Veckorna rullar iväg med rasande fart och nu närmar sig november.   Förra veckan hade vi månadens damträning online.  Mycket värdefullt och givande.  Juan Bellon som håller i träningen hade samlat ihop ett tema av liknande mattbilder.  Lustigt nog blev det samma mattbild som jag skrev om i mitt förra inlägg och hade en problemställlning med det temat.  Jag skrev att jag inte visste vad mattbilden heter men fick ett svar av en läsare trevligt nog.  Den heter Anastasia matt.   Man kan fråga sig varför, men kan ju bara vara en slump, och visst är det praktiskt med ett namn.   Finns många mattbilder som har olika namn.  

Faktum är att denna mattbild inte är så ovanlig med torn och springare.  I Elitserien för några veckor sedan fick Grigor Grigorov in denna matt när han mötte Jonny Hector.  Vit vid draget i ställningen nedan.

 Svart: Jonny  Hector 

Vit:  Grigor Grigorov 

Ställningen är vunnen för vit och kan vinnas på flera sätt. Men varför inte prova denna kända mattställning... 


36. Da4 Da7 37, Sd7+ Ka8 38. Dxa7+ Uppgivet då det är matt i nästa drag. 


Västgöta Open har spelats i helgen i Skara.  Jag har spelat den en gång och minns att det var en mycket trevlig turnering.  Bra arrangemang och vacker spellokal. Hade gärna spelat den igen men hade inte möjlighet får bli en annan gång förhoppningsvis.   Turneringen vanns av Erik Blomqvist i suverän stil med 8,5 av nio möjliga.  En spelare som gjorde bra ifrån sig var André Thyberg som hamnade på en fin fjärdeplacering.  Lite oväntat får man säga med tanke på hans rating på 1632 och mycket bra gjort i detta sällskap.  Han fick bland annat vinna ett intressant tornslutspel i mötet som svart mot Daniel Johnson.   Jag håller alltid ögon öppna när det gäller tornslutspel för för jag tycker det är intressant att gå igenom samt att de ofta dyker upp i praktiskt spel. 

Svart:  Andre Thyberg 

Vit : Daniel Johnson

Denna ställning är remi om bönderna avvecklas på rätt sätt. Det rätta draget är 67. Tf6  ( Regeln med att skära av kungen om möjigt är alltid bra att tänka på när det gäller tornslutspel. )    En fortsättning kunde ha blivit 67. - Txb4  68. Tf5 svart g-bonde försvinner och svart kan inte vinna med sin e-bonde då kungen blockerar och tornet hindrar kungen att hjälpa till och det är teoretisk remi.  

Emellertid valde vit en annan väg och några drag senare uppkom nedan ställning. Svart vid draget spelade helt på rätt sätt för att vinna denna ställning. 

 

En g-bonden är som bekant många gånger remi och man kan till och med försvara sig passivt med torn på sista raden. Emellertid gäller det att hindra motståndarens kung att ta terräng och komma in i hörnet för att understödja bonden.  Får vit spela Kf2 i denna ställning är det remi.   Svart insåg detta och spelade vinstdraget 70 - Tf4!   André  spelade sedan snyggt och instruktivt i tornslutspelet till nedan slutställning. 

 

Svart har precis spelat 82. - Tf7+ och vit gav upp.  


Själv har jag haft en lugn helg och det blivit många onlinepartier på chess.com.  Tycker det är så otroligt roligt att spela 10-minuterspartier och även roligt att gå igenom partierna efteråt.   Helt fantastiskt att alltid få facit efteråt på vad man gör.  Tänk om livet kunde vara på det sättet men kanske tur på sätt och vis om man ska vara lite filosofisk. Frågan om rätt eller fel är lite lättare att avgöra när det gäller schack. 

Jag har gått över till att spela på chess.com från Lichess för jag tycker att deras analysverktyg är så bra med utförliga kommentarer.  Som en extra finess också att man kan få bedömningen brilliant på en del drag.  Det har inte hänt mig så många gånger men igår hände det och jag blev förvånad när jag gick igenom partiet efteråt.   Jag har börjat spela på en ny idé i carocann och vet att man ofta siktar in sig på offer på f7.   I nedan ställning har jag vit och sagt och gjort.   

 

12. Sxf7! Kxf7 13. Sg5+ Kg8 

 

Här valde jag att fortsätta med 14. Sxe6.  Jag vann partiet men står bara något bättre men ställningen är lite mer lättspelad för vit i praktiskt spel.  Det finns fantastiskt nog ett riktigt kanondrag i ställningen ovan som datorn hittade.   15. Lc5!   Jag förstod ingenting först men det gäller att ha näsa och nosa sig till matten på f7. Slår man på c5 kommer schack på e6 följt av Td8 schack.  Mycket snyggt och svart måste ge tillbaka pjäsen med 15.  - Dc8.  Så i ärlighetens namn var mitt offer intressant men briljant hade det bara varit om jag hittat Lc5.  Det var iallafall ändå roligt att få in. 

Helgen har som sagt varit lugn. Lite värk i min tand efter förra veckans ingrepp men hoppas det kommer att lätta veckan som kommer.   Jag passade på att tvätta då jag samlat på mig en hel del tvätt.  Varvade spring i tvättstugan med att spela partier online så det gjorde det hela mycket roligare.  Jag fick också se hur omställnngen till vintertid kan ställa till det. När jag kom ned i tvättstugan hade någon tagit ut mina kläder från maskinerna  och startat sin egen tvätt fast jag hade tvätttid kvar. Jag blev först irriterad, så förstod jag varför, och det måste vara någon som inte koll på klockomställningen.   

Mycket riktigt för när jag var nere igen i tvättstugan träffade jag personen ifråga som bad om ursäkt.  Ingen fara för min del och värre saker finns det.  Verkade dock som jag själv blev lite distraherad av allt för senare när jag tvättade håret kom jag plötsligt på att jag glömt både en kjol och en blus i ett torkskåp.  Fina kläder som jag tycker mycket om och jag ville inte att de skulle försvinna och tråkigt om någon skulle ta dem.   Fanns ingen tid att förlora och håret var genomblött men finns stunder då man struntar totalt i hur man ser ut och detta var en av dessa.  Slängde en  handduk på huvudet och rusade ned och som tur var hade någon bara lagt mina kläder på en bänk.  Tack och lov och jag var så glad att få mina rentvättade kläder.  Vardagsdramatik ocoh jag kunde lugnt återgå till min hårtvättning och sedan njuta av kaffe och en serie på Netflix. 

Lugn helg denna helg som sagt men nästa helg blir det GP-tuneringen här i Stockholm.  Ska bli spännande.  Jag känner mig inte förberedd när det gäller mina öppningar, men schack är ju inte bara öppningar utan även kamp och praktiskt spel.  Längesedan jag spelade en turnering nu, så jag ser verkligen fram emot detta.