Deltävlingen Grand Chess Tour i Paris är avslutad och har verkligen varit roligt att följa även om jag inte kunde följa hela tävlingen.   Snabbschacket ger mest att se på för min del, men nu när jag  följde sista dagen på blixten måste jag säga att det är partier som håller hög nivå.   

Jag har hittat några intressanta ställningar jag vill dela med mig av. 

 Ian Nepomniachtchi and Maxime Vachier-Lagrave hamnade i detta spännande springarslutspel. 

 


 Svart:  Ian Nepomniachtichi

Vit: Maxime Vachier- Lagrave 


Yasser Seiarawan som kommenterade tillsammans med Maurice Ashley nämnde i sändningen att han inte tyckte om sluspelet för vit.  Faktum är att det är en balanserad ställning men svart står lite mer aktivt och springaren på c4 bra placerad.  Några avbyten av bönder på kungsflygeln skedde.   Nu siktade den svarta kungen och springaren in sig på att vinna a-bonden och några drag senare kom vi till nedan ställning. 

 


Vit vid draget och här sär ut som det ska lyckas och bonden går inte att försvara. Dock finns det en viktig finess i ställningen och både Yasser och Seirawan skrek av förtjusning när de upptäckte det.   "  Han ska spela Kd3"  Utbrast de båda i kör.  Stämmer bra och efter 57. Kd3 är det remi på känt manér om abonden tas då vita kungen har opposition mot kantbonde.  En viktig finess i ställningen som egentligen  hela partiet handlar om.. 

Svarti ville inte ha remi utan efter 57, Kd3 fortsatte svart med 57.  - Sd1. Den svarta springaren förflyttade sig till kungsflygeln och vits kung följde efter och nu är vi i nästa ställning. 


  


Här har svart precis spelat det trixiga 63. - Sg4+ och springaren går naturligtvis inte att slå då svarts bonde går i dam.  Här svarade vit med 64. Kf4 vilket är ett förlustdrag.  64. Kd4 hade hållit remi.  Nu kommer kungen för långt bort och rutan är d3 är en nyckelruta i denna ställning.   På 64. Kd4 Sf2 finns nämligen 65.  Sd3+ vilket forcerar avbyta och ställningen är remi.   Nu blev det emellertid ett annat scenario. 

64. - Sf2 65. Kg5 Sxh3+ Kxh4 

 

 

Nu blir det kapplöpning igen i jakten på abonden och frågan är om vit ska hinna landa på nyckelrutan d3. Som dock kommentatorerna nämnde är en springare mycket snabbare än en kung och nu var sjumilastövlarna som gällde för att hinna först och vi kommer till nästa ställning 66. - -Sf2 68.  Kg3

 

67. Sd1 68. Kf3 Sc3 69. Ke3

 

Cirkeln är sluten!  Vi är tillbaka till samma nyckelställning där allt började och där svart försökte vinna a-bonden.  Dock en viktig skillnad!  Kungen hinner inte till d3 !  En nyckelruta som sagt för hela ställningen. 

Partiet fortsatte 69.  - Sxa2 70. Sc6 Sc3 71.  Kd4 och vit gav samtidigt upp 

Ett mycket välspelat parti och ett spännande springarslutspel!  


Stormästaren Maurice Ashley som är en av kommentatorerna är en mycket karismatisk personlighet.  Han skräder inte orden när han han tycker någon spelar fel och ibland känns han som en levande krutdurk på väg att explodera.  Nedan ställning var en sådan då han riktigt hoppade jämfota av ilska när Alireza Firouzja missade remin.

 

 Svart: Richard Rapport 

Vit: Alireza Firouzja 

Vit är vid draget här och ställningen är remi.   Det med tanke på att svart inte hinner gardera sina bönder med varandra då bonden bara hunnit till h5.  Det enklaste för vit är Tg8+  och det kunde blivit fredspipa några drag senare.  istället valde vit en annan väg.   

81. Kd5 Kf3  Fortfarande remi men i nästa drag kommer vits stora misstag.

82, Tb3 +?    Behöver jag säga att Maurice var i upplösningstillstånd när han såg detta drag och han skrek rakt ut.   " Inte schacka från sidan!  "   Ett avgörande misstag från Alireza och dessa schackar från sidan hjälper bara svart och efter nedan ställning fanns det inte mycket att göra. 

 

85. Tb2 Kh1  86, Ke4 h4 87.  Tb3 g1 D 88. Tb2 De1+ 89. Kf3 Dg3+ 90. Ke4

Och här kommer det snygga slutdraget!

 

90.- Dg2+ 91. Uppgivet 


Säga vad man vill om Maurice men det måste tilläggas att det blir inte bara ris utan även ros.  Ser han något bra säger han det med eftertryck.  Alireza fick ogillande för felaktiga schackar men när det gällde hans behandling av tornslutspelet nedan hade Maurice bara ett enda ord.   " Exakt precision! " 

 Svart: Vladimir Kramnik 

Vit: Alireza Firouzja


Vit är är vid draget här . Det här är vinst för vit menade kommentatorerna på utan att tveka ,och fortsatte med att förklara att svart kung kommer att bli avskuren. 

Med sekunder kvar på klockan blev det en imponerade uppvisning av Alireza! 

48.  Kg4 Ta4 49. f3 Tc4 50. Tf5 Kxb6 51, Txf4 Tc1

 

52. Td4  Viktigt drag då kungen blir avskuren !  52, - Kc5 53. Td2 Tg1+ 54. Kf5 Tg8 55. f4 Tf8+ 56. Kg5

Tg8+

 

56. Kh6!  Som hämtat från en lärobok.  

56, - Tf8 57.  Tf2 Kd5 58. Kg7 Tf5 59.  Kg6 Tf8 60. f5 Tg8+  61. Kh7 Ta8 62. f6 Ke6

 

62. f7 Kd5 och svart gav samtidigt upp. 

Ett mycket lärorikt tornslutspel !  Imponerande av Alireza att spela så klockrent med enbart sekunder kvar av tiden.   


Jag var ledig igår och hade en mycket trevlig dag.   Åkte in till sta´n för att klippa mig  och sedan lunch med en väninna på en trevlig indisk restaurang.  Brukade alltid luncha där på den tiden jag jobbade på kontoret och väldigt  fräsch och god mat.   

Tanken var att jag skulle göra det lätt för  oss idag på midsommarafton och hämta hem libanesisk mat. Tycker det är så gott med libanesiska röror men restaurangen jag gick till var stängd.  Nu blir det istället kronärtskockor med gravad lax och färsk potatis.   Sedan jordgubbar till efterrätt.  Jordgubbar är det nästan det jag tycker är viktigast en midsommarafton. Det är en speciell känsla . 

Lite gråmulen dag och vi har inte bestämt något speciellt idag.  Ser att midsommarfirandet verkar vara inställt på de flesta platser.  Ibland tänker jag tillbaka på de olika midsommaraftonen i mitt liv och det är svårt att minnas vad jag har gjort.  För två år sedan minns jag  i alla fall. Då hade vi goda vänner från Marocko på besök och vi bjöd dem till Fjäderholmarna och det var en strålande sommardag, och så roligt att visa denna svenska tradition med dans kring midsommarstången och den vackra omgivningen.  Riktigt  lyckat och en dag att minnas.