man spelar schack.  Man åker definitivit bort till en annan värld.  

Sista rondens parti blev långt, fyra och en halv timme, tufft att förlora ett sådant parti, och jag hade många chanser i mittspelet.  När jag hade väldigt tidsnöd och vi båda i princip spelade på tilläggstiden kom nedan tornslutspel upp. 

 Vit: Daniel Jogstad

Svart: Susanna Berg Laachiri 

Jag hade lite tid och inte mycket hopp i denna ställning.  Vit kungs på väg in i ställningen.  Mitt torn helt malplacerat bland mna egna bönder.  Bönder som ser ut att falla som plockepinn.  Lika material men vit har dessutom en fribonde.  Här har vit precis spelat 45. Ke4.  Ser ut som kungen trampar in med sjumilastövlar redo att rasera hela min ställning.  I partiet hände också detta.  

Jag spelade 45.- Tb5  följt av Tb6  till Tc6 i ett fåfängt och desperat försök att hålla ställningen.  Det gick inte utan vit vann partiet övertygande. 

När jag kom kollade jag på ställningen och döm om min förvåning när datorn visade på en fantastisk resurs i ställningen ovan.  Det är inte så hopplöst man kan tro!  Svart ska fortsätta med 45. Ta2  46. b3 och sedan  forsatte datorn nmed 46.  - b6.  Jag forstod absolut ingenting här..  Denna bonde försvinner väl bara rakt i gapet på kungen..  Det finns dock ett taktskt trick i ställningen. Nämligen 47. Kd5 a5! 48. Kc6 Tb2. Nu ser vi hela idén.  Om vit tar på b6 utnyttjar svart bindningen med a4 och efter byte på b3 är ställningen remi.  

Fantastiskt med en sådan oväntad resurs när allt ser som mörkast ut.  Det är en av anledningarna till att schack fascinerar mig så mycket.   

Vi hade damträningsgrupp igår kväll med Juan Belllon och vi gick igenom detta tornslutspel.  Juan bekräftade att dte var remi och tyckte tornslutspelet var intressant.  Han visade också på att att om svart inte tar på b6 och istället fortsätter med 49 h4 är en viktig finess för svart att spela 49. - g5 och ställningen är fortfarande remi.   

Det intressanta är ju också att svart kung som verkade så passiv i jämförelse med vits kung plötsligt står bra  och perfekt bevakning av vits fribonde.  Mycket lärorikt och givande med denna taktisk idé i tornslutspelet.  

Alltid lite tråkigt att förlora sista partiet i en turnering och speciellt ett sådant långt parti. Kändes ändå som jag spelade ganska stabilt i turneringen och märks att jag är bättre på öppningar än jag varit tidigare. 

Nedan en bild på mig och Eva tagen av fotografen Lars OA Hedlund som tog många fina bilder från turneringen.   Eva och jag  brukar alltid göra en resa tillsammans för att spela schack.  Förut var det Västerås varje år.  Nu kanske det blir Hasselbacken framöver och helt klart att vi kommer att bo på hotellet även nästa gång.  Ett sådant fint hotell dessutom och helt underbar miljö!   

Jag fick pris som bästa dam roligt nog. Eva jag hamnade på samma poäng men jag  hade bättre kvalité. 

 


Schackhelgen är över och gick i rasande fart.   Min man tittade lite förvånat på mig igår då jag talade om att det skulle vara några timmars damträningskurs på kvällen.  Han trodde nog att jag skulle vila mig från schack, men många gånger blir man ännu mer intresserad efter en turnering.  Nu var det dessuotm extra roligt att få analysersa mitt tornslutspel på kursen. 

Ikväll blir det nog lite avkoppling dock och hämta lite krafter inför Snabbligann imorgon kväll.  

Igår när jag satt famför datorn kom det plötsligt upp att datorn går på batteri och internet försvann.  Det dröjde lite innan jag förstod att det var strömavbrott.  Ett stort strömavbrott i norra Stockholm.   Som tur var så tog  det bara 40 minuter innan allt kom igång igen.  Som vanligt påminns man om hur bräckligt allting är och hur beroende man är av ström.  

Jag minns när jag bodde i Kista och så längesedan som år 2002 då det blev strömavbrott som pågick i tre dagar. Det var riktigt jobbigt och jag minns hur tyst det var överallt.   Glömmer aldrig känslan när jag kom hem på kvällen och såg en lampa lysa i ett fönster och förstod att strömavbrottet var över efter dessa dagar.  En fantastisk känsla att se denna lilla lampa lysa, och något man aldrig tänker på annars.