Tre ronder kvar av Tata Steel och i rond tio fick vi se många spännande partier.  Nils Grandelius har haft det tufft i turneringen och vi var många som hoppades att han skulle få sin första vinst i mötet med Daniil Dubov från Ryssland.  

Emellertid en tuff spelare att möta, som tycker både att offra och spela hårt på vinst.   Daniil visade också tydlgt vägen när han som vit  gjorde lång rockad i en jämn ställning.  Här ska angripas!  Det blev dock NIls som kom mycket bra i ställningen och fick ett väldigt farligt angrepp.   Såg mycket lovande ut och både vi i publiken och kommentatorerna trodde partiet skulle avgöras genom angreppet då vit hade en mycket dålig kungsställning.   Tidsnöden fanns dock där och gjorde att Nils tog ett förhastat beslut att byta dam och gå ned i tornslutspel.   Visserligen  en bonde mer, men väldigt svårt att vinna.   

Jag hade lite andra saker att göra och tänkte för mig själv att partiet blir nog remi.   En timme senare började jag titta igen och kände först förvåning att partiet fortfarande pågår.  Sedan glatt överraskad när jag såg att svart stod på vinst.   Spänningen fanns kvar i högsta grad !  

Daniil offrade en springare för att kämpa att hålla remi med sina fribönder och det faktum att det inte fanns så många bönder kvar på brädet.  Nils med lite tid kvar på klockan spelade bra och säkert, och stod på vinst ända tills nedan ställning dök upp.  

 

Ingen lätt ställing att hantera med lite tid på klockan.   Det rätta draget är 67. Te1 + men givetvis känns det inte lockande att driva in kungen i ställningen tillsammans med torn och bönder med tanke på eventuella mattbilder.  Det är ingen fara dock säger datorn lugnt som alltid, men som människa tänker man något annat.   Här fortsatte Nils med 68. - Tf5 och nu kommer återigen den snabba scenförändringen.   Ställningen är remi!   Det gick verkligen ett sus både av kommentatorerna och åskådarna.  Åh nej!  

Nu finns nämligen 68.  Tb8 + och ställningen är remi.   Fanns bara för svart att försöka tråckla sig ur det hela .  Spela vidare i den nyligt uppkomna förändrade jämna ställningen och hoppas att Dubov skulle göra en miss.  Skulle  han verkligen göra det ?  Kändes osannolikt med en timme kvar på klockan.  

Men men , allt  kan hända i schack!

I denna ställning som uppkom trodde nog Daniil att det var lättare än vad det var, men det fanns gift under ytan och en elak springare som väntade på att få komma in i handlingen..

 

Här spelade vit 76. Kf4.  Ett stort misstag och nu står svart på vinst.  Nils spelade nästan direkt 76. - Sh8. 

Ett fantastiskt drag!   Det blev jubel i studion både av kommentarerna och åskådarna!  Vilket drag dessutom att få avgöra partiet med ett sådnat drag. Hur ofta vinner man ett parti med att ställa en springare längst ut på hörnet ! 

Daniil  gav upp några drag senare.   Man måste säga att det var en fantastisk heroiskt försvar av honom, samt  starkt att kunna ge upp med ett småleendeo och även säga några ord. 

Vilket parti som sagt och en härlig seger för Nils!   Extra roligt med alla kommentarer från åskådarna i Sveriges Schackförbunds twitch kanal där Deniz Arman och August Lindmar håller i sändningen.  Det var verkligen glädje och någon av åskådarna skrev en träffande kommentar.   " Det kändes som vi alla vann ! " 

På denna video från Youtube här   kan man se kommentatorernas härliga och spontana reaktion efter det vinnande draget.  Skratt som kommer från hjärtat! 

Ett annat parti som i denna rond som gjorde intryck på mig var det mellan Vidit och Praggnanandhaa båda från Indien.  Kan tänka mig att det var ett laddat parti och att unga Pragg gärna vill vinna över sin äldre och mer etablerade landsman.    

Faktiskt ett parti som fick många likheter mellan det föregående partiet.   Vidit hade vit och gjorde även han lång rockad och blev utsastt för ett farligt kungsangrepp.  Pragg valde att växla från angreppet till att byta ned till ett slutspel med bonde mer.   Kanske remi men som Pragg sade i efterintervjun är det svårt i praktiskt spel.   Det visade sig vara också, och även här var det en springare som spelade huvudrollen på slutet.  

 

I en sådan här ställning är det viktigt för vit att behålla springaren för att kunna hålla remi.  Det senaste draget var 62. Td5 vilket leder till förlust.  62, Kb3 gav bättre chanser.

Här ser svart ett forcerat sätt att få byta bort vits springare och mycket snygt. 

62, . Sd1+  63.  Ka3 Se3 64. Td3 Sc4!   Uppgiften slutförd och det uppkomna tornslutspelet är vinst för svart då vist kung är avskuren och för långt bort.  Svart vann också bekvämt bara några drag senare. 

Jag gick igenom partiet genom att titta på Daniels Kings genomgång och kommentarer.  Sedan gick jag igenom samma parti där Hikaru Nakamura kommenterade.  LIte olika stilar men de sade i princip samma saker.  Båda gick dessutom på ett pedagogiskt sätt igenom tornslutspelet.  Två genomgångar som var lärorika och som  jag rekommenderar.  

I tisdags var jag på en föreläsning med Daniel King via Zoom med den intressanta titeln The worst move I ever played.  

Det blev en sen kväll för mig då föreläsningen började kl 21.00 och höll på i över två timmar men mycket givande och intressant.   Daniel visade några av sina egna partier och bland annat ett mycket spännande med Julian Hodgson.  Julian var en mycket begåvad och talangfull schackspelare som slutade att spela schack.  Jag har alltid undrat varför han slutade för det kändes som han hade kunnat gå långt. 

Vi fick också möjlighet att ställa frågor till Daniel och jag hade velat göra det men blev inte av.  Dels var jag inte förberedd och dels måste jag erkänna att jag inte vågade.  Kanske får jag ett annat tillfälle någon gång.  

Veckan har rullat på och idag redan fredag.  Igår spelade jag med i turnerning jag arrangerade för min klubb Kristallen. Ska rapportera från den turneringen under helgen.  

Hade tänkt arrangera turnering nu på söndag men står över denna vecka.  Jag vill - vilket jag säkert inte är ensam om - följa de resterande ronderna av Tata Steel.