Det har varit spännande att följa VM i blixt och snabbschack.  Lite tråkig avslutning dock att det konstaterades att en spelare  - och jagj tror att det även var flera - fått postivit utslag på testet för covid19.  Det var anledningen till att starten för dag två blev förskjuten en timme.  Den spelare som fick lämna turneringen var Hikaru Nakamura, och hans motståndare Danil Dubov fick därmed en vinst utan spel.  

Som Hikaru själv nämnde i sina uttalanden är det lite ödets ironi för honom då han valde att avstå från turneringen i Riga på grund av att smittspridningen kändes osäker.  Nu när han spelar en första OTB turnering på väldigt länge är han den som blir smittad.   Nu är det bara att hoppas på ett snabbt tillfrisknande och att inte smittan har spridits med tanke på hur många deltagare som var med i turneringen.    

Min egen personliga fundering är hur Nakamura kommer att komma hem då han inte lär kunna gå ombord på ett plan.  Blir det att bo på hotell och vara i karantän ?  Han har ju varit på sin twitchkanal ända sedan han avbröt turneringen så det lär väl visa sig. 

Efter sista ronden visade det sig att det blev hemmahoppet Jan-Krzysztof Duda och fransmannen Maxime Vachier- Lagrave som fick spela särspel om titeln och förstaplatsen.  Min personiga favorit där och den jag hejade på var Duda.   Helt enkelt för jag tyckte det skulle bli så roligt för honom att vinna när hela Polen hejade på honom.   Samtidigt kände jag lite som Peter Leko uttryckte det att Maxime nog skulle bli för svår.  Det visade sig också bli fallet.  De två första partierna  blev remi men Maxime pressade.  I det tredje partiet spelade Maxime oerhört bra och Duda kom aldrig ur greppet och förlorade.  

Tuff förlust när man är så nära och jag kan tänka mig alla tankar som for igenom huvudet på den unga polacken när han satt vid brädet... Emellertid var Maxime klart överlägsen i särspelet och jag unnar honom också denna seger och framgång.   Nu får han mötas av Frankrikes jubel när han kommer hem. 

Jag följde andra dagens sändning av blixten men jag tycker helt klart att snabbschacket är intressantare och roligare att spela.   Även mer bortsättningar i blixt av naturliga skäl.   Jag har botaniserart lite bland ställningarna och tagit fram några som är intressanta. 

Vi kan börja med att det gäller att hålla ögonen på farliga mattbilder som kan dyka upp. 


 Svart: Jan- Krzysztof Duda 

Vit:Santosh Vidit 

Vit är vid draget och spelade 54,  Tg4?  ( 54, d6 var nödvändnigt och ställningen är fortsatt balanserad. ) 

Vit gav upp direkt utan att invänta 54.  - Lc1!   Det går inte  att gardera matt på h6,


 Svart: Amin Bassem 

Vit: Nihal Sarin 

En mardrömsställning för Amin med lite tid i denna ställning och på väg att göra drag nummer151.   En mardrömställning även för kommentatorerna.  Som Peter Leko konstaterade är ställningen teoretisk remi  men kan hålla på i all evighet.  

Dock finns det fallgropar och med lite tid på klockan valde Amin fel väg.  151 - Dc5+ ?   ( Da8+ var det rätta draget och ställningen är fortsatt remiartad.  Nu är det emellertid förlust för svart. ) 

152.  Kg8 Dc8+ 153.  Df8 Dxf8 154 Kxf8 Kh7 155. g5 Kh8 156, Kf7 Kh7 157.  Kf6  uppgivet. 


En tuff förlust för Amin som verkligen kämpade men en svår ställning i praktisk spel och med lite tid. 

Jag har alltid beundrat Nihal inte bara för hans spel utan även för hans korrekta uppträdande vid brädet.   Man behöver naturligvis inte känna medkänsla med den som förlorar, men i sändningen såg man verkligen den empati Nihal kände för sin motståndare.  Nihal till vänster i bild från sändningen, och Amiin har precis gett upp det förlorade bondeslutspelet. 

 


    Svart: Grzegorz Masternak 

Vit :Hans Niemann 

Svart vid draget  är bonde under och får in en ganska vanlig och trevlig  springarmanöver som håller remi.   62.  - Sc3+  och spelarna enades om remi.  Springaren pendlar mellan a2 och c3 och samarbetar bra med tornet då tornet garderas från rutan c3.  En ganska nyttig manöver som dyker då och då. 


Det var lite synd att inte kunna följa damklassen men sändningen var av tidskäl koncentrerad på den öppna klassen med tanke på tidsformatet på partierna. Dock borde man gett sig tid att visa något av partierna kan man tycka, och jag vet inte hur det varit förr om åren.  

Här nedan en ställning från damklassen med temat att man ska kämpa och inte ge upp.

 Svart: Vaishali R

Vit: Meruert Kamadelinova 

Vit står naturligtvis på vinst  här men det är ömsesidig tidsnöd och svart har precis spelat. 69. Ka5  Här gjorde vit aningslöst det avvaktande draget 70. Tf6?   Nu får svart chansen.  70.  Txb3+ !  Pattmotiv och partiet slutade remi några drag senare.  

Avslutningsvis ett lärorikt tornslutspel. 

 Svart: Rasmus Svane

Vit: Jaime Santos Latasa 


Vit vid draget här och ställningen är remi men vit måste naturligtvis undvika att bli matt på sista raden. 

81.  Ta1?  (  Nu är det förlust och det rätta draget var 81.  Kg1.  Enda gången man kan ställa ett torn passivt på sista raden är om man har en g-bonde.  Med f-bonde går det inte vilket svart instruktivt lät vit bli medveten om. )   81. - Kg3 82, Tc1 f3 83, Kg1 

 

83.  - Tb2 84.  Kf1 Th2 uppgivet. 


Värlsmästaren Magnus Carlsen var aldrig med i den egentliga toppstriden även om han kom igen bra på slutet.   Man märker vad tråkigt det blir när han inte är en vinnarkandidat och vad bortskämda vi är med hans kunnande och att  han sätter färg på turneringen.  Magnus gick dock inte att känna igen riktigt i många partier, och fick inte spelat att stämma.  Så kan det bli ibland och även en världsmästare  kan ha en dålig dag. 


Idag är det första dagen på nya året och den dagen känns alltid som en magisk dag.  Inte för nyårslöften för det brukar jag inte ge några, utan mer för det känns som något rent och nytt.  Som ett  oskriven vitt blad i en bok och jag tycker om den känslan.   

Vi inledde dagen med en promenad tidigt och som vanligt skönt att både röra på sig och få dagsljus.  Sedan en lunch med laxgrätäng och en lugn och stillsam dag.   Verkligen skönt att ha en extra dag ledig imorgon innan nya veckan börjar.