Mycket schack denna vecka och känns som jag har hunnit med ganska mycket.     Nöjd med att jag har hittat en rytm i kursen om försvar och tar lite varje dag.   Nu handlar avsnittet om att vara aktiv med kungen när man är utsatt för mattangrepp.   Bra för mig som är extremt rädd ibland för att sätta kungen i fara.  För rädd  faktiskt  och det är bra att få nya tankemönster och infallsvinklar. 


Jag spelade med i onsdags i Snabbschacksligan och gick inte riktigt bra.  För stora problem med tiden och i två partier tog jag remi med dragupprepning med pjäs mer.  Jag måste spela snabbare helt enkelt.   Jag hade två intressanta partier mot Johan Furhoff och Magnus Wahlbom.    Jag förlorade båda men lärorika ,och jag var inte chanslös i partierna.    

 Mot Magnus Holm blev det en oväntad ställning.    Magnus spelade på ett märkligt sätt som vit  i öppningen men jag utnyttjade det inte fullt ut.  Tänkte för länge och sedan förlorade jag en bonde och stod på förlust när nedan ställning dök upp. 

 Vit: Magnus Holm 

Svart:  Susanna Berg Laachiri 

Finns lite hopp och här spelade jag  35. - Tg8 36.  Dh4 ?    ( 36. Dh5 duger bra och vill man spela riktigt snyggt och effektivt så väljer man 36.  dxe4! men varför överarbeta en vunnen ställning. )  Nu fick jag spela det jag hoppades på istället.. ) 

36, - Dg6  (  Matt eller tornförlust.  )   37. Lf1 Dxb1 38, dxe5 Df5 39. f4 Sf8 Här står jag på vinst men förlorade på tid några drag senare.  Inget att säga om det ,då tiden är en del av turneringen.   

Här kommer några intressanta ställningar från turneringen och även denna gång har jag tema slutspel. 

 Vit: Per-Inge Helmertz


  Svart: Per Berggren 

Vit är vid draget i denna ställning.   Vit står på vinst men var för ivrig och gjorde inte ett viktigt mellandrag.    I partiet spelade vit 58. f7 Tg1 59. Txd3+ Ke7 och sedan  slutade partiet remi några drag senare. 

Som man ser så många gånger är det av så stor vikt att ha en avskuren kung i tornslutspel.   Det hade vit chansen att få till med det viktiga mellandraget   58. Txd3+ Kc7 (  Om 58. Ke8  58. - Ke6.) 

59.  f7 Ta8 60. Kg6  Nu är kungen avskuren och vit vinner.   

 Vit: Erik Lerneryd

Svart: Johan Furhoff


Här är svart vid draget och spelade 50.  - Kf3 varvid vit fortsatte 51. h5 och svart gav upp.  Faktum är att det var för tidigt att ge upp och ställningen är fortsatt balanserad efter 51.-  Td2+ 52.  Kc1 Td7 och med remi som trolig utgång.    

En mycket intressant ställning som innehåller mycket och faktum var att det var ett feldrag av vit att spela h5 även om det fick resultat att svart gav upp.  Det rätta och giftiga draget hade varit att spela 51. Kc1.  Idén är att undvika att svarts torn kan flytta med schack då det är bundet att bevaka a-bonden.  Nu hotar istället h-bonden att gå ned i dam och vit står på vinst. 


 Vit: Per-Erik Franzen

Svart: Viktoria Johansson


Viktoria Johansson blev lagets bästa poängplockare för min klubb Kristallen.  Stark prestation  och det kunde faktiskt ha blivit ännu mer poäng när man kollar på detta intressanta och lärorika tornslutspel.

Här fortsatte svart med 45 . - Tb2 46. Txh4 a3 47. Txc6 Txa2 48.  Ta4  och vit hade inga problem att hinna fram med kungen och ta svarts a-bonde och partiet slutade remi. 

Istället finns det vinst i ställningen för svart men det gäller att offra rätt bonde och det är logiskt att hålla kvar sin h-bonde med tanke på vits kung har svårt att nå denna fribonde.   Vinstvägen är därför 45. -Tb4  46. Kxc6 Kf5 47, a3 Tf4  Nu har svart vinst då vits kung är avskuren och inte kan komma och hjälpa till som i förra scenariot samt att svart kung själv är aktiv i att stötta sin egen fribonde.   

 Avslutningsvis ett bondeslutspel. 


 Vit: Jan Lindegren 

Svart: Nejib Bouaziz 

Lika material och en balanserad ställning men bondeslutspel ska behandlas med största varsamhet och det går ju inte att flytta tillbaka en bonde när man väl har flyttat den.   Vit var oförsiktig här och spelade 46. f4 vilket förlorar.    46 Ke1 håller remi då svarts kung aldrig kan tränga in i ställningen. 

Partiet fortsatte.  46. - Kc5 47  Kf3 Kd5 och svart trängde in i ställningen via kungsflygeln då den starka fribonden på e-linjen gör vit för begränsad samt att draget f4 gav kungen möjlighet till fältet g4 som en väg in.   

Jag var trött igår efter veckan och tillbringade kvällen med att se en del på semifinalen av FTX Crypto Cup.  Fortsätter att vara så imponerad av Peter Leko och av hans träffsäkra och pedagogiska analyser samt också  imponerad av hur bra han och Tania samspelar i sändingen.   

Det blev oavgjort mellan världsmästaren Magnus Carlsen och Teimour Radjabov i första matchen av semifinalen.   Det innebär att det kommer bli en spännande match senare idag.  Det var roligt att se hur glad Teimour var efter vinsten mot Magnus.  Det roliga var att det inga stora gester, inget som visade det hela i kroppsspråket.  Det fanns bara en sak och som sade mer än allt.   Det var blicken i ögonen och det syntes så tydligt.  Det var en lycklig blick och fint att se.   

Schack är tufft och kan bli så snabba vändningar.   Det kräver mycket att vara helt fokuserad hela tiden och ibland lyckas inte ens spelare i världseliten.   I matchen mellan Wesley So och Ian Nepomniachtichi gjorde Wesley en bortsättning som kunde ha slutat riktigt illa.   I en ställning där han stod något sämre flyttade han kungen så det bara var för  motståndaren att schacka och sedan vinna en pjäs när kungen flyttar.  En ren bortsättning och Wesley kunde inte dölja minen i kameran när han såg det.   Hade Nepo kollat i kameran hade han anat något men han flyttade bara tornet snabbt och såg inte vinsten.    Nedan ser vi dramatiken från matchen. 

 

 


Wesley klarade sig undan och partiet slutade remi.  Som Peter Leko kommenterade ger det extra energi att klara remi när man kommit undan en sådan sak.   Hur det känns för motståndaren som missade kan ge motsatt effekt. Ian förlorade sedan nästa parti och därmed matchen.   Han fick ett oväntat problem med myggsvärm i sitt hus  på landet utanför Moskva.  Vi fick alla se hur han slog med nävarna i luften vilt omkring sig .  Stackars Wesley måste undra vad som händer och han såg lättat ut när han fick förklaring i efterintervjun och kunde inte låta bli att skämta lite att han hoppades få extra hjälp av myggorna till nästa match. 

Förhoppningsvis lyser myggorna med sin frånvaro denna gång.  Ian får slå i underläge då han måste vinna matchen och spännande kommer det at bli.  

En fin helg med soligt väder efter alla regniga dagar denna vecka.   Vi har besök av styvsonen över helgen och jag ska baka en äppelkaka.  Ganska längesedan nu.  Jag har kört min periodiska fasta och tycker det fungerar bra.  Saknar fortfarande frukost på morgonen men kommer att vänja mig mer och mer.